Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Vladimír Weiss st. bude trénovať Kairat Alma-Ata

Vladimír Weiss st. Foto: TASR/AP Photo

Vladimírovi Weissovi sa páči postoj vedenia Kairatu k riešeniu perspektívnych úloh.

Alma-Ata 21. novembra (TASR) - Vedenie momentálne desiateho tímu kazašskej najvyššej futbalovej súťaže Kairat Alma-Ata predstavilo v stredu Vladimíra Weissa, ktorý by sa čoskoro mal stať hlavným trénerom mužstva. Informuje o tom klubový web.

"Páči sa mi postoj vedenia Kairatu k riešeniu perspektívnych úloh. Pred týmto klubom je dobrá budúcnosť. Preto som tu," vyjadril sa Vladimír Weiss na tlačovej konferencii po tom, čo ráno priletel do dejiska svojho nového klubu. Kairat a Weiss však ešte budúcu spoluprácu zatiaľ podpisom zmluvy nespečatili.

Weiss pripomenul, že tri mesiace bol bez práce a že nechcel trénovať na Slovensku. "Nie nadarmo sa hovorí, že nie ste doma prorokom," uviedol Weiss na svojom prvom stretnutí s novinármi v novej pozícii a dodal: "Iste viete, že pred tromi mesiacmi som už v Alma-Ate bol na zápase Kairatu s Tobolom. Hra domáceho mužstva sa mi páčila. Po tom zápase sa nedalo povedať, kto hrá o medaily a kto je v tabuľke až desiaty. Táto pozícia nás nemôže tešiť. No veľmi sa mi páči infraštruktúra klubu a verím, že má pred sebou dobrú budúcnosť." Weissa potešilo, že aj napriek zlému postaveniu mužstva v tabuľke, bolo na jeho zápase 7-8-tisíc divákov.

"To znamená, že o futbal je v meste záujem," potešil sa tréner, ktorý naposledy viedol v Corgoň lige Slovan Bratislava. "Nikomu nechcem nič dopredu sľubovať, lebo trénerské povolanie je vrtošivé, no môžem sľúbiť, že vyviniem maximálne úsilie pre to, aby sme spolu s vedením vybudovali nové mužstvo, ktoré bude mať šancu hrať v európskych pohároch." Priznal, že naozaj ho oslovilo vedenie ruskej Mordovie Saransk a záujem bol ešte z jedného ďalšieho klubu, meno ktorého ale neprezradil. "Rozhodol som sa však pre Kairat."

Na otázku s kým bude v novom klube spolupracovať, bývalý tréner slovenskej reprezentácie zareagoval: "Najskôr sa oboznámim s miestnymi špecilistami a až potom sa rozhodnem. Jeden tréner, ktorý so mnou spolupracoval v reprezentácii Slovenska pravdepodobne príde sem. A možno si vyberiem ešte jedného kondičného trénera."

Weiss sa vyznal aj z toho, že je zástancom pekného a útočného futbalu. "Som vyznávačom taktickej schémy 4-3-3, alebo 4-2-3-1. No keď budeme hrať pekne a nebudú výsledky, fanúšikovia ani vedenie nebudú spokojní."

Najskôr sa oboznámi s hráčmi

Na novom pôsobisku sa chce Vladimír Weiss čo najskôr oboznámiť s hráčmi, ktorí momentálne v mužstve sú. Nevylúčil, že mužstvo bude potrebné posilniť, pričom o tom už hovoril aj s vedením klubu. "Najskôr však musíme zabudovať 5-6 dobrých hráčov Kazachstanu, až potom môžeme rozmýšľať o legionároch. Tohto som sa držal aj keď som bol v Saturne. A dôležitá je aj dĺžka kontraktu nie na rok-dva, ale na tri-štyri roky. Vtedy má tréner perspektívu."

Predseda dozornej rady Kairatu Sovetajevič Boranbajev po angažovaní Vladimíra Weissa nechcel hovoriť už o ďalších tréneroch, ktorých oslovili. "Vladimír Weiss je nám blízky mentálne, veľmi dobre ovláda ruštinu a aj jeho trénerská kariéra si zaslúži úctu. Verím, že v blízkom čase podpíšeme kontrakt na tri roky."

Weiss už mal s Kairatom Alma-Ata do "činenia" počas svojej trénerskej kariéry. Ako tréner Artmedie Petržalka V 1. predkole Ligy majstrov 2005/06 vyradil jeho tím po dramatickom dvojzápase práve vtedajšieho kazašského majstra a načal tak veľké ťaženie, ktoré sa zastavilo až v skupinovej fáze najprestížnejšej európskej klubovej súťaže.