Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vlček zlato nepreceňuje: V Riu musíme mať lepší štart i tempo

Na snímke traja zlatí medailisti v K4 na 1000 m na ME v Moskve - zľava - Tibor Linka, Juraj Tarr, Erik Vlček a tréner Peter Likér počas tlačovej konferencie Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky po návrate zo šampionátu 28. júna v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Takúto medailovú žatvu sme už dlho nemali, uviedol športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky.

Bratislava 28. júna (TASR) - Na ME v Moskve necestovali s veľkými očami, z kanála v Krylatskom však napokon vylovili štyri medaily. Pre slovenských rýchlostných kanoistov bol šampionát v ruskej metropole najúspešnejší za posledné roky. Štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka získal zlato na olympijskom kilometri a striebro na päťstovke. Príjemným šokom pre vedenie slovenskej výpravy bol titul Martina Jankovca s Gáborom Jakubíkom v K2 na 500 m i bronz Ivany Kmeťovej v K1 na 200 m.

Športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Filip Petrla hodnotí výsledky z Moskvy pozitívne, no nepreceňuje ich. "Takúto medailovú žatvu sme už dlho nemali. V olympijskom roku na ME často prichádza k prekvapeniam a teraz sme sa na tom zviezli aj my. Prial nám vietor, pred finále sme mali šťastie i pri žrebovaní dráh. Teší ma, že sme získali dve zlaté medaily v dvoch rôznych disciplínach a o cenné kovy sa zaslúžili tri lode. Potvrdilo sa, že v slovenskom mužskom kajaku je latka veľmi vysoko. Horšie je to s kanoistami a kajakárkami, v týchto kategóriách sme poddimenzovaní. Po úspešnom vystúpení budú najmä u káštvorky vysoké očakávanie verejnosti v súvislosti s olympiádou v Riu. Dúfam, že to na chalanov nedoľahne," uviedol Petrla počas utorňajšej tlačovej konferencie.



Vlček si dve medaily z Moskvy cení. Tvrdí však, že do začiatku olympiády ešte čaká káštvorku veľa roboty. "Pred šampionátom sme vôbec nevylaďovali formu, ešte týždeň pred jeho štartom sme boli na sústredení v Szólnoku a do Moskvy sme išli z plnej prípravy. Nemali sme nejaké veľké očakávania, z tohto hľadiska hodnotím vystúpenie na Európe pozitívne. Treba však zobrať do úvahy fakt, že v Rusku neštartovali lode, ktoré sme v tejto sezóne ešte nezdolali. Neboli tam Austrálčania, Nemci ani Česi. Do začiatku olympiády musíme popracovať najmä na traťovom tempe, musíme zlepšiť aj štart. Záverečnú prípravu na vrchol sezóny absolvujeme v Szolnoku, ktorý bude pre nás prechodným domovom," povedal pre TASR najúspešnejší slovenský kajakár v histórii ME.



Jankovec s Jakubíkom ziskom zlata v K2 na neolympijskej päťstovke mnohým vyrazili dych. "Našej finálovej jazde sa dá ťažko niečo vyčítať. Od štartu sme to napálili a prvé miesto sme si udržali až do cieľa. Pred štartom sme v kútiku duše verili v medailu, o zlate sa nám však ani len nesnívalo. Trochu sme to oslávili a už myslíme na budúcu sezónu, v ktorej by sme sa radi prebojovali na MS i ME na kilometrovej trati," nechal sa počuť Jankovec. Kmeťovej sa doposiaľ na vrcholnom podujatí nikdy nepodarilo získať medailu v individuálnej disciplíne. "Vnímala som to veľmi emocionálne. S Maťou Kohlovou sme získali veľa medailí v K2, no v singli je to moja prvá, navyše v olympijskej disciplíne. Je to náplasť za celú sezónu, v ktorej sa mi nepodarilo prebojovať do Ria," zdôraznila odchovankyňa nováckej kanoistiky.