Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Vlhová nedokončila 1. kolo obrovského slalomu v Jasnej

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas prevozu na saniach po páde počas prvého kola obrovského slalomu žien v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej 20. januára 2024. Foto: TASR/Martin Baumann

Vlhová na ľadom pokrytej trati na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu. Výsledkom toho bol nepríjemný pád.

Jasná 20. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nedokončila 1. kolo sobotňajšieho obrovského slalomu Svetového pohára. Na domácom svahu v stredisku Jasná spadla ešte v prvom úseku trate, zo zjazdovky ju zviezli na záchranných saniach a následne transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice. Suverénnu jazdu predviedla Švédka Sara Hectorová, ktorá sa usadila na čele so sekundovým náskokom pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou.

Spomedzi elitných pretekárok nedokončila úvodné kolo ani líderka celkového poradia v "obráku" Federica Brignoneová z Talianska, ktorá vypadla už na štvrtej bránke. Po páde Brignoneovej nastavila latku s dvojkou Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska a o tri sekundy ju prekonala Hectorová. Náročnosť zjazdovky Lúková sa podpísala aj na čase Valerie Grenierovej, ktorá zaostala o 4,59 sekundy. Talianka Marta Bassinová dokonca prišla do cieľa s mankom 8,21 s. Najvýraznejšie sa dokázala Hectorovej priblížiť priebežná líderka SP Mikaela Shiffrinová, ktorá stratila "iba" sekundu. Sekundárny vplyv na pomalé jazdy mohli mať aj pády Brignoneovej a Vlhovej, v dôsledku čoho ostatné pretekárky išli opatrnejšie. Štvrtá v poradí figurovala tínedžerka Zrinka Ljutičová z Chorvátska, ktorá stratila na priebežnú líderku 2,61 s.

Tisíce slovenských fanúšikov "zmrzli" už po pár sekundách jazdy zlatej olympijskej medailistky z Pekingu. Vlhová na ľadom pokrytej trati na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu. Výsledkom toho bol nepríjemný pád. V snahe predísť mu si Vlhová navyše podvrtla koleno a ihneď skončila v opatere lekárov, ktorí ju na záchranných saniach zviezli dolu. Vlhová za búrlivého potlesku zamávala svojim fanúšikom.

Nepríjemný pád zastihol aj Francúzku Carmen Harová, ktorá so štartovým číslom 64 spadla v záverečnom úseku trate. Lyžiarka narazila do držiaka na reklamný banner. Podobne ako Vlhová skončila na záchranných saniach a zamierila do nemocnice. Po nej sa so 65-kou dokázala prebojovať do finálového kola Švédka Lisa Nybergová, ktorá obsadila 23. miesto, o pozíciu nižšie figurovala Francúzka Caitlin McFarlaneová, ktorá štartovala až s číslom 68. Na trati sa predstavili ešte dve slovenské lyžiarky. Rebeka Jančová obsadila 46. priečku a za sebou nechala popredné lyžiarky Katharinu Liensbergerovú, Kristin Lysdahlovú či Martu Bassinovú. Premiéru vo SP absolvovala Sophia Poláková, ktorá obsadila posledné 56. miesto. Druhé kolo bolo na programe od 13.00 h.