Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

VIDEO: Slalom v Maribore zrušili, Slovenky ho mali dobre rozbehnutý

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati v 1. kole slalomu Svetového pohára v slovinskom Maribore 31. januára 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Velez-Zuzulová bola po odjazdení prvej pätnástky štvrtá s mankom 30 stotín na duo líderiek. Vlhová najlepšie zo všetkých zvládla strednú pasáž trate.

Maribor 31. januára (TASR) - Mariborský slalom zrušili a veľa toho nestojí proti náhrade v Jasnej. Svetový pohár v alpskom lyžovaní skomplikovalo počasie na nedeľňajších podujatiach v Nemecku i v Slovinsku a ženská kategória má priam kolosálny slovacikový rámec. Obe slovenské superslalomárky predviedli v 1. kole výborné jazdy a hoci proti ich plánovanému útoku na ďalšie víťazstvo boli snehové podmienky, už krátko po verdikte to vyzeralo, že vynahradiť si to budú môcť doma.

Petra Vlhová sa po 1. kole usadila na treťom mieste s minimálnou stratou deviatich stotín na Češku Šárku Strachovú a Švajčiarku Wendy Holdenerovú, ktoré dosiahli navlas rovnaký čas. Veronika Velez-Zuzulová dosiahla štvrtý čas s mankom 3 desatín. Tretia Slovenka Barbara Kantorová sa na štart chystala s číslom 63, ale súťaž po odjazdení 25 lyžiarok zrušili. Riaditeľ ženských pretekov SP, bývalý úspešný nórsky zjazdár Atle Skaardal to videl jasne - odmäkom ničiacu sa trať ešte viac devastovalo teplé počasie v kombinácii s ľahkým dažďom a podmienky sa stávali čoraz nebezpečnejšími.



Podľa APA sa kriticky ešte pred štartom súťaže vyjadrila pre ORF Strachová, ktorá sa pýtala aj iných pretekárok na ich názor. Väčšina ju v presvedčení o kompletnom zrušení slalomu údajne podporila: "Náš názor som tlmočila, ale verdikt musia spraviť tréneri a federácia. Určite tie podmienky nie sú férové a dúfam, že pre lyžiarky s vyššími štartovými číslami to nebude nebezpečné."

Preteky ešte za "sucha" otvorila 20-ročná Vlhová a hoci sa v úvodných bránkach hľadala, strednú, teda technicky najnáročnejšiu pasáž zvládla najlepšie z celého poľa pretekárok. Aj dole si svoj rytmus odkontrolovala a dve najväčšie favoritky, štartujúce za ňou ju nepredstihli. Po vedúcej slalomárke zimy, Švédke Fride Hansdotterovej, ktorá na Vlhovú stratila 35 stotín, vyštartovala s trojkou jej sezónna prenasledovateľka Velez-Zuzulová. Tridsaťjedenročná rutinérka predviedla hore skvelý tanec medzi hustými bránkami a na bezkonkurenčnom medzičase mala náskok viac ako 5 desatín na Vlhovú a 3 desatín na iné súperky. Následne ju hlboký násyp snehu zviezol nižšie pod tyčku, stratila na chvíľu rytmus, no do cieľa opäť zrýchlila. Po odjazdení elitnej 15-ky boli pozície Sloveniek aj vďaka nízkym stratám akurátne pre atak v druhom kole.



Petra Vlhová zhruba polhodinu po zrušení súťaže ešte nezačula "šuškandu" zo zákulisia a na "nadhod" TASR o dvoch slalomoch v Nízkych Tatrách reagovala: "No, bolo by to určite fajn, ale ja teraz vôbec neviem, hoci sa hovorí o náhrade. Jasná by bola prirodzene super. Je to ale samozrejme veľká škoda, že dnes sa tie preteky zrušili, lebo boli dobre rozbehnuté. Na druhej strane je dobré, že to zrušili, lebo tie podmienky k pretekárkam vzadu neboli férové." Vlhová si predstavila aj situáciu, že by sa šlo druhé kolo a ona by štartovala v opačnom poradí postupovej 30-ky: "Trať sa veľmi rozbíjala a tam by to hraničilo so zranením."

O niečo neskôr však už v miernom chaose odchádzajúcich výprav prenikli konkrétnejšie informácie. "Myslím si, že to je správne rozhodnutie, dievčatá potom už vypadávali nie pre technické chyby, ale pre rozbitú trať. Možno to mali zrušiť už pred prvým kolom. Už vtedy boli otázky a zvažovali, či to vôbec spustiť. Keď som sa dozvedela o zrušení tu v Maribore, prvé momenty neboli jednoduché. Aj nejaká tá slza vypadla. Ale o pár minút som sa dozvedela, že tieto preteky úplne neodpadnú a že sa určite pôjde niekde inde. Oficiálne to nie je, ale všetci chcú, aby sa to išlo. A Jasná je najhorúcejší kandidát."



Okrem Jasnej má údajne záujem aj švédske Aare, kde Petra Vlhová pred Vianocami slávila svoj prvý triumf kariéry v SP. Vo Švédsku sa pôjde 23. februára paralelná súťaž, ktorá sa ráta do slalomového hodnotenia. Potom už len Jasná a redukované finále SP vo švajčiarskom St. Moritzi. V Nízkych Tatrách je v piatok 4. marca na programe otvárací ceremoniál v Demänovskej jaskyni, v sobotu 5. marca obrovský slalom a v nedeľu 6. marca slalom. Za štandardných okolností by sa ceremoniál predsunul na štvrtok, v piatok by sa nahrádzal mariborský slalom a víkend by zostal rovnaký. Podľa kuloárnych informácií z nedeľňajšieho poludnia v Maribore sa organizátori podujatia v Jasnej už skontaktovali v tejto veci s kompetentnými osobami z Medzinárodnej lyžiarskej federácie.