Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Vlhová si poškodila väzy v kolene: Verím, že všetko zvládnem

Na snímke Slovenku Petru Vlhovú znášajú na tobogane po páde počas prvej jazdy na alpských lyžiach, pretekoch Svetového pohára žien v obrovskom slalome, v Jasnej na Slovensku, v sobotu 20. januára 2024. Foto: TASR/AP

Na ľadom pokrytej trati na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu. Výsledkom toho bol nepríjemný pád.

Jasná 20. januára (TASR) - Petra Vlhová si pri páde v obrovskom slalome v Jasnej poškodila väzy v pravom kolene a silno narazila aj hlavu a rameno. Manažér jej tímu Richard Galovič pre TASR uviedol, že detailnejší rozsah jej zranení určia až ďalšie vyšetrenia, no verí, že vďaka dobrej stavbe tela sa 28-ročná lyžiarka čoskoro vráti na lyže.

Vlhová spadla v sobotných pretekoch Svetového pohára na ľadom pokrytej trati. Na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu. Po nepríjemnom páde ju ihneď odviezli do nemocnice. "Rozsah poškodení v kolene sa nie vždy dá objektívne určiť magnetickou rezonanciou. Na presnejšiu diagnózu pôjdeme do invazívnejšej metódy. Aj v zmysle nášho plánu a konzultácií to máme dohodnuté s najšpičkovejšími lekármi, ktorí sa venujú takýmto zraneniam. V tejto chvíli neviem povedať viac. Koleno je opuchnuté, úpony v ňom sú poškodené, ale miera poškodenia nie je jasná," povedal Galovič pre TASR.

Slovenská reprezentantka sa pri nekontrolovateľnom páde silno udrela do hlavy a výrazne si narazila aj rameno. Aj preto boli jej vyšetrenia rozsiahle. "Chcem poďakovať lekárom za prácu, ktorú urobili, vážime si to. Je mi ľúto, že pre nás toto dôležité podujatie dopadlo takto a nebudeme môcť ukázať, čo Petra natrénovala a čo si priala ukázať. Verím, že bude na lyžiach čo najrýchlejšie, ako sa bude dať a že fanúšikom vráti to, čo jej dali," dodal manažér.

Podľa jeho slov Vlhová komunikovala až v nemocnici: "Pri odlete z Jasnej veľmi nie, bola trochu podchladená a ubolená. Ale z nemocnice už áno. Je stabilizovaná a vyšetrenia išli podľa plánu. Verím, že budeme môcť čoskoro začať s naplánovaným programom."

V čase brífingu, na ktorom Vlhovej tím oznámil jej stav, sa lyžiarka nachádzala ešte v nemocnici: "Viem, že dokončovali posledné testy, lebo pád bol dosť nebezpečný, i keď to nebolo v najvyššej rýchlosti. Ale aj v tejto rýchlosti bývajú pády devastačné. Aj my sme boli vyľakaní. Petra je veľmi silná, stavbu tela má skvelú, doteraz nemala vážnejšie zranenie. Vďaka pozitívnym vlastnostiam prekoná aj toto náročné obdobie. Verím, že sa vráti silnejšia, ako doteraz bola."

Smutná správa zasiahla fanúšikov, ktorí sa tešili na jej nedeľné vystúpenie v slalome, udalosti emotívne prežívali aj jej rodičia. "Otec Igor mal slzy v očiach a to nevidíte často. Nechcete vidieť svoje dieťa v tejto pozícii," uzavrel pre TASR Galovič.