Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Vlhová nedokončila 1. kolo nočného slalomu vo Flachau

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová reaguje na trati 1. kola nočného slalomu Svetového pohára žien v rakúskom Flachau 9. januára 2018. Foto: TASR/Martin Baumann

Zvíťazila Američanka Mikaela Shiffrinová.

Flachau 9. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nedokončila utorkový nočný slalom Svetového pohára. V rakúskom Flachau vypadla už v 1. kole. Po ňom viedla domáca Bernadette Schildová, ktorá mala pred druhou Američankou Mikaelou Shiffrinovou náskok 37 stotín sekundy. Prvé kolo nedokončila ani druhá Slovenka Barbara Kantorová.

Vlhová po širšom oblúku v tretej bránke chytila výborný rytmus, na prvom medzičase strácala na Schildovú iba tri stotiny a čakali ju profilovo obľúbenejšie dve tretiny kopca. Hneď vzápätí ju však zastavil špicar. Pre Slovenku to bolo prvé vypadnutie v prestížnom seriáli od 11. marca 2017, keď nedokončila slalom v americkom Squaw Valley. "Dostala som špicar, takže klasická chyba, ktorá sa deje. Všeobecne je škoda, že som vypadla, ale išla som do toho naplno. Myslím si, že som nešla až tak zle, no proste stalo sa. Málokedy dostávam špicar, ani na tréningoch. Taký je život, ideme ďalej," povedala Vlhová v cieľových priestoroch.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová reaguje na trati 1. kola nočného slalomu Svetového pohára žien v rakúskom Flachau 9. januára 2018. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vypadla v 1. kole už na prvom medzičase.
Foto: TASR/Martin Baumann


Špecifické podmienky svahu i počasia, keď počas dňa pršalo, robili nečakané problémy suverénke sezóny Shiffrinovej, ktorej chybičky sa - na rozdiel od iných súťaží - viac prejavili na čase. Americká topfavoritka mala tiež problém v tretej bránke a o pár sekúnd nižšie vošla príliš hlboko pod oblúk. Na medzičase na Schildovú stratila takmer tri desatiny. Hoci potom do záverečného prelomu prešla v skvelom tempe, opäť jej nesadli niektoré bránky a do cieľa prišla s nečakanou stratou. Prvýkrát v olympijskej sezóne tak Shiffrinová nebola líderka po 1. kole klasického slalomu. Stále však mala dobrú pozíciu na atakovanie vedúcej Rakúšanky v 2. kole.

Na priebežné tretie miesto sa zaradila Švédka Frida Hansdotterová (+0,74), štvrtá Nórka Nina Haver-Lösethová strácala na líderku už výrazných 1,54 s. Z prvých osem pretekárok vypadli tri po rovnakej klasickej slalomovej chybe, okrem Vlhovej nedokončili 1. kolo ani Švajčiarka Wendy Holdenerová či Nemka Lena Dürrová.

Zvíťazila Shiffrinová



Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová suverénne zvíťazila v utorkovom nočnom slalome v rakúskom Flachau a slávila už svoj 41. triumf v pretekoch Svetového pohára. Na druhé miesto odsunula vedúcu po 1. kole Bernadette Schildovú, domáca pretekárka zaostala za víťazkou o 94 stotín sekundy. Tretie miesto obsadila Švédka Frida Hansdotterová (+1,43). Slovenské reprezentantky Petra Vlhová a Barbara Kantorová vypadli už v 1. kole.

Shiffrinová dosiahla už desiate prvenstvo v olympijskej sezóne, z toho piate v klasickom slalome. Upevnila si tak vedúcu pozíciu vo Svetovom pohári i v priebežnej klasifikácii slalomu. V nej zvýšila náskok na druhú Vlhovú na 335 bodov. V celkovom poradí SP vedie pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou o priepastných 821 bodov, tretia Vlhová stráca 827 b.

Americká suverénka ako prvá lyžiarka v histórii vyhrala prvých päť pretekov nového kalendárneho roka.