Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vlhovej slalom je stále skvelý a rekordný: Mám istotu

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ktorá skončila na druhom mieste v celkovom poradí slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní počas autogramiády v zimnom stredisku Soldeu v Andorre v sobotu 16. marca 2019. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Aj bez sériových víťazstiev však Petra Vlhová v mladom veku prekonáva zaujímavé méty. Už je napríklad len 5 úspešných pretekov od 30 pódiových umiestnení Veroniky Zuzulovej.

Soldeu 16. marca (TASR) - Slalomová sezóna priam malebná, najväčšia v dejinách slovenského alpského lyžovania. Paradoxne je zasnúbená disciplína jemne zatienená zlatým prienikom Petry Vlhovej v obrovskom slalome, ale po sobotnom finále SP sa patrí chválami zbilancovať aj hustejšie oblúky. Lebo 23-ročná reprezentantka zdvihla parametre až tak, že svoju veľkú rivalku, rovesníčku a šampiónku Mikaelu Shiffrinovú donútila ísť do takmer maximálnych výšav a zároveň jej maximálnu dokonalosť odoprela.

Američanka len v jednom klasickom a v jednom paralelnom slalome skončila druhá, vždy za Petrou, ostatných desať súťaží vyhrala. Vlhová skončila šesťkrát druhá za Shiffrinovou a raz s ňou prehrala paralelné finále. Má úžasnú konzistenciu, v disciplíne najrizikovejšej na vypadávanie, nielenže dokončila všetkých deväť štandard slalomov, ale 8-krát na pódiu a raz bola piata. "Získala som istotu, nerobím také chyby, ktoré by ma stáli celé preteky. Aj v tréningoch mám istotu, málokedy zaváham. Dúfam, že ma smola bude čo najdlhšie obchádzať," konštatovala pre TASR Vlhová.

Veľa sa skloňuje strmý vzlet v obrovskom slalome a mierny ústup v slalome. Jej výslednica vo Svetovom pohári plus bronz z MS na druhej strane hovoria rečou relativity: "Neviem, či to s tým súvisí, že som zabrala v obráku. Ale je veľmi ťažké byť v dvoch-troch disciplínach stále na vrchole. V obráku sa mi teraz darilo, v slalome sa ma veľa ľudí pýta, čo sa stalo, ale stále to je predsa dobré, keď som na pódiu. Niekto si možno myslí, že by som mala viac vyhrávať, ale ozaj to nie je jednoduché. Vždy boli nejaké chyby, niekde som vyhrala, niekde nie, proste niekedy to vyšlo a inokedy nie. Po sezóne to zanalyzujeme a budeme zisťovať, kde som stratila body, najmä na to sa budeme pozerať. Určite sa budem snažiť vydávať zo seba maximum a v budúcej sezóne spravím všetko pre to, aby som aj v slalome bola ešte lepšia."

Aj bez sériových víťazstiev však Petra Vlhová v mladom veku prekonáva zaujímavé méty. Už je napríklad len 5 úspešných pretekov od 30 pódiových umiestnení Veroniky Zuzulovej: "Mám stále 23 rokov, tak hádam to bude pokračovať..."