Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vodné pólo: Slováci napokon zabojujú o Rio, rozhodol Zaťovič

Slovák Juraj Zaťovič (vpravo), archívne foto Foto: TASR/AP

Vodnopóloví reprezentanti obsadili na ME v Belehrade konečnú 13. priečku, ktorá im napokon stačila na zisk miestenky v celosvetovej kvalifikácii OH 2016.

Belehrad 22. januára (TASR) - Slovenskí reprezentanti vo vodnom póle sa napokon z ME v Belehrade vrátia s miestenkou v olympijskej kvalifikácii. O skutočnosti, že na účasť v bojoch o olympiádu v Riu bude stačiť víťazstvo v zápase o 13. miesto, sa slovenský tím dozvedel iba v úvode stretnutia s Gruzínskom. Vyrovnaný duel napokon Slováci zvládli a po víťaznom góle kapitána Juraja Zaťoviča zavládla veľká radosť.

Zápas s Gruzínskom o konečné 13. miesto mal byť pre slovenský tím iba labuťou piesňou a v hre malo byť iba konečné umiestnenie či česť. Napokon však išlo obom tímom o oveľa viac. "Nastala netypická situácia. Asi v tretej minúte prvej štvrtiny prišiel za trénerom Tonym Estellerom delegát zápasu. Oznámil mu novinku, že víťazstvo v tomto zápase o 13. miesto prinesie miestenku v olympijskej kvalifikácii. To isté povedal delegát aj súperovi. Zápas mal odrazu iný nádych, dostavila sa veľká motivácia a začali pracovať aj emócie," uviedol pre TASR asistent trénera Róbert Kaid. Prakticky po celý zápas boli vo vedení Gruzínci. V druhej štvrtine bol náskok súpera dokonca dvojgólový, ale slovenským reprezentantom sa vždy podarilo dotiahnuť stratu. V tretej tretine rozhodol jedným z najdôležitejších gólov kariéry Juraj Zaťovič. "Zápas bol pre nás veľmi ťažký. Chlapcom patrí veľká vďaka, pretože duel zvládli a v záverečných minútach ho dokázali vyhrať. Na našej striedačke zavládla obrovská radosť. Po celý zápas sme prehrávali o gól. Dali nám gól, vyrovnali sme, dali ďalší a znovu sme vyrovnali. V našom poslednom útoku rozhodol krásnou strelou Jurko Zaťovič. Je zaujímavým paradoxom, že túto kvalifikáciu sme štartovali v Gruzínsku a účinkovanie na ME sme ukončili zápasom práve proti Gruzínsku," zhodnotil Kaid.

Slovenský tím odohral na majstrovstvách Európy v Belehrade sedem stretnutí a hoci z nich vyhral iba dve, na naplnenie ambícií to stačilo. "Vzhľadom na to, že sme osem rokov neboli na podujatí podobného rangu, bola cítiť istá tréma. Na hráčoch i na vedení. Po skupinových zápasoch sa chlapci dostali do správneho tempa. Stále nás mrzí zápas s Nemeckom. Mali sme to dobre rozhraté a trošku nás táto prehra hodila psychicky dozadu. My tréneri sme však chlapcov podporili a snáď im aj zvýšili sebavedomie. Naše pôsobenie na šampionáte sa nieslo v duchu tvorby nového tímu. Mnoho mladých chlapcov nazbieralo skúsenosti a verím, že do budúcna ich zúročia," poznamenal pre TASR Róbert Kaid.

Na ME v Belehrade sme skončili celkovo na 13.mieste po výhre nad Gruzínskom 10:9

Posted by Slovenský Zväz Vodného Póla on 22. január 2016


Najlepším strelcom slovenského tímu bol Martin Faměra. Ako jediný skóroval vo všetkých siedmich zápasoch a napokon si pripísal 14 gólov. Tréner Kaid však pochválil všetkých zverencov a za najväčšie pozitívne prekvapenie považuje hru Maroša Tkáča. "Veľmi príjemne prekvapil. Aj v zápase s Gruzínskom dokázal skórovať v dôležitých momentoch. Celý tím však ťahal za jeden povraz," tešilo asistenta trénera.

Olympijská kvalifikácia bude prebiehať od 3. apríla v talianskom Terste. V hre budú tri miestenky. Slovenský tím sa o ne popasuje v podobnom zložení ako na ME. "Zloženie nášho tímu by sa veľmi meniť nemalo. Na Slovensku ostali dvaja či traja perspektívni hráči, s ktorými počítame do budúcna. Budú pozvaní do tréningového kempu a bude na nich, ako sa s konkurenciou vyrovnajú," dodal Róbert Kaid. O tom, s ktorými súpermi sa Slovensko v kvalifikácii stretne, rozhodne sobotný žreb v dejisku ME.

Víťazný gól padol 14 sekúnd pred koncom

Slovenskí vodnopóloví reprezentanti sa s majstrovstvami Európy v srbskom Belehrade rozlúčili víťazne. V zápase o konečné 13. miesto zdolali Gruzínsko najtesnejšie 10:9. Zverenci Antonia Estellera po celý zápas len doťahovali náskok súpera, víťazný gól napokon strelil kapitán Juraj Zaťovič 14 sekúnd pred koncom.

Slováci nevstúpili do svojho posledného zápasu na ME ideálne. Do vedenia 1:0 aj 2:1 sa v prvej štvrtine dostali Gruzínci, no Slováci dokázali vyrovnať zásluhou Faměru a Zaťoviča. Zverenci Antonia Estellera museli náskok súpera dobiehať aj v druhej časti. Za stavu 2:4 znížil Tkáč a po polčase zaostával slovenský tím o jeden gól. Ďurík neskôr vyrovnal na 4:4, ale hostia znovu získali tesný náskok späť, keď sa presadil Baghaturia. Vyrovnaný súboj pokračoval aj v ďalších minútach a aj pred štvrtou štvrtinou mali slovenskí reprezentanti najtesnejšie manko - 7:8. Na 9:9 vyrovnal Tkáč a slovenský tím sa prvýkrát v zápase dostal do vedenia v tom najvhodnejšom momente. Po oddychovom čase v poslednej minúte presne namieril kapitán Zaťovič a stanovil na konečných 10:9.

ME vo vodnom póle, zápas o 13. miesto:
Slovensko - Gruzínsko 10:9 (2:2, 1:2, 4:4 3:1)
Góly: Zaťovič 3, Faměra 2, Tkáč 2, Ďurík, Seman, Brúder - Jelaca 2, Kavtaradze 2, Elez, Bitadze, Baghaturia, Rurua, Gegelašvilli. Rozhodovali: Ivanovskij (Čier. H.), Dalli (Malt.).

Zostavy:
Slovensko: Kozmér, Gogola - Faměra, Zaťovič, Hrošík, Ďurík, Baláž, Seman, Tkáč, Bielik, Polovic, Kolárik, Brúder
Gruzínsko: Shubladze, Strujič - Kavtaradze, Tsrepulia, Elez, Bitadze, Jelaca, Chvedeliani, Baghaturia, Rurua, Gegelashvili, Jakhaia, Imnaisvili


Boj o Rio

Slovenskí vodnopóloví reprezentanti obsadili na ME v Belehrade konečnú 13. priečku, ktorá im napokon stačila na zisk miestenky v celosvetovej kvalifikácii OH 2016. Pôvodne 13. priečka nemala znamenať šancu bojovať o Rio, lenže Európska plavecká federácia svojím verdiktom posunula do kvalifikácie aj trinásty tím z ME.

V piatkovom zápase medzi Slovenskom a Gruzínskom preto išlo o veľa. Slováci až do poslednej minúty iba dobiehali náskok súpera a o mimoriadne cennom víťazstve 10:9 rozhodol 14 sekúnd pred koncom kapitán Juraj Zaťovič.

"Ešte pred zápasom s Gruzínskom dostali informáciu, že aj trináste mužstvo z ME postúpi do olympijskej kvalifikácie. Pre naše vodné pólo to znamená veľmi veľa. Je to niečo, s čím sme už nepočítali. Bolo naozaj korektné, že sa to oba tímy dozvedeli pred zápasom o 13. miesto," uviedol prezident Slovenského zväzu vodného póla Juraj Kula.

Výsledky Slovenska na ME v Belehrade:

A-skupina:

Slovensko - Španielsko 4:13
Slovensko - Holandsko 5:6
Slovensko - Čierna Hora 6:15

Osemfinále:
Slovensko - Srbsko 5:10

O 9.-16. miesto:
Slovensko - Nemecko 8:8, 7:8 po 5 m hodoch

O 13.-16. miesto:
Slovensko - Malta 17:9

O 13. miesto:
Slovensko - Gruzínsko 10:9

Najlepší strelci Slovenska na ME: Faměra 14, Zaťovič 8, Ďurík 7, Seman 6, Tkáč 6.