Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenky chcú na ME 17 v Srbsku postúpiť aspoň do štvrťfinále

Na snímke zľava vodné pólistky Barbora Baranovičová, Miroslava Stankovianska a tréneri Nunzi Cinzia Ragusová a Ján Baranovič počas tlačovej besedy k účasti junioriek na ME vo vodnom póle žien do 17 rokov (Novi Sad, 20. - 27. augusta) a na MS vo vodnom póle žien do 20 rokov (Volos, 3. - 9. septembra) v Bratislave 17. augusta 2017. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Zo štyroch základných skupín postúpi medzi osmičku najlepších prvé družstvo, druhé a tretie družstvo sa do kríža stretne o ďalšie miesta štyri v prvej osmičke.

Bratislava 17. augusta (TASR) – Slovenská výprava odcestovala vo štvrtok na európsky šampionát vodných pólistiek do 17 rokov v srbskom Novom Sade (20. – 27. augusta). Slovenky sa v základnej skupine stretnú s Tureckom (20. augusta), Španielskom (21. augusta) a Izraelom (22. augusta).



„V piatok už chceme absolvovať prvý tréning a potom postupne odohrať stretnutia v základnej skupine," informoval na tlačovej konferencii v sídle Slovenskej plaveckej federácie tréner Ján Baranovič. K jednotlivým súperom pridal: „S Tureckom sme sa už stretli pred rokom na turnaji v Rumunsku. Predpokladám, že by sme mali byť úspešní. Španielsko patrí nielen do európskej, ale i svetovej špičky. Pravidelne dosahuje umiestenia v prvej trojke. Hrať s týmto družstvom je pre nás veľkou výzvou. Verím, že zúročíme dobrú prípravu a budeme dôstojným súperom. S družstvom Izraela máme tiež skúsenosti, stretli sme sa s ním pred dvomi rokmi v kvalifikácii na Európske hry v Baku, boli sme úspešní, vyhrali sme výrazným rozdielom. Predpokladám, že tento cieľ si udržíme a Izrael zdoláme. Podľa postupového kľúča sa potom stretneme s niektorým družstvom zo skupiny C, kde sú Rusko, Maďarsko, Bulharsko a Portugalsko.“

Na margo cieľov slovenskej reprezentácie uviedol. "Chceme vyhrávať, predvádzať dobrú hru a potvrdiť progres, ktorý v uplynulých rokoch dosiahlo slovenské ženské pólo v mládežníckych kategóriách. To znamená postúpiť aspoň do štvrťfinále a minimálne vyrovnať doteraz najlepšie umiestenie, ktorým bolo 8. miesto na Európskych hrách v Baku, ktoré boli súčasne ME 17,“ dodal Baranovič.

Zo štyroch základných skupín postúpi medzi osmičku najlepších prvé družstvo, druhé a tretie družstvo sa do kríža stretne o ďalšie miesta štyri v prvej osmičke. Štvrté družstvo bude hrať o 13. – 16. miesto. Asistentkou trénera je olympijská víťazka z Atén 2004 a majsterka sveta Talianka Nuncia Conzia Ragusa. „V družstve sú aj univerzálne hráčky, s ktorými môžeme kombinovať herný systém. To je pre trénerov dobré, ale musíme dávať pozor, aby sme pri tom neurobili nejaké chybné rozhodnutie. Veľa sme pracovali na kondícii, dievčatá na to neboli až tak zvyknuté. Ak chceme zvládnuť tri stretnutia každý deň po sebe, bolo to potrebné.“ Viaceré z hráčok SR do 17 rokov sa po skončení ME zúčastní MS hráčok do 20 rokov v Grécku (3. – 9. septembra).

Nominácia SR hráčok do 17 rokov: Petra Stručková (nar. 2000), Viktória Basarová (2000), Anastasija Halocká (2003), Barbora Baranovičová (2000), Emma Junasová (2002), Monika Sedláková (2002), Karin Kačková (2000), Tamara Kolářová (2002), Miroslava Stankovianska (2000), Anita Vitaliano (2001), Barbora Rusznáková (2000), Katarína Kissová (2002), Bronislava Šepeľová (2002). Tréner: Ján Baranovič, asistentka trénera: Nuncia Cinzia Ragusa.

Program SR na ME hráčok do 17 rokov v Novom Sade v základnej skupine:

nedeľa 20. augusta, 9.00: Slovensko – Turecko

pondelok 21. augusta, 15.00: Španielsko – Slovensko

utorok 22. augusta, 15.00: Slovensko Izrael.