Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenskí veteráni chcú na ME vo vodnom póle minimálne 5. miesto

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hráčov VK Veteráni Košice čakajú v Slovinsku silní súperi, no v konkurencii Chorvátov či Maďarov chcú podporiť svoje nadšenie pre vodné pólo aj významným úspechom.

Košice 21. augusta (TASR) - Na majstrovstvách Európy vo vodnom póle masters (26.- 31. augusta) nebude chýbať ani slovenský tím. Hráčov VK Veteráni Košice čakajú v Slovinsku silní súperi, no v konkurencii Chorvátov či Maďarov chcú podporiť svoje nadšenie pre vodné pólo aj významným úspechom.

Košickí veteráni sa prestavia v kategórii nad 45 rokov. "Všetky tímy v našej skupine sú tvorené hráčmi, ktorí sú spolu minimálne tri roky a pravidelne trénujú. Je zrejmé, že nás nič ľahké nečaká. Na podobnom podujatí sme ešte neštartovali, tak ideme získavať skúsenosti, no chceme sa vrátiť s dobrým pocitom a aj pekným výsledkom," uviedol Juraj Kula, ktorý niekoľko rokov viedol Slovenský zväz vodného póla. Konkrétnejší cieľ predostrel Patrik Sajko, ktorý hovorí o ambícii umiestniť sa v lepšej polovici štartujúcich, čo v praxi znamená minimálne 5. miesto. "Myslím si, že za svoj prístup k tímu si to zaslúžime."

V základnej fáze turnaja bude desať tímov rozdelených do dvoch skupín. Slovenský zástupca sa vo svojej stretne s obhajcom titulu z Maďarska, Fínskom, Nemeckom a Chorvátskom.

Pre VK Veteráni Košice to bude najväčšie podujatie v pomerne krátkej histórii tímu. Mužstvo sa doteraz úspešne predstavilo na turnajoch v Česku, v rámci snahy o napredovanie tímu prišla možnosť zúčastniť sa európskeho šampionátu masters. Účasť na ME v slovinskom meste Kranj je jedným z cieľov mužstva, ktoré bude pravdepodobne ako jediné zložené z hráčov z jedného mesta. Košickí veteráni myslia v dlhodobejšom horizonte aj na vytvorenie ligy, prípadne organizáciu turnaja so zahraničnými tímami.

Mužstvo zložené z nadšencov, ktorí sa k vodnému pólu rozhodli vrátiť po dlhých rokoch, funguje na amatérskej báze. "Povzbudzujeme sa, "bičujeme a hladkáme," aby chlapci pochopili, že keď už zaplatili mesačný príspevok za tréningy i ďalšie náklady, keďže si všetko platíme sami, tak do toho treba dať sto percent. Ale myslím si, že nikoho z nás nie je treba nútiť, pretože každý to robí s radosťou a entuziazmom. Prakticky všetci z nás sa k vodnému pólu vrátili po dlhej dobe, niekto po desiatich rokoch, niekto aj po dvadsiatich. Našou snahou je, aby sme sami na sebe cítili progres," uviedol Juraj Kula.

Košických veteránov teší, že ich odhodlanie pozitívne ovplyvňuje aj ďalších ľudí z ich okolia. Mnohí z členov tímu priviedli k vodnému pólu svoje deti a ich snaha tak získava nový rozmer. "Povedali sme si, že by sme na staršie kolená mohli robiť šport, ktorému sme sa venovali ako mladí. Povedali sme si, že to chceme robiť poriadne a dlhodobo ako serióznu záležitosť. Aj preto sme založili a zaregistrovali občianske združenie VK Veteráni Košice a v Slovenskej plaveckej federácii sme registrovaní ako jediný vodnopólový klub veteránov na Slovensku. Zorganizovali sme si tréningový proces, zlanárili sme aj trénera Milan Henkricha. Početnosť hráčov na tréningoch svedčí o tom, že nás to baví a že to chceme robiť na úrovni. Momentálne máme 22 členov, pričom základ je 14 hráčov, ktorí idú na ME," poznamenal Miroslav Šáriczki.