Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Na záver ME dve zlaté medaily. Zabojovali kajakárky a deblisti

Na archívnej snímke pretekári slovenskej hliadky kategórie 3xC2 mužov Peter a Pavol Hochschornerovci (v pozadí), Peter a Ladislav Škantárovci (vpredu) a Tomáš Kučera a Ján Bátik Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský vodný slalom si vyhojil rany z individuálnych disciplín. Na ME sa stala slovenská výprava najúspešnejšou krajinou.

Markkleeberg 31. mája (TASR) - Medailový účet desiatich disciplín uzavreli v nedeľnom vyvrcholení na ME slalomárov na divokej vode v nemeckom Markkleebergu štyri. Posledná slovenská nádej v individuálnych pretekoch na zisk titulu, deblisti Hochschornerovci, stroskotala. Trojnásobní olympijskí šampióni skončili vo finále deviati, keď na zlatých Nemcov Behlinga - Beckera im chýbalo 8,34 sekundy.

Hochschornerovci dovedna nazbierali šesť trestných sekúnd, najviac zo všetkých finálových lodí, a hlavne nešťastnú 22. bránku pre slovenských deblistov poriadne rozkývali. "Tá 22. bránka bola už len vyústením našej jazdy, chyby sme sa dopustili nad tým na erke, riskovali sme a a Paľo sa do 22-ky nezmestil," vysvetľoval Peter Hochschorner. "Snažili sme sa ísť na doraz, ako som už spomínal, užšie bránky nám robili problémy, preto sme ťukali. Aj ich extrémna nízkosť nebola pre nás dobrá. Tento šampionát bol naším prvým sezónnym vážnym podujatím, neboli sme tu ani trénovať, aj na pretekoch boli viacerí, naši i zahraniční, my sme sa na Markkleeberg až tak neústsredili. Pre nás budú dôležitejšie merania síl, dobrým výsledkom by sme si však zdvihli náladu a chuť, takto sa musíme cez to nejako prehrýzť. Oproti konkurencii nám treba dostať do jazdy pohodu, istotu, to nemáme. Len dúfam, že sa počas sezóny dostaneme do laufu a pôjde to ľahšie."

Príjemný šok

Vo finále kajakárok bez slovenskej účasti sa Nemky zlata nedočkali, keď Funková oň prišla na 22. bránke. Práve na tento úsek trate nebude v dobrom spomínať legenda českého slalomu Hilgertová, ktorá musela eskimovať a odsúdila sa až na 8. priečku. Zlato patrilo Španielke Chourrautovej s tesným náskokom 0,43 sekundy pred Funkovou.

V záverečných finálových disciplínach ME sa slovenská výprava spoliehala hlavne na tím deblistov, ktorý obhajoval zlato z Viedne. Pochvalu v tej najnečakanejšiej podobe si však najskôr zaslúžili kajakárky, so skúsenou Dukátovou a menej ostrieľanými Nevařilovou a nováčikom Zárubovou. Po ich dojazde dokonca slovenská vizitka svietila na čele priebežného poradia, no ďalších šesť hliadok ním malo výrazne otriasť. Postupne papierovo lepšie tímy prepadávali, domáce Nemky si dokonca pripísali aj 50 trestných sekúnd a pred slovenským triom sa otvorila šanca aj na medailu. Nakoniec sa stal zázrak, aký šport pomerne často prináša a slovenské kajakárky sa ovenčili nečakaným zlatom. Druhé Poľky za nimi zaostali 2,55 sekundy, tretie Rakúšanky až 8,21.

Jana Dukátová
Foto: TASR/Michal Svítok


Slovenský vodný slalom si vyhojil rany z individuálnych disciplín tým najlepším spôsobom v samom závere a nad kanálom sa šírila až dvakrát národná hymna. Po zlate kajakárok obhájili titul aj deblisti, od druhých Čechov ich delilo len 0,69 sekundy.

"Verili sme si, mali sme natrénované roky predtým, nás osobne mrzia len individuálne preteky," povedal zlatý háčik v deblovke Tomáš Kučera. "Každé víťazstvo však teší, o to viac, že v tímovej súťaži je to kamarátske. Nám chýba len individuálna medaila, hliadky už jazdiť vieme. Jazda bola vydarená, chalani pred nami všetko stíhali a po vydarenom úvode sme už boli presvedčení, že dopadneme dobre."

Peter Hochschorner: "My sme radi, že sme domácich Nemcov zdolali, boli veľmi silní. Súlad nám klapal, potrénovali sme si na tréningu dve jazdy. Nebolo toho veľa, no obyčajne to funguje vtedy, keď to nepreháňame."

Mladá Kristína Zárubová sa akoby na kanáli pri radosti zo zlata prebudila zo sna. "Určite sme to nečakali, jazda nebola zlá, bola síce s chybami, no menšími ako súperky. V cieli som si vravela, že to bude pekné miesto, no netušila som, že z toho vznikne medaila, dokonca zlatá. Je to úžasná premiéra pre mňa, vykompenzovala som si neúspech z pretekov jednotlivcov. Zlato ma naštartuje, určite sebadôvera narastie. My juniori už máme vrchol za sebou na MSJ, dúfam, že sa ešte na MEJ niečo vydarí."

Kristína Nevařilová sa tiež vytešovala s nečakaným tímovým titulom. "Na ťažkej trati ďalšie dievčatá kazili, nám to vyšlo najlepšie. Máme zlato, znamená veľa, dodá mi chuť do ďalšej roboty. V cieli sme si hovorili, že sme šli veľmi zle, no očividne súperky boli na tom horšie."

O rok šampionát u nás

V dejisku ME zarezonoval aj Liptovský Mikuláš, keď predstavitelia organizačného výboru budúcoročných ME prevzali štafetový kolík od Markkleebergu.

"Je to milá procedúra, treba dôstojne prebrať štafetu, symbolickú vlajku Európskej kakoistickej asociácie, aby sme ju priniesli do Liptovského Mikuláša," povedal šéf organizačného výboru Alexander Slafkovský st. "Majstrovstvá Európy organizujeme budúci rok druhý májový víkend. Teraz v Markkleebergu sme aj v úlohe pozorovateľa. Pre nás je to aj o poučení, ako Nemci organizujú šampionát, ako ho technicky zabezpečujú, aby sme udržali krok s trendom a štandard bol podobne vysoký. S technikou stavby trate, s vodou už veľa nenarobíme, je to dané, ale okolo toho zaváži ešte veľa detailov, ktoré treba doriešiť."

Vodnoslalomový areál v Liptovskom Mikuláši
Foto: TASR/Jozef Ďurník


Liptovský Mikuláš otvára náruč starému kontinentu. Alexander Slafkovský st.: "Výstavbou novej lodenice sme sa posunuli výrazne vpred, veľkú časť zázemia riešiť nemusíme, už sme sa pripravili, nepotrebujeme improvizovať, stavať dočasné stany. Organizačný tím preveríme počas tohtoročného Svetového pohára, aby sme na budúci rok dokonale zvládli šampionát".

Dukátová bez finále

Na ME slalomárov na divokej vode v nemeckom Markkleebergu sa v nedeľňajšom predpoludní pokúšala slovenská kajakárka Jana Dukátová o postup do finále. Skončila 12-ta a od umiestenia v postupovej desiatke ju delilo 2,67 sekundy.

"Prežívam veľké sklamanie, na tejto trati som mala na oveľa, oveľa lepší výsledok," hodnotila svoj výkon. "Jazda bola v podstate dobrá, len v spodnej časti som bola nejakách 20 cm viac na prúde v jednej bránke, príliš ma stiahlo, stratila som výšku do ďalšej, a potom som tak podišla ďalšiu bránku, že som výrazne stratila. Navyše ma zaťažil jeden dotyk v kombinácii, v ďalšej poslednej som sa snažila o rýchlejší riskantnejší prejazd, a to napriek únave, no už som nestačila stratu zlikvidovať."

Slovenská kajakárka Jana Dukátová, archívne foto
Foto: TASR/Michal Svítok


Jana Dukátová presvedčivo tvrdila: "Je to môj kanál, napriek tomu, že sa zdravotne trápim. Bola som vo výbornej forme, aj vďaka našim fyzioterapeutom a realizačnému tímu, strašne ma to mrzí. Už tretí rok sa zdravotne trápim, až túto zimu sa presne zistilo čo mi je. Sú to problémy s chrbtom, zlepšuje sa to každý mesiac, je to na dobrej ceste, dnes na tejto technickej trati som mohla bojovať o medailu."

Sklamanie aj pre Škantárovcov

Nedeľné predpoludnie prinieslo pre slovenskú výpravu aj ďalšie sklamanie. Obhajcovia titulu deblisti Ladislav a Peter Škantárovci jazdu pokazili a zo súboja o medaily vypadli. "Ťažko niečo dodať, jazda nám nevyšla, vršok sme šli celkom v pohode, no od polovice trate sme začali robiť chyby a ťukali sme," popísal chyby Peter Škantár. "Snažili sme sa to uponáhľať, no nedalo sa, jednoducho to nevyšlo. Aj keby sme sa vyhli tej veľkej chybe na 22. bránke, tak by to asi nestačilo na postup, v desiatke to bolo dosť nasekané. Už dlho sme takú obrovskú chybu neurobili, v 21. bránke nám už dochádzali sily, nevládal som loď vytiahnuť do valca, výjazd bol dosť nizky a z toho vyplynula aj chyba na 22. bránke. Je to sklamanie, ale z druhej strany je to aj o poučení, aby sme sa takýmto chybám v budúcnosti vyhli."

Video:Vodný slalom-ME: Obhajcovia titulu Škantárovci skončili v semifinále

Kučera - Bátik tiež nepostúpili

Tomáš Kučera - Ján Bátik tiež z 12. semifinálovej priečky nepostúpili a presne vedeli, prečo. "Dotkol som sa prilbou tyčky na šiestej bránke, a to nás stálo postup, mohli sme byť ôsmi," upresnil Ján Bátik. "Nebola to zlá jazda, stratili sme maximálne pol sekundy oproti piatkovej kvalifikácii, no bol tam ten ťuk, ktorý nám znemožnil postúpiť. Keby sme už boli vo finále, určite by sme zajazdili lepšie, druhé jazdy sa nám viac daria, aj odvaha by stúpla a dovolili by sme si viac."

Slovenskí deblisti Tomáš Kučera a Ján Bátik
Foto: TASR/AP Photo
.

Finálové výsledky
K1ž: 1. Mailen Chourrautová (Špan.) 108,09 (2), 2. Ricarda Funková (Nem.) 108,52 (4), 3. Kateřina Kudějová (ČR) 109,30 (0), 4. Elizabeth Neaveová (V. Brit.) 111,40 (2), 5. Ursa Krageljová (Slovin.) 112,09 (6), 6. Lisa Fritscheová (Nem.) 112,65 (4)
C2: 1. Robert Behling - Thomas Becker 104,46 (0), 2. Franz Anton - Jan Benzien (obe Nem.) 104,72 (0), 3. David Florence - Richard Hounslow (V. Brit.) 106,06 (2), 4. Pierre Picco - Hugo Biso (Fr.) 107,04 (2), 5. Mark Proctor - Etienne Stott (V. Brit.) 107,29 (0), 6. Pietro Camporesi - Niccolo Ferrari (Tal.) 108,85 (2), ...9. Pavol a Peter Hochschornerovci (SR) 112,80 (6)
3xK1ž: 1. Slovensko (Jana Dukátová, Kristína Nevařilová, Kristína Zárubová) 133,95 (6), 2. Poľsko (Natalia Pacierpniková, Klaudia Zwolinská, Sara Cwiková) 136,50, 3. Rakúsko (Violetta Oblingerová-Petersová, Corinna Kuhnleová, Viktoria Wolffhardtová) 142,16 (12)
3xC2: >Slovensko (Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera - Ján Bátik) 131,24 (6), 2. Česko (Ondřej Karlovský - Jakub Jáně, Jonáš Kašpar - Marek Šindler, Tomáš Koplík - Jakub Vrzáň) 131,93 (8), 3. Rusko (Dmitrij Larionov - Michail Kuznecov, Maksim Obrazcov - Aleksej Suslov, Aleksej Popov - Vadim Voinalovič) 140,46 (12)

Výsledky semifinále
K1ž: 1. Ricarda Funková (Nem.) 107,35 (2), 2. Ursa Kragelsová (Slovin.) 107,99 (0), 3. Lisa Fritscheová (Nem.) 108,86 (0), ...12. Jana Dukátová (SR) 114,41 (2)
C2: 1. David Florence - Richard Hounslow (V. Brit.) 103,46 (0), 2. Robert Behling - Thomas Becker (Nem.) 107,85 (2), 3. Jonáš Kašpar - Marek Šindler (ČR) 108,01 (2), ...5. Pavol a Peter Hochschornerovci 108,35 (0), nepostúpili 12. Tomáš Kučera - Ján Bátik 112,94 (2), 15. Ladislav a Peter Škantárovci (obe SR) 117,11 (6)