Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

ME vo vodnom slalome: V kvalifikácii boli suverénne singlistky SR

Na snímke slovenská reprezentantka Simona Maceková. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Trojica slovenských singlistiek zvládla kvalifikáciu bez problémov, v podstate aj deblisti, pretože postupovalo všetkých 15 štartujúcich.

Praha 1. júna (TASR) - Na majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode sa bojovalo v pražskej Troji v piatok o postup do semifinále. Trojica slovenských singlistiek zvládla kvalifikáciu bez problémov, v podstate aj deblisti, pretože postupovalo všetkých 15 štartujúcich. Jedine dvaja kajakári v predpoludňajšom bloku vyvolali pochybnosti. Kým 18. Jakub Grigar medzi 65 štartujúcimi sa tesne v 1. kole zmestil do postupujúcej dvadsiatky, Martin Halčin a Jakub Stanovský museli zabojovať v druhom kole.

V debloch si dovolili Škantárovci až štyri trestné sekundy, no medzi 24 bránkami sa pohybovali na trati pomerne rýchlo a skončili na 6. mieste. Aj Tomáš Kučera - Ján Bátik zvládli 1. kolo s postupovým efektom, i keď ako posledná 10. loď. Medzi 15 deblovkami 15. miesto v 1. kole najmladším zo Slovákov Matúšovi Gewisslerovi - Jurajovi Skákalovi na postup nestačilo, no starosti mať nemuseli, pretože z 2. kola všetci piati štartujúci mali postupovú istotu.

Ladislav Škantár sa dosť na trati ponamáhal: "Už si dávno nepamätám, kedy som bol taký zadýchaný do cieľa. Boli tam chybičky, trať bola fyzicky náročná s technickými úsekmi, v semifinále sa budeme snažiť všetko vylepšiť."

Peter Škantár upozornil na niektoré zlomové miesta: "Najmä v zadných traverzoch a erkách sa treba trafiť do bránok, preto to bolo pre deblovky dosť zložité. Naším cieľom bude zajazdiť v semifinále i finále čistú jazdu, jedine to nám môže zabezpečiť úspech."



Zo singlistiek stačila úvodná jazda na postup pre všetky tri, 6. Simonu Macekovú, 8. Soňu Stanovskú a 9. Moniku Škáchovú. Medzi 36 štartujúcimi ani jedna neprešla čisto trať, trestné sekundy nazbierali aj Slovenky, no postúpili jasne, aj s rezervou.

Simona Maceková sa v kvalifikácii dobre naladila: "Nebolo mi všetko jedno, no poučila som sa aj na Soni, keď zaváhala v druhej bránke. Celkom mi to išlo, som rada, že som postúpila hneď z prvej jazdy. Vrch trate bol ťažký, v druhej polovici som si to len strážila. Všetky chceme ísť do finále, a potom len natrafiť na správnu vlnu."

Cestu do semifinále si skomplikovali v najnabitejšej kategórii kajakári. Jakub Grigar síce postúpil z 18. priečky, no 23. Martin Halčin a 27. Jakub Stanovský sa museli spoliehať na opravnú jazdu. Jej štart sa posunul, pretože program sa menil po tom, čo nad Trojou vystrájala búrka s dažďom a silným vetrom.

Jakub Grigar si trochu aj posťažoval: "Nebolo to zlé, na vrchu celkom dobré, podľa predstáv. Potom prišla únava i pocit, že mi stačí len dôjsť. Prišiel však nešťastný ťuk, no postúpil som z 1. kola, mám viac času na regeneráciu, a to som chcel. Náročnosť trate bola rozdielna, aj ľahká, i s ostrými bránkami, kde zápasíte s vodou a vysilíte sa."

Z kajakárok zvládla prekvapujúco 1. kolo najlepšie Eliška Mintálová. Po jazde tŕpla až dvakrát, najskôr ju rozčarovalo 50 trestných sekúnd na poslednej 24. bránke, potom sa radovala z toho, že jej ich rozhodcovia dodatočne zmazali. Postupne sa pred ňu síce dostávali viaceré kajakárky, klesla až na 15. miesto, posledné postupujúce, no napokon na ňom aj zostala. "Ja ani neviem opísať ten okamih, keď som sa dozvedela, že mi napísali 50 trestných sekúnd. Asi som si povedala, že to je ľahká bránka, možno som ju podcenila, bolo to veľmi tesné. Dúfala som len, že som v nej mala hlavu. Šlo sa mi veľmi dobre, cítila som už od druhej bránky, že to pôjde. V cieli som bola smutná, no hneď za mnou prišiel tréner a bola som veľmi šťastná, keď mi penalizáciu odpísali, aj som si poplakala."

Ďalšie dve slovenské kajakárky Elena Kaliská a Michaela Haššová sa snažili v druhom kole skončiť v najlepšej pätici, čo by im tiež zaručovalo postup do semifinále.

V kvalifikácii singlistov spojili tri slovenské lode čisté jazdy, len výsledok bol rozdielny. Alexander Slafkovský s 8. miestom, Marko Mirgorodský s 11-tym sa vyhli opravnej jazde, no Michalovi Martikánovi na 16. priečke chýbalo na rovnaký pocit šesť stotín sekundy. Musel tak zvládnuť obrovský psychický tlak v opravnej jazde.

"Nebolo to jednoduché, ani som nevedel čo očakávať od konkurencie," povedal Alexander Slafkovský. "Podstatné bolo hneď z prvej jazdy dostať sa do semifinále, chcel som byť aj do desiatky, preto som spokojný. Neriskoval som, nedával povestné hlavičky, pretože niektoré bránky boli dosť nízko a ja som ich s jazdou na istotu aj zámerne podchádzal. Nerozbehol som sa, len sústredil na čistotu. Tento kanál ma dokáže s meniacou vodou vždy niečím prekvapiť, dúfam, že sa príliš meniť nebude. Cítim sa dobre, verím si a dúfam, že to pôjde aj ďalej."



Marko Mirgorodský vložil do jazdy viac námahy. "Trochu mi vytuhli ruky, fyzicky som menej vládal, no verím, že to bude v nedeľu lepšie. Trať bola naozaj fyzicky náročná, najmä výjazdy z protivodiek, keď som rozbiehal loď. Vodu dobre poznám, mne sa tu jazdí dobre, preto som plný očakávania, ako mi to pôjde ďalej."
Kaliská si v 2. kole smoliarsky ťukla do poslednej bránky a v cieli len tŕpla, či jej bude stačiť dosiahnutý čas na postup. Nakoniec by jej ani čistá jazda na semifinále nestačila. Haššová sa oproti 1. kolu spomalila aj preto, že si trikrát ťukla do bránky.

"Pár brán, možno jedna, kde sa voda mení, by som posunul, no trať, aj keď jednoduchá, bola v pohode," komentoval svoj výkon i podmienky Michal Martikán. "Po prvej jazde som si ju zažil, to sa vždy jazdí jednoduchšie. Ja rád trénujem, takže som si doprial jednu jazdu navyše," usmial sa. "Cítil som sa dobre, nepochyboval som o tom, že by to nemalo vyjsť. Rozdiel bol len na jednom mieste, ktoré som prešiel o čosi lepšie ako v prvej jazde, kde som stratil viac sekúnd. Nič stresujúce som necítil, formu mám, no v našom športe pri jednom zlom prejazde bránky môžete všetko stratiť. Pripravený som však dobre a bude záležať na tom, aby som sa nedopustil chýb ako teraz."

Výsledky kvalifikácie
C2: 1. Jonáš Kašpar - Marek Šindler (ČR) 107,51 (4), 2. Robert Behling - Thomas Becker (Nem.) 107,79 (2), 3. Filip Brzezinski - Andrzej Brzezinski (Poľ.) 108,24 (0), ...6. Ladislav a Peter ŠKANTÁROVCI 110,44 (4), 10. Tomáš KUČERA - Ján BÁTIK 114,00 (4), 15. Matúš GEWISSLER - Juraj SKÁKALA (všetci SR) 125,21 (14), v 2. kole 4. GEWISSLER - SKÁKALA 126,99 (10)

C1 ženy: 1. Mallory Franklinová (V. Brit.) 114,06 (6), 2. Tereza Fišerová (ČR) 118,32 (4), 3. Lena Stöcklinová (Nem.) 118,88 (6), ...6. Simona MACEKOVÁ 124,20 (6), 8. Soňa STANOVSKÁ 125,47 (6), 9. Monika ŠKÁCHOVÁ (všetky SR) 128,24 (8)

K1 muži: 1. Jiří Prskavec (ČR) 84,39 (0), 2. Felix Oschmautz (Rak.) 85,45 (0), 3. Peter Kauzer (Slovin.) 86,06 (0), ...18. Jakub GRIGAR 90,36 (2), 23. Martin HALČIN 91,24 (0), 27. Jakub STANOVSKÝ (všetci SR) 92,93 (2), 2. kolo: 3. Martin HALČIN 89,02 (0), nepostúpil 23. Jakub STANOVSKÝ 107,99 (14)

K1 ženy: 1. Fiona Pennieová (V. Brit.) 93,49 (0), 2. Corina Kühnleová (Rak.) 95,83 (2), 3. Klaudia Zwolinská (Poľ.) 97,15 (0), ...15. Eliška MINTÁLOVÁ 102,06 (2), 20. Michaela Haššová 105,05 (4), 28. Elena KALISKÁ 108,20 (2)

C1m: 1. Sideris Tasiadis (Nem.) 91,44 (0), 2. Benjamin Savšek (Slovin.) 91,69 (0), 3. David Florence (V. Brit.) 93,23 (0), ...8. Alexander SLAFKOVSKÝ 95,61 (0), 11. Marko MIRGORODSKÝ 97,08 (0), 16. Michal MARTIKÁN (všetci SR) 98,86 (0)


Vyslaný redaktor TASR Dušan Dubovec