Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Slováci sa postarali na záver MS slalomárov o medailovú spŕšku

Na snímke slovenskí deblisti Ladislav a Peter Škantárovci Foto: TASR/Michal Svítok

Po bronze deblistov Škantárovcov vybojovala bronz aj hliadka kajakárok a sympatickú bodku za šampionátom udelili strieborní deblisti.

Deep Creek 21. septembra (TASR) - Na MS slalomárov na divokej vode v americkom Deep Creeku sa postarali na úplný záver Slováci o medailovú spŕšku. Po bronze deblistov Škantárovcov vybojovala nečakaný bronz aj hliadka kajakárok a sympatickú bodku za šampionátom udelili strieborní deblisti. Napriek tomu, že sa MS nevyvíjali práve najlepšie, skončila slovenská výprava v medailovej bilancii na 4. mieste. Najúspešnejšie bolo Francúzsko 4-2-3 pred Austráliou 2-0-0, Českom 1-2-1, Slovenskom 1-1-2, Slovinskom 1-1-1, USA 1-0-0, Veľkou Britániou 0-3-1, Rakúskom 0-1-0 a Nemeckom 0-0-2.

Deblisti Ladislav a Peter Škantárovci uzavreli na MS slalomárov na divokej vode v americkom Deep Creeku bilanciu slovenskej výpravy v individuálnych pretekoch, zachránili ju bronzovou medailou a obhájili tak 3. priečky z vlaňajšej pražskej Troji a spred troch rokov v Čunove. Za zlatými Slovincami Lukom Božičom - Sašo Taljatom zaostali o 4,35 sekundy, striebro putovalo do Francúzska zásluhou Pierre Picca - Huga Bisa, ktorých od Slovincov delilo 1,17 sekundy.

Škantárovci zajazdili finále čisto, a to bolo najpodstatnejšie, na problémovej 19. bránke si zvolili opatrný prejazd, aj za cenu spätného chodu do bránky. Štartovali vo finále ako prví, hodinový odklad štartu vplyvom nepriazne počasia ich nerozladil a navodili základný čas 122,78. Oproti semifinále sa zrýchlili o takmer sedem sekúnd a v cieli už len s napätím sledovali, kto z konkurencie ich kvalitný čas pokorí.

Najskôr ich preskočili mladí Česi Kašpar so Šindlerom, ktorým sa zdanlivo vyplatil risk na 19. bránke a aj keď ju ťukli, získali na čase. Čechom však pripísali dodatočne 50-sekundovú penalizáciu a slovenskí deblisti neustále siahali na medailu. Nestačili len na Francúzov Picca - Bisa, ani na Slovincov Božiča - Taljata, ktorí ukázali na 19. bránke najväčšiu odvahu. O bronze Škantárovcov sa rozhodovalo pri študovaní záznamu Nemcov Antona - Benziena na 19. bránke, ktorým pripísali 50 trestných sekúnd. Na poradí sa už nič nezmenilo a Škantárovci zostali na bronzovom stupienku, čo bolo pozoruhodné, tretíkrát za sebou na MS.

Boli to nervy, mali sme šťastie

Peter Škantár sa psychicky v cieli vyčerpal. "Boli to obrovské nervy, ani som sa nemohol pozerať. Keď Poliaci mali ťuk, bolo treba iniciovať aj protest, a tak som bežal za trénerom. Som šťastný, že máme bronz, pretože výkony na vode, ktorá nám nepriala, neboli ideálne. Veľa sme stratili na bránke číslo päť, no v konečnom dôsledku sme vyťažili z týchto MS azda maximum. Veľa favoritov toto tvrdiť nemôže, aj vietor nám dosť sťažil pádlovanie. Oslava bude len v kruhu rodiny, nie sme na bujaré oslavy. Užili sme si šťastie, bolo obrovské, nielen vo finále, ale aj v semifinále, keď sme tŕpli, či postúpime."

'Háčik' v bronzovej deblovke Ladislav Škantár si uľahčene vydýchol. "Sme veľmi radi, na vode nám to úplne nešlo, na druhej strane šťastie prialo. Potrebovali sme ho, lebo na tejto vode ho bolo treba. Po dojazde sme boli ako po knokaute, čakanie na úplný koniec bolo dramatické. Na trať sme vyštartovali prví, už sme ho zažili, napríklad v Čunove na MS, vtedy sme skončili tretí, teraz rovnako. Na konci sezóny sa patrilo získať medailu, pretože sme ju mali výbornú. Trať bola možno aj v niečom neregulárna, o to viac teší medaila."

Austrálčanka Jessica Foxová sa v kajaku postarala o husársky kúsok, keď po zlate v singli vybojovala druhé zlato. Finále zajazdila brilantne, čisto a druhú v poradí Britku Pennieovú zdolala o 0,96 sekundy, tretie miesto obsadila so stratou až 6,00 s Nemka Melanie Pfeiferová.

Na snímke slovenská hliadka mužov C2 v zložení Tomáš Kučera, Ján Bátik, Ladislav a Peter Škantárovci a Pavol a Peter Hochschornerovci na majstrovstvách Európy v kanoistike na divokej vode vo Viedni v nedeľu 1. júna 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Bronz pre hliadku kajakárok, striebro pre hliadku deblistov

Medzi 13 štartujúcimi hliadkami sa kajakárky Slovenska v zložení Elena Kaliská, Jana Dukátová a Kristína Nevařilová nestratili. Aj keď si unikátne ťukli už na 1. bránke a ďalší pridali na predposlednej 23-tej, vystačili časom na bronzovú priečku. Jej hodnota bola unikátna, pretože znamenala 50. vzácny kov pre slovenský vodný slalom v histórii MS. A nezostalo len pri ňom. O pár desiatok minút vybojovala hliadka deblistov Hochschornerovci, Škantárovci, Kučera - Bátik v konkurencii 11 tímov striebro, a tak historický počet vystúpil na 51 (21-14-16). Deblisti dokonca siahali na zlato, no pokazili úplný záver, na predposlednej 23. bránke sa zaťažili štyrmi trestnými sekundami a na poslednej dvoma, čo znamenalo, že za zlatými Francúzmi zaostali o 2,17 sekundy. Ich striebro znamenalo, že už tretíkrát za sebou skončili na MS na rovnakom stupni.

Finálové výsledky

K1ž: 1. Jessica Foxová (Austr.) 114,01 (0), 2. Fiona Pennieová (V. Brit.) 114,97 (0), 3. Melanie Pfeiferová (Nem.) 120,01 (0)

C2: 1. Luka Božič - Sašo Taljat (Slovin.) 118,43 (0), 2. Pierre Picco - Hugo Biso (Fr.) 119,60 (2), 3. Ladislav a Peter Škantárovci (SR) 122,78 (0)

hliadky

3xK1ž: 1. Francúzsko (Carole Bouzidiová, Nouria Newmanová, Emilie Ferová) 132,47 (2), 2. Rakúsko (Corinna Kuhnleová, Lisa Leitnerová, Viktoria Wolffhardtová) 139,46 (4), 3. Slovensko (Elena Kaliská, Jana Dukátová, Kristína Nevařilová) 140,31 (4)

3xC2: 1. Francúzsko (Pierre Labarelle - Nicolas Peschier, Gauthier Klauss - Matthieu Peche, Pierre Picco - Hugo Biso) 140,96 (2), 2. Slovensko (Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera - Ján Bátik) 143,13 (6), 3. Česko (Ondřej Karlovský - Jakub Jáně, Jonáš Kašpar - Marek Šindler, Tomáš Koplík - Jakub Vrzáň) 152,51 (10)


Slovenské kajakárky nepostúpili do finále MS

Na snímke slovenská kajakárka Jana Dukátová
Foto: TASR/Michal Svítok
Nedeľa pre slovenskú výpravu dobre nezačala, keď v semifinále stroskotali ako 13. Jana Dukátová, tak aj 20. Kristína Nevařilová. Ak sa k nim v celkovej bilancii pridala aj Elena Kaliská, ktorá nepostúpila z kvalifikácie, tak sa trpkosť z ich vystúpenia na šampionáte zdvojnásobila. Jana Dukátová, v tohtoročnom seriáli Svetového pohára druhá, presvedčivo nejazdila už v kvalifikácii, keď obsadila 18. miesto a dokonca ju zdolala aj mladá Kristína Nevařilová so 14. priečkou. Dúfalo sa, že na mierne nepríjemnosti v kanáli Dukátová zabudne. Semifinálových 24 bránok ukrajovala spočiatku plynule, záver však nezvládla, ťukla si do osudnej bránky 21 a príliš stratila. Aj keď priebežne bola na 5. mieste, postupne klesala a nakoniec z postupujúcej desiatky vypadla, od najrýchlejšej Austrálčanky Foxovej ju delilo 5,08 s, no od postupovej 10. priečky len 0,45 sekundy. Nevařilovej sa zasa nepodarilo zopakovať veľmi dobrú kvalifikačnú jazdu z 1. kola, tri dotyky bránok 5, 15 a 24 a značná časová strata ju odsúdili na 20. priečku (+9,17). "Nebola to až tak zlá jazda, len tie ťuky, navyše zopár chýb", stručne hodnotila svoj výkon Kristína Nevařilová. "Boli to ťuky, ktoré nemuseli byť, ak by som si dávala väčší pozor."

Do finále nepostúpili aj Francúzka Ferová, Češka Kudějová, Španielka Chourrautová, Slovinka Krageljová, všetko kajakárky z top desiatky svetového rebríčka. Naopak senzačne si finále vyjazdila na 2. priečke Novozélanďanka Jonesová, zo svojho umenia málo stratila dvojnásobná olympijská víťazka 4. Češka Hilgertová.

Zakliata 19. brána

Na snímke slovenskí deblisti Pavol (vpravo) a Peter Hochschornerovci
Foto: TASR/Michal Svítok
Zo semifinále deblistov postúpili do finále jedine Ladislav a Peter Škantárovci. Ďalšie dve slovenské deblovky sprevádzala malá tragédia. Na 18. mieste Tomáš Kučera - Ján Bátik (180,80/54) i 17. Pavol a Peter Hochschornerovci (177,05/54) nazbierali neuveriteľne po 54 trestných bodov. Na vine bola u oboch lodí nepríjemne známa 19. bránka v podobe vlásenky, ktorú vynechali a rozlúčili sa tak s vidinou finále.

Pre trojnásobných olympijských víťazov Hochschornerovcov, ktorých mnohí experti, napriek nie príliš vydarenej sezóne, považovali za horúcich kandidátov na medailu, to bol nepríjemný úder. Najskôr si ťukli bránku s číslom 12, potom 16-ku, aby onedlho vynechali 19-ku. Kučera s Bátikom nazbierali dvojsekundové penalizácie na bránkach 2, 18 a nepostupový ortieľ im vypísalo 50 trestných sekúnd na 19-ke.

Hochschornerovci sa oprávnene ponosovali na niektoré rozostavenie bránok i na celú nevydarenú sezónu. Pavol: "Je to stagnácia, nielen teraz, ale celý rok. Robili sme chyby a na šampionáte vyvrcholili. Voda je tu ľahká, no bránky sú nezmyslene rozostavané, nedá sa pádlovať. My sme navyše ťažkí, potiahlo nás to dozadu a nemali sme šancu, ani v tréningu by sme 19-ku neprešli."

Peter Hochschorner: "Táto trať nám vôbec nesedela, bránky sú pri kameňoch, nemali sme priestor na poriadne rozpádlovanie tempa. My sme väčší, tí menší mali výhodu. Sme nahnevaní, stálo nás to kopec energie, v tréningoch, na sústredeniach, a nakoniec vymyslia takúto trať, s ktorou už nič nenarobíte."

Ani Škantárovcom sa príliš nedarilo, s chybami na bránkach 11, 18, 21 a 23 a aj keď mali namále, do finále postúpili z poslednej 10. priečky (129,53 /8). Najrýchlejší čas dosiahli Nemci Anton - Benzien (120,49/2), Škantárovci za nimi zaostali o 9,04 s.