Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Skvelý vstup do šampionátu: Trojica Slovákov získala v hliadkach zlato

Na snímke sprava slovenskí reprezentanti Matej Beňuš, Michal Martikán a Alexander Slafkovský, archívne foto. Foto: TASR-Michal Svítok

Trio Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš časom 95,44 zvalcovalo konkurenciu na pretekoch v Pau a v cieli sa po bezchybnej jazde oprávnene radovalo z 10. medaily.

Pau 26. septembra (TASR) - Na majstrovstvách sveta slalomárov na divokej vode vo francúzskom Pau získala slovenská výprava hneď v úvodnej disciplíne zlatú medailu. Postarali sa o ňu singlisti v hliadkach v zložení Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš, a to suverénnym spôsobom. Od druhých Britov ich delili rovné tri sekundy, od tretích Francúzov 3,28 s. Medailovo vynikli aj deblisti, keď ku zlatu singlistov pridali bronz v zložení Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci a Tomáš Kučera - Ján Bátik.

Základnou výzvou pre 16 hliadok singlistov bolo v optimálnom slnečnom počasí 19 bránok. Slováci na základe kolektívnej sily a predchádzajúcich úspechov štartovali ako poslední. Pre tých najlepších bolo prvoradé stlačiť čas hlboko pod 100 sekúnd a ako prvým sa tom podarilo Britom. Slovenské trio však časom 95,44 zvalcovalo konkurenciu a v cieli sa po bezchybnej jazde oprávnene radovalo z 10. jubilejnej medaily v tejto disciplíne (9-0-1).



Vstup do šampionátu sa vďaka singlistom podaril tým najlepším spôsobom. Ich štatistiku v histórii podkuli unikátne výsledky. V Pau triumfovali už siedmykrát v nepretržitom rade od roku 2009, a to v rovnakom zložení s Martikánom, Slafkovským a Beňušom. Dovedna sa môžu pochváliť deviatimi titulmi majstrov sveta, jedným bronzom a pri všetkých medailách bol ako jediný Martikán. S obdivuhodnou zbierkou sa stali jedinečným synonymom kolektívnej harmónie v perejách.

V historickej štatistike slovenský vodný slalom po hliadkach singlistov navŕšil na MS medailovú zbierku na 23 titulov, Michal Martikán si kariérnu bilanciu zaokrúhlil na rovných 20 medailí (13-3-4), Slafkovský sa už môže pochváliť zbierkou 8-1-0 a Beňuš 7-0-1.

Michal Martikán nerátal, koľký titul v kariére a medailu získal. "To sú len čísla, pre mňa je dôležité, že sme sa výborne naladili na individuálne preteky. Trať bola ľahká, no sťažili ju nižšie visiace bránky, takže sa popod žŕdky nedalo prechádzať. Pozor si bolo treba dávať v silných prúdoch na každý jeden výjazd. Pri stanovení taktiky sme si hlavne povedali, aby sme sa na seba netlačili, jedna vec sú však slová a druhá, ako to vyznie v skutočnosti. Niekedy sa tomu nedalo vyhnúť, no všetko dopadlo napokon výborne. Ja len dúfam, že na individuálne preteky postavia náročnejšiu trať. Prvý krok máme za sebou a už sa tešíme na ďalší, dúfam, že rovnako úspešný."

Matej Beňuš sa pred ôsmimi rokmi dostal do partie, ktorá ho vyniesla v každých tímových pretekoch na MS na zlatý stupienok. "Do reprezentácie som prišiel v roku 2009, zaradil sa do tímu a odvtedy neustále vyhrávame, už siedmykrát za sebou, je to niečo úžasné."

Alexander Slafkovský taktiež nešetril superlatívmi. "Je to neuveriteľné, že v hliadkach už toľké roky vládneme. Za jeden dôvod považujem, že v kľúčových momentoch si vyberáme ten najvhodnejší variant. Síce o taktike premýšľame, no voda si žiada svoje, aj pohotovo zareagovať. Teraz sa nám v jednu chvíľu stalo, že som sa k Michalovi priblížil natesno, do úvahy prichádzalo aj pribrzdiť, no ja som šiel natvrdo a urobil som dobre. Trať bola vyslovene stavaná na hliadky, aj preto bola ľahšia, v individuálnych pretekoch už bude iná. V tímoch srne sa správne naladili a všetci dúfame, že naplno zaberieme aj v individuálnom meraní síl."

V kategórii deblistov štartovali len štyri tímy, pred dvoma rokmi v Londýne ich bolo 10. Rapídny pokles záujmu spôsobilo rozhodnutie, že deblovky v individuálnej podobe vyradili z OH. Medaila bola na dosah a Hochschornerovci, Škantárovci a Kučera s Bátikom ju vďaka bronzu aj získali. V historickej štatistike slovenského slalomu tak nastal ďalší pohyb, keď stúpla na 55 vzácnych kovoch (23-15-17), s bilanciou hliadky deblistov 1-4-4. V osobnej štatistike si Hochschornerovci polepšili na 6-4-5, Škantárovci na 1-4-5 a Kučera s Bátikom na 1-3-2.

Pôvodne síce deblisti figurovali na 4. priečke, keď na bránke s číslom 6 mali dva ťuky, jeden im však videorozhodca dodatočne ubral, čo spôsobilo, že preskočili Čechov a vybojovali bronz.

Bronzoví deblisti zažili vydarený vstup na šampionát. "V cieli to bolo napínavé, videli sme, že máme dva ťuky, no vedeli sme len o jednom," popísal pocity po dojazde Ladislav Škantár. "Dúfali sme, že sa poradie zmení a stalo sa, posunuli sme sa na medailovú priečku. Pre nás je to dosť významné, pred individuálnymi pretekmi medaila každého povzbudí, opadne stres, zvýši sa sebadôvera. Uvidíme, akú trať nám postavia, uvítali by sme čo možno najnáročnejšiu, také obľubujeme."

Kajakári mali takmer dokonalý prehľad o tom, koľko energie musia na trati vynaložiť, aby prenikli na stupeň víťazov. Na základe striebra spred dvoch rokov na MS v Londýne štartovali ako predposlední, a to v rovnakom zložení Martin Halčin, Andrej Málek, Jakub Grigar. Na trati nazbierali šesť sekúnd penalizácie, oproti najvážnejšej konkurencii viac a v konečnom súčte 27 tímov obsadili až 8. miesto. Ak by zajazdili čistú jazdu, boli by prví.

Medzi 17 tímami zabojovali aj slovenské kajakárky, síce skončili až siedme, no o bronzovú medailu sa pripravili jedným dotykom na bránke číslo sedem.

Mladé slovenské singlistky, v zložení Škáchová, Glejteková, Maceková na 8. mieste priepastne za najlepšími nezaostali, od bronzu ich delilo 6,90 s, od zlata 12,02 a aj oni medzi 10 štartujúcimi tímami prispeli k vydarenému úvodnému dňu Slovákov na MS.

Vedúci tímu Lukáš Giertl verí, že v medailovom duchu bude slovenská výprava pokračovať aj v individuálnych pretekoch. "Ja som rád za každú jednu medailu. Potvrdili sme, že v kategórii singlistov sme jasná jednotka, predsa len, všetci traja patria do top desiatky, navyše sa skvele na trati dopĺňajú. Výsledkom bola jasná dominancia s veľkým náskokom v cieli. Deblistom s bronzom jazda taktiež vyšla. V podstate sme nezažili žiadne sklamanie, kajakárkam chýbal na medailu o jeden ťuk menej, kajakári zajazdili veľmi rýchlo, len škoda, že si konto zaťažili až šiestimi sekundami penalizácie. No a napokon nesklamali ani singlistky, sú mladé, zbierajú skúsenosti a už teraz sa môžeme tešiť na ich napredovanie. Máme za sebou vydarenú tímovú súťaž, individuálne preteky však už budú o niečom inom, očakávame aj, že úplne nové rozostavenie bránok bude o dosť náročnejšie."




Výsledky

hliadky

3xC1m:
1. Slovensko (Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš) 95,44 (0),
2. Veľká Británia (Ryan Westley, David Florence, Adam Burgess) 98,44 (0),
3. Francúzsko (Denis Gargaud Chanut, Martin Thomas, Edem Le Ruyet) 98,72 (2)