Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Kvalifikačnú jazdu na MS slalomárov zvládli všetci slovenskí singlisti

Na archívnej snímke Michal Martikán. Foto: TASR/Dušan Hein

Martikán s prvým miestom sa ukázal v brilantnom svetle, každý jeden meraný úsek trate zvládol bez nejakých problémov a v záverečnej fáze svoj náskok na čele ešte zvýraznil.

Rio de Janeiro 26. septembra (TASR) - Kvalifikačnú jazdu na majstrovstvách sveta slalomárov na divokej vode zvládli v Riu de Janeiro slovenskí singlisti s istotou a všetci postúpili do piatkového semifinále. Najrýchlejšiu jazdu ukázal Michal Martikán keď ako jediný stlačil čas pod 90 sekúnd na 88,86, 6. skončil Alexander Slafkovský, 17. Matej Beňuš.

Martikán zdolal druhého v poradí Francúza Gargauda Chanuta o 1,36 sekundy, tretieho Ryana Westleyho o 2,72. Medzi 24 bránkami sa veľa penalizácii za dotyky neudeľovalo, výnimkou bol však Beňuš. Napriek tomu, že jeho čas zaťažili štyri sekundy penalizácie hneď na prvej bránke, a potom na deviatej, s miernou rezervou sa zaradil medzi postupujúcu dvadsiatku z prvého kola na 17. miesto. Slafkovský prešiel trať čisto a 6. priečka bola výsledkom jeho jazdy na istotu. Martikán s prvým miestom sa ukázal v brilantnom svetle, každý jeden meraný úsek trate zvládol bez nejakých problémov a v záverečnej fáze svoj náskok na čele ešte zvýraznil.

Martikán zajazdil kvalifikáciu uvážlivo. "Nesnažil som sa príliš istiť, ani som sa neplašil, aby som niečo nepokazil. Je to točivejšia trať, asi mi to vyhovovalo a ostatní šli voľnejšie. Kombinácia bránok 12 a 13 sa dala zvládnuť rôzne, ako ľavák som myslel aj na erku, ale videl som tých, čo ju šli napriamo, preto som sa aj ja takto rozhodol."

Aj Slafkovský si zvolil optimálnu mieru istoty. "Bolo to aj o tom mať to pod kotrolou, neurobiť chybu. Ťažko si vyberať, z ktorej pozície postúpiť, ja chcem byť vždy aspoň do desiatky. Bolo treba ísť zodpovedne a postúpiť z prvej jazdy, aby bola pohoda."

Slovenské kajakárky sa opravnému kolu nevyhli. Hneď na prvý pokus však postúpila Elena Kaliská, s jej 13. miestom sa spájali aj dva dotyky na bránkach 13 a 14, no dvojnásobná olympijská víťazka bola na trati jednou z najrýchlejších a štyri sekundy penalizácie ju o postup nepripravili.

Opravovať museli 26. Eliška Mintálová a 28. Michaela Haššová. Mintálovej chýbalo do najlepšej dvadsiatky veľmi málo a keby sa nedotkla 9. bránky, postúpila by hneď z 1. kola. Haššová bola ešte rýchlejšie, zapísala si však až štyri trestné sekundy na 11. a 12. bránke. V 2. kole, z ktorého postupovalo už len desať najlepších, to už bolo dosť náročné.

V 2. kole, z ktorého postupovalo už len desať najlepších, to už bolo dosť náročné a dopadlo s polovičnou úspešnosťou. Haššová sa nevyhla dvom dotykom na bránkach 5 a 21, no stačilo jej to na postupové 8. miesto.

Smolu ako prvá nepostupujúca na 11. mieste mala Mintálová, tiež so štyrmi sekundami penalizácie, no s pomalšou jazdou. Po tom, čo nezvládla úvod s dotykmi na 4. a 5. bránke, jej chýbalo k 10. postupovému miestu 1,95 s.



Výsledky kvalifikácie

C1 muži:
1. Michal MARTIKÁN (SR) 88,86 (0)
2. Denis Gargaud Chanut (Fr.) 90,22 (0)
3. Ryan Westley (V. Brit.) 91,58 (2)
...
6. Alexander SLAFKOVSKÝ 91,99 (0)
17. Matej BEŇUŠ (obaja SR) 94,21 (4)

K1 ženy:
1. Jessica Foxová (Austr.) 94,14 (0)
2. Maialen Chourrautová (Špan.) 95,96 (0)
3. Ursa Krageljová (Slovin.) 96,23 (2)
...
13. Elena KALISKÁ 100,72 (4)
26. Eliška MINTÁLOVÁ 104,50 (2)
28. Michaela HAŠŠOVÁ (všetky SR) 105,64 (4), 2. kolo: