Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

VODNÝ SLALOM: Olympijskí medailisti za prípravou do tepla i zimy

Na snímke slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome zľava Jakub Grigar, Jana Dukátová, Peter Škantár, Ladislav Škantár a Matej Beňuš pózujú po prílete z olympiády v Riu de Janeiro, 14. augusta 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

U trojnásobne zlatých na OH bratov Hochschornerovcov potešilo, že v kariére pokračujú ďalej.

Banská Bystrica 23. novembra (TASR) - Slalomári na divokej vode si dopriali po sezóne krátky oddych a už preladili strunu s výhľadom na budúci rok. Tradične sa mnohí z nich pobrali do ďalekých destinácii za teplom a v zime alebo na jar vystriedajú všetky lokality, ktoré sú v týchto ročných obdobiach k dispozícii.

Strieborný olympionik z Ria singlista Matej Beňuš využil možnosť naostro si zapádlovať na Novom Zélande. Organizátori na inauguračných pretekoch WhitewaterXL v novom Vector Wero Whitewater parku rátali napevno aj s päťnásobným olympijským medailistom Michalom Martikánom, no situácia sa vyvinula inak. "Michal mal na Novom Zélande testovať novú loď, no keďže sa mu nestihla postaviť, tak dal prednosť Al Ainu v Saudskej Arábii," vysvetlil zmenu plánov jeho otec a tréner Jozef Martikán.

Matej Beňuš sa vráti z Nového Zélandu v polovici budúceho týždňa. "Do konca roka už nič významné neplánujeme," upresnil tréner Pavel Ostrovský, ktorý dohliada aj na olympijských víťazov bratancov Škantárovcov. "Vo výhľade máme v zimných mesiacoch bežky, Maťo si obľúbil na prelome roka Skalku, Škantárovci zasa Ramsau, kam sa vyberú v prvej polovici januára. Ťažisko prípravy sme naplánovali do austrálskeho Penrithu, kde strávia od začiatku februára takmer dva mesiace. Podobne zvolíme výjazd aj u Mateja Beňuša, uvidíme ešte, s akými poznatkami príde z Aucklandu."

Štvrtá na OH v Riu kajakárka Jana Dukátová si naplno zatrénovala v dejisku budúcoročných MS vo francúzskom Pau. Tréner Róbert Orokocký: "Zatiaľ sme si definitívne neurčili, kam sa vyberieme za prípravou a teplom. Všetko si musíme detailne rozobrať, počkáme aj na to, s akými informáciami príde Matej Beňuš z Nového Zálandu. Možno si francúzsky výjazd zopakujeme, no do úvahy pripadajú aj Al Ain, či Penrith."

Dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská si užije v zime hlavne bežky. "A možno aj pádlo, pravda, ak počasie dovolí. Vo februári by som sa premiestnila na pár týždňov do Penrithu a asi v marci na mňa čaká sústredenie vo francúzskom Pau."

U trojnásobne zlatých na OH bratov Hochschornerovcov potešilo, že v kariére pokračujú ďalej. "Kam pôjdeme za tréningami sme sa ešte úplne nerozhodli," povedal zadák deblovky Peter Hochschorner. "Keďže sme si nevyjazdili projektové financie, musíme sa uskromniť, a tak si zvolíme lacnejšie miesto na sústredenie v Európe. Najviac sa nám prihovára koncom februára francúzsky Saint-Pé de Bigorre, kam sme často chodievali na ľahšiu vodu, vhodnú na rozjazdenie. V zime sa tešíme na bežky, v januári možno až dvakrát zamierime do Ramsau."