Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Vodnoslalomári SR vo finálovom 5. kole SP opäť zaútočia na medaily

Na snímke slovenský reprezentant Matej Beňuš. Foto: TASR - Michal Svítok

Najbližšie k celkovému prvenstvu majú kajakárka Jana Dukátová a singlista Matej Beňuš.

Seu d'Urgell 7. septembra (TASR) - Seriál Svetového pohára slalomárov na divokej vode vyvrcholí od piatka do nedele v španielskom Seu d'Urgell 5. finálovým kolom a v ňom zaútočia slovenské lode na popredné priečky. Najbližšie k celkovému prvenstvu majú kajakárka Jana Dukátová a singlista Matej Beňuš. Obaja figurujú v priebežnom poradí na druhých priečkach a ak by Dukátová na medailovom stupni aj zostala, tak by si unikátnu sériu s umiesteniami do tretieho miesta od roku 2009 opäť predĺžila.

Bojovať sa bude o dvojnásobný počet bodov a tak sa môže poradie dosť premiešať. Slovenských lodí sa pred finálovým kolom zoradilo v top desiatke až sedem a môžu sa výrazne posunúť vpred. Týka sa to predovšetkým 5. singlistu Michala Martikána, šiesteho, vlani víťazného Alexandra Slafkovského, v debloch 4. Škantárovcov, 7. Tomáša Kučera s Jánom Bátikom a 8. kajakára Jakuba Grigara.

V seriáli SP i na šampionátoch, ten svetový bude od 27. septembra vo francúzskom Pau, sa tak ako v mnohých iných športoch nezarába. "Sme naozaj taký šport, kde sa nezarába a po kariére si určite nebudem môcť vyložiť nohy na stôl," povedal Alexander Slafkovský, tohtoročný majster Európy v slovinskom Tacene. "Je to najmä o potľapkaní po ramene. Jedine, kde si môžeme vyjazdiť peniaze, je asi 3500 eur za celkové prvenstvo vo sveťáku. Často mám pocit, že sa naše výsledky nevedia na príslušných miestach oceniť. Tendencia, keď sa cez preteky World Series, iniciované v minulosti Richardom Galovičom, mohlo dopracovať k nejakým financiám, dobre nedopadla a ICF to vnímala ako podraz, odvtedy sa nič nerozhýbalo."

V celkovom poradí SP zatiaľ v historickej bilancii nazbierali Slováci 65 medailových umiestení (33-17-15), teraz sa môže stať, že narušia od roku 1998 nepretržitú kontinuitu minimálne jedného prvenstva.

Program finálového 5. kola SP

piatok: dvojkolová kvalifikácia C2, C1ž, K1m (od 9.00), dvojkolová kvalifikácia K1ž, C1m (14.15)
sobota: semifinále C2m, C1ž, K1m (9.20), finále C2m, C1ž, K1m (13.30)
nedeľa: semifinále K1ž, C1m(10.00), finále K1ž, C1m (13.30)