Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

V kvalifikácii ME skončili tri z 12 slovenských lodí

Slovenský singlista Michal Martikán. Foto: TASR/AP Photo

Na ME sa prvýkrát pádlovalo podľa nového pravidla, keď na postup stačila pre najrýchlejších aj jedna jazda.


Markkleeberg 29. mája (TASR) - Na 16. majstrovstvách Európy v nemeckom Markkleebergu v úvodnom dni bojovali slalomári na divokej vode v kvalifikácii o postup do semifinále. Najvyššie skončili druhá kajakárka Jana Dukátová a tretí deblisti Ladislav a Peter Škantárovci. Zo slovenských 12 lodí deväť postúpilo ďalej, v semifinále sa neobjavia kajakár Jakub Grigar a dve kajakárky Kristína Nevařilová a Zárubová.

Na ME sa prvýkrát pádlovalo podľa nového pravidla, keď na postup stačila pre najrýchlejších aj jedna jazda. Trojica singlistov 'ušetrila' a postúpila v pohode hneď po prvej do sobotného semifinále, so 4. Michalom Martikánom, 6. Alexandrom Slafkovským a 8. Matejom Beňušom. V mužskom kajaku zostal čierny Peter Jakubovi Grigarovi, ďalší dvaja 17. Martin Halčin a Andrej Málek postúpili, Halčin hneď na prvý pokus, Málek na druhý.

O tom, že to na trati medzi 23 bránkami nebolo jednoduché, nasvedčovali penalizácie. Ani jeden z trojice slovenských singlistov nezvládol jazdu čisto, Slafkovský si dokonca pripísal štyri trestné sekundy. Medzi 37 štartujúcimi v teplom počasí im však frekvencia pádiel stačila na postupové umiestenia. Čo však stačilo Slovákom, nestačilo niektorým známym menám, napríklad Slovincom Berčičovi, Savšekovi i Božičovi, ktorí na rozdiel od 15-tich postupujúcich po prvej jazde sa museli snažiť v 'opravnej' druhej.

V kvalifikácii kajakárov ukázal postupovú 1. jazdu na 17. mieste Martin Halčin. AJ keď si pripísal dve trestné sekundy, nástrahy trate zvládol a už mohol preladiť na semifinále. Druhé jazdy čakali na Jakuba Grigara a Andreja Máleka. Grigarovi, vekom ešte juniorovi, aktuálnemu majstrovi sveta tejto kategórie, nedoprialo rozmiestenie bránok, ak by nenazbieral štyri trestné sekundy, ale trebárs len dve, tak by nemusel prežívať postupovú tieseň. Málek doplatil na vynechanú bránku a aj on sa musel snažiť neprehospodáriť druhú jazdu.

Martin Halčin si zatiaľ počína tak, ako sa patrí na slovenskú kajakársku jednotku. "V tomto kanáli sa mi vždy jazdilo celkom dobre, voda je tu síce iná ako doma, ale mi vyhovuje. Kanál dosť pomenili a tento súčasný charakter mi sedí. Časy konkurencie som nesledoval, nechcel som sa rozrušiť, aj sa trochu zmenili pravidlá. Po prvej jazde postupovalo 20 kajakárov do semifinále, chcel som zájsť svoj štandard s dobrou jazdou a myslel som si, že by mi mal stačiť."

Martin Halčin sa nad zmenou pravidla s rýchlym postupom príliš nezamýšľa. "Môže sa stať prekvapenie pri tomto systéme, niekto skončí na 21. mieste v druhej jazde urobí chybu a čo by mu na postup stačilo minulý rok, teraz nie. Ja to beriem ako zmenu, nič iné a nezamýšľam sa nad tým, či mi to vyhovuje."

O trati sa Martin Halčin vyjadril pomerne opatrne. "Trať je dosť silová, vyskytne sa na nej pár menej plynulých miest, kde musíme zastaviť a loď opäť rozbiehať. Nie je to vyslovene technické, s vozením sa na vode, čo máme radi, skôr nemecký silovejší štýl."

V druhej kvalifikačnej jazde sa už Andrej Málek vo svojej seniorskej premiére na ME cítil ako doma. Na 10. bránke síce utŕžil dve trestné sekundy, no do pádiel sa optimálne oprel, a potom už len z brehu sledoval, čo na to konkurencia. "Nie, že by som sám seba prekvapil, aj tá druhá jazda mala svoje chyby, no neboli také, ktoré by ma stáli veľa času," hodnotil svoj výkon. "V prvej jazde som bol dosť nervózny, chcel som všetko skrátiť, zrýchliť a pri prejazde z päťky do šestky ma voda zobrala preč z bránky. Už som sa musel vracať a keď viete, že to v podstate nemá zmysel, pádluje sa ťažko a chyby narastajú."

Na krku si zachoval chladnú hlavu. "Neustále som sa snažil zajazdiť normálne, veril som si, že potom bude aj výsledok postupový. Uvidíme, čo v semifinále, možno aj to bolo dobré, že som si trať zišiel dvakrát a viac som ju mohol spoznať. Viem, kde sa dá získať, no trať je náročná, treba byť opatrný. Zatiaľ som s premiérou spokojný a dúfam, že mi vydrží aj naďalej."

Jakub Grigar do semifinále nepostúpil a stal sa prvým zo slovenskej výpravy, ktorý skončil v kvalifikácii. Jazdu mal síce rýchlu, no zaťaženú až ôsmimi trestnými sekundami. Na postup bolo treba 99,60, to by sa mladý Grigar musel zbaviť troch bránkových dotykov. Rovnako nepostupovo dopadol aj Poliak Popiela, s ktorým sa v semifinále rátalo.

Kajakárka Jana Dukátová čistú jazdu bez jediného dotyku zvládla tak, že sa pred ňu dostala jediná Nemka Funková a kvalifikáciu zvládla tak, ako si zaumienila. Obe Kristíny Nevařilová a Zárubová skúšali šťastie v 2. jazde. V debloch sa čakal väčší postupový záber, no jednej lodi Kučerovi - Bátikovi sa nevydaril a museli nastúpiť na 2. jazdu. S istotou postúpili z 3. priečky obhajcovia titulu Škantárovci, s menšou z 9. miesta Hochschornerovci.

Prekážky sa nebudú na semifinále meniť, no tomuto faktu podľa Petra Hochschornera netreba dávať veľký význam. "Nie je to najväčší problém. Závažnejšia zmena je v tom, že niekto môže ísť dve jazdy, niekto jednu a výhoda už nastáva, hlavne preto, že je tu ťažká technická trať a vždy je lepšie si dvakrát trať vyskúšať. Sú tu aj dosť úzke bránky, nízko, my sme zvyknutí na niečo iné. Na deblovke je ťažké trafiť sa do bránok, voda to sťažuje, je dosť pulzujúca."

Zadržaná jazda Hochschornerovcov si vyžaduje aj námahu. Peter Hochschorner: "Trať ani nedovoľuje inak ísť, treba šetriť sily do konca a keď ich vyplytváte, môžete aj bránku vynechať. Inak sa nám kanál páči, aj sa tu dobre trénuje, vyhrali sme tu už sveťák. Mala by nám trať sedieť, len tie úzke bránky, tie sú najväčší problém."

Jazda bola v pohode, čistá, rezervy sa vyskytli, takto označil postupový výkon Ladislav Škantár. "Pozor sme si dávali na väčšiu chybu, aby nás nemrzela. Poznáme rezervy, pozrieme si video, premeriame úseky a zistíme, kde treba pridať. Trať zostane nemenná, rozhodovať budú detaily, aj vietor fúka, budeme si musieť dávať veľký pozor."

Jana Dukátová si pochvaľovala vstup do šampionátu. "Bol dobrý, no je to len prvý krôčik k ďalšiemu, cesta je dlhá. V semifinále by som rada zopakovala podobnú jazdu, v niektorých úsekoch treba pridať. Aj som niektoré kombinácie poistila, neriskovala som a snažila sa neminúť veľa energie. Bránka s číslom 22 bola v závere, mala som dve možnosti ako tento úsek prejsť. Rozhodla som sa takticky, po pokyne trénera na poslednú chvíľu a neriskovala som, nebolo treba."

V 2. jazde sa vyznamenali deblisti Kučera - Bátik, dosiahli v nej najlepší čas a doplnili v postupe Škantárovcov a Hochschornerovcov. Vypadli dve kajakárky Nevařilová a Zárubová, ktoré aj v 2. jazde zaostali za postupovými časmi.

Výsledky kvalifikácie - 1. jazda
C1m:
1. Stanislav Ježek (ČR) 97,91 (0), 2. Sideris Tasiadis (Nem.) 98,63, 3. David Florence (V. Brit.) 98,93, 4. Michal Martikán 101,64 (2), ...6. Alexander Slafkovský 103,37 (4), 8. Matej Beňuš (všetci SR) 103,94 (2)

K1m: 1. Joseph Clarke (V. Brit.) 94,91 (0), 2. Ondřej Tunka (ČR) 94,92 (0), 3. Boris Neveu (Fr.) 96,71 (2), ...17. Martin Halčin 100,61 (2), 28. Jakub Grigar 102,98 (4), 51. Andrej Málek (všetci SR) 167,77 (62)

K1ž: 1. Ricarda Funková (Nem.) 108,83 (4), 2. Jana Dukátová (SR) 109,83 (0), 3. Marie-Zelia Lafontová (Fr.) 110,18 (2), ...24. Kristína Nevařilová 121,99 (4), 30. Kristína Zárubová (obe SR) 130,46 (8)

C2: 1. Pierre Picco - Hugo Biso (Fr.) 107,08 (2), 2. David Florence - Richard Hounslow (V. Brit.) 108,13 (2), 3. Ladislav a Peter Škantárovci 110,01 (0), ...9. Pavol a Peter Hochschornerovci 113,33 (4), 18. Tomáš Kučera - Ján Bátik (všetky SR) 121,24 (6)

K1m - 2. jazda:
1. Mateusz Polaczyk (Poľ.) 95,17 (0), 2. Alexander Grimm (Nem.) 96,07 (0), 3. Joan Crespo (Špan.) 96,09, ...7. Andrej Málek 98,14 (2), nepostúpil 19. Jakub Grigar (obaja SR) 104,35 (8)

K1ž - 2. jazda: 1. Stefanie Hornová (Tal.) 109,83 (0), 2. Kateřina Kudějová (ČR) 111,29 (0), 3. Irati Goikoecheová (Špan.) 112,20 (2), ...nepostúpili 10. Kristína Nevařilová 120,42 (4), 21. Kristína Zárubová (obe SR) 172,55 (52)

C2 - 2. jazda:
1. Tomáš Kučera - Ján Bátik (SR) 110,18 (0), 2. Maksim Obrazcov - Aleksej Suslov 112,24 (4), 3. Dmitrij Larionov - Michail Kuznecov (obe Rus.) 115,00 (0)