Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Slalomári na ME vo Viedni opäť žali medaily

Na snímke zlatá slovenská hliadka mužov C2, zľava Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner, Ladislav Škantár, Tomáš Kučera, Peter Škantár a Ján Bátik na majstrovstvách Európy v kanoistike na divokej vode vo Viedni v nedeľu 1. júna 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Výsledky vo Wasserarene presne zodpovedali situácii, aká vládne v slovenskom vodnom slalome.

Viedeň 2. júna (spravodajca TASR) - Slovenský slalom na divokej vode sa vrátil na 15. ME vo Viedni tam, kde sa cíti najlepšie, na piedestál úspešnosti. Päť medailí, z toho tri zlaté (3-1-1), prekonalo očakávania, a v novom kanáli, ktorý vyvolával pochybnosti vo svojom jednoduchom profile, si zapádlovali ako doma.

Výsledky vo Wasserarene presne zodpovedali situácii, aká vládne v slovenskom vodnom slalome. Ani renomovaný maliar a detailista portrétov by ju lepšie nevystihol. Tie lode, ktoré v domácich nominačných pretekoch nemuseli nič dokazovať a automaticky im patrilo miesto v reprezentácii, vybojovali zlato. Oprávnenú vymoženosť získali po medailách vlani na MS v Prahe a dôveru hneď na prvom veľkom podujatí sezóny aj splatili. Singlistovi Alexandrovi Slafkovskému a deblistom Škantárovcom vodný slalom zachutil do takej miery, že už nevytvárajú len tieň takým veličinám ako Michal Martikán a Hochschornerovci, ale z neho opakovane rázne vyskakujú.

Martikánov reštart

O ďalšiu individuálnu medailu sa postaral strieborný Michal Martikán. Sám vyhlásil, že sa stalo niečo výnimočné, a že sa nakopol do novej kariéry. Rázny reštart po tom, čo už aj uvažoval o skončení impozantnej kariéry vo veku 35 rokov, napovedá, že zo svojho majstrovstva máločo stratil. Pre slovenský slalom dobrá správa, ktorú treba oceniť. Meno Martikán pôsobí na divokej vode magneticky, stalo sa pojmom, symbolom dokonalosti a takýto profil si kráľ perejí opäť ustrážil.

Na snímke slovenskí reprezentanti, sprava Alexander Slafkovský, Karol Rozmuš a Michal Martikán s bronzovými medailami v kategórii C1 hliadky mužov na majstrovstvách Európy v kanoistike na divokej vode vo Viedni v sobotu 31. mája 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Aj v pretekoch tímov ukázali Slováci svoju pravú tvár. Predtým často zlyhávali aj preto, že hliadky vo významnosti tvoria len akúsi čestnú stráž individuálnych úspechov. Ako však povedal aj Pavol Hochschorner, každé slovenské zlato fanúšikov rozveselí a hymna opojí. Deblisti sa na najvyššom stupienku mohli roztancovať od radosti, zlato si na ME, či MS vybojovali po piatich rokoch odvtedy, čo naplno vynikli na ME v Tacene'2005 a na MS'2009 v Seu d'Urgell.

Najúspešnejší Škantárovci

Na snímke slovenskí deblisti Ladislav Škantár (vpravo) a Peter Škantár (vľavo) so zlatými medailami v kategórii C2 mužov na majstrovstvách Európy v kanoistike na divokej vode vo Viedni v nedeľu 1. júna 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Vo Viedni kraľovali bratanci Škantárovci. S dvoma zlatými boli najúspešnejšími zo všetkých účastníkov a urobili dobre aj pre Hochschornerovcov. Trojnásobní olympijskí víťazi potrebujú takéto podpichnutia, aby si 'oprášili' absolútnu hegemóniu z minulosti. Nesprevádza ich žiaden výkonnostný úpadok, len drobné detaily, ktoré často vyhadzujú zo sedla a nemusia, ak by pevnejšie držali uzdu svojho povestného perfekcionalizmu.

Nad piatimi medailami sa vznáša pečať kanoistov, kajakári vyšli s prázdnymi rukami. Štvrtá priečka mladého Martina Halčina vychádza aj z jeho role najväčšej nádeje slovenského slalomu v tejto kategórii. V ženskom kajaku si vyhradila jednotkové postavenie Jana Dukátová, s dvojkou sa uspokojuje, či chce, alebo nie, dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská, aj keď tentoraz bola lepšia. Unikátne opakovanie finálovej jazdy Jany Dukátovej, keď jej padol na trať slnečník odviaty vetrom v tej najnevhodnejšej chvíli, vojde do histórie. Pripravil ju možno o medailu, v každom prípade by mal aspoň poslúžiť pre súťažnú jury ako poučenie. Opakovať jazdu po niečo vyše 15 minútach bez ohľadu na únavu Dukátovú skôr potopil, ako ponúkol druhú šancu.



Prelomili smolu

Vedúci tímu reprezentácie Róbert Orokocký hneď začerstva spracoval najväčšie plusy Slovákov. "Prelomili sme smolu na ME, po niekoľkých rokoch prinášame viac medailí. Prejavili sa stabilné podmienky, umožnili nám, aby sme ukázali skutočnú silu. Povedzme si aj o rezervách, najmä v K1 žien, či v mužskom kajaku sa pýta zabrať viac, no chýbalo naozaj málo, zo 4. miesta Martina Halčina mám naozaj dobrý pocit. Nebuďme však chamtiví, len si treba zaželať, aby sa naše bilancie uberali takýmto smerom."

Slovenská pretekárka Jana Dukátová a tréner Róbert Orokocký si prezerú trať počas semifinále K1 žien v rámci 5. záverečného kola Svetového pohára v kanoistike na divokej vode v Čunove 24. augusta 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok
Viedeň odštartovala nabitý kalendár v sezóne. Róbert Orokocký: "Dovedna musíme zvládnuť sedem vrcholov na ME, seriáli SP a MS, strop záujmu bude o pár mesiacov neskôr v americkom Deep Creeku, no my sa snažíme o najvyššiu výkonnosť na každých pretekoch. Na Viedeň budeme spomínať ako na úplne nový areál, charakter vody je zvláštny, bolo treba ho spoznať. Trať sa v rozostavení bránok nemenila, vznikali z toho obavy, všetko si rozanalyzujeme, aké negatíva táto novinka v pravidlách priniesla. Ženský singel bol vo Viedni bez našej účasti, treba ho naštartovať, my zatiaľ máme v tomto problémy. Macová nám ochorela, ďalšie sú mladučké, no projektovo sa pripravujeme na oživenie tejto novej olympijskej disciplíny."

V historickej medailovej bilancii Slováci nazbierali na ME už 76 vzácnych kovov (37-21-18). Prívlastok najúspešnejšej výpravy si prisvojili vo Viedni po štyroch rokoch. V Čunove'2010 im patril piedestál a odvtedy na troch ME len klesali, až teraz vo Viedni vynikli naplno.

Medaily Slovákov na ME vo Viedni (3-1-1)

zlato: singlista Alexander Slafkovský, deblisti Ladislav a Peter Škantárovci, hliadka deblistov Pavol a Peter Hochschornerovci, Škantárovci, Tomáš Kučera - Ján Bátik

striebro: singlista Michal Martikán

bronz: hliadka singlistov Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Karol Rozmuš