Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Na MS vo vodnom zjazde majú Slováci opäť medailové ambície

Na snímke slovenský vodný slalomár Matej Beňuš. Foto: TASR/Michal Svítok

V perejách rieky Muota si zapádluje dovedna osem lodí a z nich najvyššie ambície bude mať v šprinte singlista Matej Beňuš, možno aj singlové hliadky.

Muotathal 30. mája (TASR) - Na majstrovstvách sveta v zjazde na divokej vode, ktoré sa začínajú vo štvrtok, sa vo švajčiarskom Muotathale predstaví slovenská výprava aj s medailovými ambíciami. V perejách rieky Muota si zapádluje dovedna osem lodí a z nich najvyššie ambície bude mať v šprinte singlista Matej Beňuš, možno aj singlové hliadky. V mužskom kajaku to pri tej nabitej konkurencii bude oveľa ťažšie. Oproti minulému roku sa zlepšila singlistka Katarína Kopúnová, pre kajakárku Barboru Kortišovú by bolo úspech finále.

Tréner reprezentácie Peter Slašťan odhaduje možnosti Slovákov, najmä špecialistu slalomára, strieborného na OH v Riu Mateja Beňuša: "Už vlani, so striebrom vo francúzskom Pau, ukázal, že patrí medzi elitných singlistov aj v šprinte. Pre nás bude každé jedno finálové umiestenie v ďalších kategóriách úspech. V Muotathale sme na sústredení neboli, finančné prostriedky nám to neumožňovali. Bude to pre všetkých úplne neznáme prostredie, aj preto sme cestovali už minulý piatok, aby sme sa s vodou čo najlepšie zoznámili."

Rieka Muota, na ktorú sa svetový šampionát vracia po 45 rokoch, sa považuje za zjazdársky raj, len je otázne, aká voda v nej potečie. "Je prírodná, a tak veľa závisí od počasia, či prší, alebo nie," dodal Slašťan: "Zatiaľ tečie stredný stav, nejaké extrémy v príťažlivom prostredí nehrozia."

Ambície výpravy by mohli byť aj odvážnejšie, no v minulosti veľmi úspešná deblovka Kortišová - Kopúnová už spolu nepádluje a jej sila sa rozložila na preteky jednotlivcov. "Je to škoda, záleží len na nich, či opäť nájdu spoločnú reč," objasnil Slašťan. "Spolu s Jaroslavom Slučikom, ktorý by mal štartovať v pretekoch veteránov s Vladimírom Valom v debloch, sa ich ešte pokúsime prehovoriť. Loď pre ne sme zobrali so sebou a dúfame, že pôjdu spolu aspoň šprint. Kategória deblistiek však zaznamenala dosť pokrok, oni spolu v lodi netrénovali, venovali sa len individuálnemu pádlovaniu."

Medzi veteránmi sa okrem jedenásťnásobných majstrov sveta Valu - Slučika objaví aj Peter Šoška v singloch, ďalší deblový medailista z minulosti. Vlani na šprintérskych MS vo francúzskom Pau si medzi singlistami vybojoval striebro Matej Beňuš a bronz deblistky Barbora Kortišová - Katarína Kopúnová. Doteraz Slováci na MS vybojovali 31 medailí (13-9-9), z toho 10 šprintérskych (4-3-3).

Nominácia SR:

K1 muži: Andrej Málek, Alan Porubský, Alexander Sedláček
C1 muži: Matej Beňuš, Ladislav Daník, Martin Meďveď
K1 ženy: Barbora Kortišová
C1 ženy: Katarína Kopúnová

Program MS

štvrtok 31. mája 11.00 štart dlhého zjazdu
piatok 1. júna 11.30 štart dlhého zjazdu tímov
sobota 2. júna 10.00 šprint kvalifikácia
nedeľa 3. júna 10.00 šprint finále jednotlivcov, 15.00 šprint finále tímov