Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Vojnov sa vrátil do Ruska, v KHL je o neho veľký záujem

na archívnej snímke Vjačeslav Vojnov na súde s manželkou Martou Foto: TASR/AP

Dvadsaťpäťročný obranca priletel do Moskvy, kde by mal začať s tréningom.

Moskva 22. septembra (TASR) - Ruský hokejista Vjačeslav Vojnov, ktorý si po napadnutí partnerky Marty Varlamovovej odsedel v USA dva mesiace vo väzení, sa vrátil do rodnej krajiny. Dvadsaťpäťročný obranca priletel do Moskvy, kde by mal začať s tréningom.

Vojnov doteraz obliekal v zámorskej NHL dres Los Angeles Kings, s ktorým dvakrát získal Stanleyho pohár. Po tom, čo sa dostala na verejnosť správa o napadnutí partnerky, ho kalifornský klub i vedenie profiligy suspendovali. Po odsedení trestu čakal Vojnova prisťahovalecký súd a hrozilo mu vyhostenie z USA. "Králi" sa chystali s hráčom rozviazať zmluvu, tento krok však už je zbytočný, keďže Vojnov sa rozhodol dobrovoľne odísť do vlasti. Povolenie mu k tomu dal minulý týždeň aj imigračný súd, informoval denník Los Angeles Times. Najbližšie dni by sa mal pripravovať v Novogorsku a plánuje sa aj stretnúť s trénerom ruskej reprezentácie Olegom Znarokom.

Práva na Vojnova vlastní v KHL materský Traktor Čeľabinsk, záujem o jeho služby však majú aj najbohatšie kluby SKA Petrohrad a CSKA Moskva. Podľa zámorských odborníkov je vysoko pravdepodobné, že renomovaný zadák sa do NHL už nevráti.

Účastník ZOH 2014 v Soči sa v júli na súde v Torrance priznal, že sa vo vzťahu k Varlamovovej dopustil prečinu ublíženia na zdraví. Sudca jeho vyhlásenie prijal a naparil hráčovi 90 dní väzenia a k tomu trojročnú podmienku. Reálne mu však hrozil oveľa vyšší trest, ak by ho odsúdili v rovnakej kategórii za zločin, mohol by sedieť až deväť rokov. Vojnov bol počas celého procesu oficiálne suspendovaný svojím klubom i vedením NHL. Kings, kde hráva i slovenský útočník Marián Gáborík, ho suspendovali po tom, či si privodil zranenie mimo bežného hokejového tréningu. Začiatkom roka si natrhol achilovku a v marci musel podstúpiť operáciu.

Vojnova, dvojnásobného víťaza Stanleyho pohára, obvinili vlani na jeseň z napadnutia Marty Varlamovovej. Tá nechcela hokejistu žalovať a ani v jeho prípade svedčiť, no sudca v prvej polovici decembra rozhodol, že existuje dostatok dôkazov proti hráčovi a začal proti nemu konanie. Vojnov mal napadnúť partnerku v dome v Redondo Beach vlani 19. októbra, pričom jej mal spôsobiť zranenia v oblasti obočia, líca a krku. Podľa obžaloby ju udrel, škrtil a sotil do televízneho prijímača. Po incidente ho zatkla polícia. Podľa zverejnenej výpovede ošetrujúcej zdravotnej sestry jej vtedy Varlamovová priznala, že ju hokejista nebil prvýkrát.