Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Volejbalisti SR túžia na ME v Poľsku nadviazať na výsledok z roku 2011

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Na turnaji v Rakúsku a Česku vtedy obsadili 5. miesto. Tento cieľ má za úlohu splniť mužstvo, v ktorom sa snúbi skúsenosť s nováčikovským entuziazmom.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti sa túžia na jubilejných 30. majstrovstvách Európy v Poľsku (24. augusta - 3. septembra) priblížiť k historicky najlepšiemu výsledku z roku 2011. Na turnaji v Rakúsku a Česku vtedy obsadili 5. miesto. Tento cieľ má za úlohu splniť mužstvo, v ktorom sa snúbi skúsenosť s nováčikovským entuziazmom.

Slováci sa na ME predstavia v B-skupine v Štetíne. V piatok nastúpia proti Česku, v nedeľu proti Taliansku a v poslednom zápase skupiny ich v pondelok čaká Nemecko. Víťaz skupiny postúpi do štvrťfinále, tímy na druhom a treťom mieste si zahrajú osemfinále, posledný na turnaji skončí. "Každý z našich súperov odohral v príprave o dva zápasy viac ako my. To však nič neznamená. Naša hra bola v dvoch prípravných zápasoch vo Fínsku taká dobrá, ako keby sme hrali za sebou 6-7 duelov. Takže netreba nikomu vyčítať, že sme hrali iba dva. Na ME bude záležať len na tom, v akej psychickej pohode nastúpime. Ja verím, že zabojujeme a dáme do hry srdce. Chceme postúpiť zo skupiny, to je náš cieľ. Už v prvom zápase s Českom chceme vyhrať. S Talianmi to bude ťažké, ale tiež sú to hráči z mäsa a kostí. Ak budú lepší a zvíťazia, tak nech sa páči, ale nedáme im nič zadarmo. V zápase s Nemcami sa chceme pobiť o druhé miesto. Na ME musíme hrať koncentrovane od začiatku. Taliani i Nemci majú veľmi kvalitný servis, takže si musíme podržať príjem a presadiť sa v útoku," vyhlásil slovenský kormidelník Andrej Kravárik.

Už na svoje piate majstrovstvá Európy mieria blokár Emanuel Kohút a nahrávač Juraj Zaťko, čím vyrovnajú rekordný zápis bývalého reprezentačného blokára Tomáša Kmeťa. Päť účastí na vrcholnom európskom podujatí má na konte aj Richard Nemec, ale ten v roku 1993 ešte reprezentoval Česko-Slovensko. Premiérovo si na európskom šampionáte zahrajú piati hráči - Marcel Lux, Peter Mlynarčík, Michal Petráš, Martin Turis a Marek Ludha.

Na záverečný turnaj ME sa slovenskí volejbalisti prebojovali šiestykrát za sebou a deviaty celkovo. "Máme ťažkú skupinu, ale každá sa dá vyhrať. Hneď na úvod máme derby s Českom, ktoré bude veľmi dôležité. Chalani sú nabudení, cítime sa dobre. Už proti Čechom vytiahneme to najlepšie, čo máme. Chceme postúpiť zo skupiny, to je náš cieľ. Ale radi by sme dosiahli podobný výsledok, ako v roku 2011," zaželal si kapitán Emanuel Kohút.

Najstarším hráčom vo výbere je práve Kohút (35), najmladším zasa Michal Petráš (20). Najvyšším Štefan Chrtiansky (207 cm) a najnižším Martin Turis (181 cm). Vekový priemer mužstva je 26,78 roka.

Slováci na ME:

1997 (Holandsko) - 8. miesto
2001 (Česko) - 9. miesto
2003 (Nemecko) - 11. miesto
2007 (Rusko) - 12. miesto
2009 (Turecko) - 11. miesto
2011 (Rakúsko/Česko) - 5. miesto
2013 (Dánsko/Poľsko) - 11. miesto
2015 (Bulharsko/Taliansko) - 14. miesto

Nominácia Slovenska na ME:    

Nahrávači: Juraj Zaťko (VKP Bystrina SPU Nitra), Daniel Končal (ČEZ Karlovarsko, ČR)
Smečiari: Matej Paták (Aluron Virtu Warta Zawiercie, Poľ.), Štefan Chrtiansky (Hypo Tirol Alpenvolleys, Rak./Nem.), Marcel Lux (VK MIRAD PU Prešov), Michal Petráš (SK Posojilnica Aich Dob, Rak.)
Blokári: Emanuel Kohút (GKS Katowice, Poľ.), Peter Ondrovič (VK Jihostroj České Budejovice, ČR), Radoslav Prešinský (ČEZ Karlovarsko, ČR), Marek Ludha (VK Prievidza)
Univerzáli: Milan Bencz (Impavida Ortona, Tal.), Peter Mlynarčík (Hypo Tirol Alpenvolleys, Rak./Nem.)      Liberá: Matej Kubš (VK Prievidza), Martin Turis (AERO Odolena Voda, ČR)

Program zápasov SR na ME, B-skupina Štetín:

piatok 25. augusta: Česko - SLOVENSKO (17.30)
nedeľa 27. augusta: SLOVENSKO - Taliansko (17.30) 
pondelok 28. augusta: SLOVENSKO - Nemecko (17.30)