Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kravárik oznámil nomináciu na ME. Cieľom je postup zo skupiny

Na snímke slovenská volejbalová reprezentácia počas tréningu pred odletom na dva záverečné prípravné zápasy vo Fínsku pred majstrovstvami Európy v Poľsku. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na záverečný turnaj ME sa slovenskí volejbalisti prebojovali šiestykrát za sebou a deviaty celkovo.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Tréner slovenských volejbalistov Andrej Kravárik sa môže po oznámení nominácie na majstrovstvá Európy v Poľsku naplno venovať záverečnej príprave. V generálke na kontinentálny šampionát sa jeho zverenci predstavia v piatok a v sobotu 18. a 19. augusta v dvoch zápasoch vo Fínsku.

V stredu popoludní sa v športovej hale na Pasienkoch stretli slovenskí volejbalisti na poslednom tréningu, po ktorom tréner oznámil konečnú nomináciu. "My sme mali nomináciu uzavretú už po sústredení v Liptovskom Jáne. Najťažšie sa rozhodovalo medzi Filipom Palgutom a Danom Končalom, napokon sme sa z viacerých faktorov rozhodli pre Končala. Myslím si, že v situácii, v akej sme, môžem povedať, že ideme na ME s tým najlepším, čo Slovensko momentálne ponúka," povedal Kravárik, ktorý na šampionát povolal aj štyroch nováčikov. Jedného z nich Michala Petráša nominácia prekvapila. "Na jednej strane ma to zaskočilo, na druhej som veľmi šťastný. Patril som medzi najmladších v širšej nominácii, takže moja pozícia bola o to ťažšia. Ale bojoval som, ako sa dalo," vyhlásil hráč rakúskeho tímu Aich Dob. Podľa slovenského kormidelníka bude primárne zvládnuť začiatok šampionátu, na úvod čaká na Slovákov výber Česka. "Duely s Českom majú svoju kvalitu a je jedno, či sa hrá človeče nehnevaj sa, alebo čokoľvek. Ale dovolím si tvrdiť, že máme minimálne takú kvalitu, akú majú Česi. Začiatok skupiny chceme zvládnuť s víťazstvom."



Slováci sa na ME stretnú v základnej B-skupine v Štetíne okrem Česka aj s Talianskom a Nemeckom, všetky zápasy sa začínajú o 17.30 h. Šampionát, na ktorý sa dostalo 16 najlepších tímov starého kontinentu, otvoria domáci Poliaci na Národnom futbalovom štadióne vo Varšave 24. augusta proti Srbsku. Očakáva sa, že "bielo-červených" príde podporiť 60-tisícová kulisa. "Máme ťažkú skupinu, ale každá sa dá vyhrať. Hneď na úvod máme derby s Českom, ktoré bude veľmi dôležité. Chalani sú nabudení, cítime sa dobre. Už proti Čechom vytiahneme to najlepšie, čo máme. Chceme postúpiť zo skupiny, to je náš cieľ," želá si kapitán Emanuel Kohút.

E. Kohút: „Máme ťažkú skupinu, každá skupina sa ale dá vyhrať“


Prípravu na šampionát absolvovali Slováci v dvoch fázach. Prvú v Nitre, druhú v Liptovskom Jáne. Pred odletom na ME si ešte v piatok a v sobotu zmerajú sily s Fínskom. "My sme ladili formu presne na ME. Stalo sa v minulosti veľa prípadov, keď sme tesne pred šampionátom neboli úplne pripravení. Takže z výsledkov vo Fínsku nás hlava bolieť nebude. Podstatné bude, aby naša filozofia a plány fungovali v Poľsku," uviedol Kravárik.

M. PETRÁŠ: Tréner má nomináciou veľmi prekvapil


Do dejiska šampionátu odlieta výprava volejbalistov SR v utorok 22. augusta z Viedne do Berlína a do Štetína sa presunie autobusom.

Na záverečný turnaj ME sa slovenskí volejbalisti prebojovali šiestykrát za sebou a deviaty celkovo. Najlepší výsledok dosiahli v roku 2011, keď na turnaji v Rakúsku a Česku obsadili 5. miesto. Slovensko bude na turnaji zastupovať aj medzinárodný rozhodca Dušan Hodoň.

Z tímu po záverečnom zúžení vypadli nahrávač Filip Palgut a smečiar Tomáš Halanda. Už na svoje piate majstrovstvá Európy mieria blokár Emanuel Kohút a nahrávač Juraj Zaťko, čím vyrovnali rekordný zápis bývalého reprezentačného blokára Tomáša Kmeťa. Päť účastí na vrcholnom európskom podujatí má aj Richard Nemec, ale ten v roku 1993 ešte reprezentoval Československo. Premiérovo si na európskom šampionáte zahrajú štyria hráči - Marcel Lux, Peter Mlynarčík, Michal Petráš a Martin Turis.





Nominácia Slovenska na ME:

univerzáli: Milan Bencz, Ortona (Tal.), Peter Mlynarčík, Alpenvolleys (Rak.-Nem.) blokári: Emanuel Kohút, Katowice (Poľ.), Peter Ondrovič, Č.Budějovice (ČR), Šimon Krajčovič, ČEZ Praha (ČR), Radoslav Prešinský, ČEZ Karlovarsko (ČR)

libero: Matej Kubš, VK Prievidza (SR), Martin Turis (Odolena Voda (ČR)

nahrávači: Daniel Končal, ČEZ Karlovarsko (ČR), Juraj Zaťko, Bystrina SPU Nitra (SR)

smečiari: Marcel Lux, VK MIRAD PU Prešov (SR), Matej Paták, Warta Zawiercie (Poľ.), Štefan Chrtiansky, Alpenvolleys (Rak.-Nem.), Michal Petráš, SK Aich Dob (Rak.)

Realizačný tím: Tréner: Andrej Kravárik, Asistent: Martin Pipa, Manažér: Ján Uhlárik, Kondičný tréner: Boris Žbirka, Fyzioterapeut: Tomasz Rusin, Štatistik: Daniel Bruch