Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Volejbalistky SR omladili káder, Rojko: V Poľsku chceme prekvapiť

Na snímke zľava reprezentantka SR vo volejbale Jaroslava Pencová, prezident Slovenskej volejbalovej federácie Ľubor Halanda, tréner volejbalovej reprezentácie žien Marek Rojko a kapitánka volejbalovej reprezentácie žien Dominika Valachová počas tlačovej konferencie pred štartom ženskej reprezentácie v kvalifikácii o postup na MS 2018 a Európskej lige v Bratislave 15. mája 2017. Foto: TASR/Jakub Kotian

V máji sa Slovenky predstavia na kvalifikačnom turnaji o postup na MS 2018 v Poľsku. V júni majú na programe 2 turnaje EL, v ktorej budú obhajovať striebro z minulého ročníka tejto súťaže.

Bratislava 15. mája (TASR) - Slovenskú volejbalovú reprezentáciu žien čaká počas nasledujúcich týždňov bohatý program. V máji sa zverenkyne trénera Mareka Rojka predstavia na kvalifikačnom turnaji o postup na majstrovstvá sveta 2018 v Poľsku. V júni majú Slovenky na programe dva turnaje Európskej ligy, v ktorej budú obhajovať striebro z minulého premiérového ročníka tejto súťaže.

Prípravu začali pred týždňom v Liptovskom Jáne, jej vrcholom tento týždeň bude trojica prípravných duelov v Rumunsku s domácim výberom (17.-19. mája). Kouč Rojko pozval na zraz 16 hráčok, do Bukurešti pocestuje vybraná štrnástka. Trip do Rumunska vynechá Jaroslava Pencová. Štvornásobná najlepšia volejbalistka SR, ktorá sa počas sezóny podrobila operácii ramena, bude individuálne trénovať v Bratislave a k tímu sa pripojí pred začiatkom kvalifikácie MS. Oproti minulej sezóne figuruje v tíme viacero nových volejbalistiek. "Zo štrnástky, ktorá pocestuje do Rumunska, je osmička hráčok štandardná. Tie hráčky boli s nami posledné dve-tri sezóny. Výber sme doplnili o tri-štyri veľmi zaujímavé hráčky, ktoré majú či už parametre na vážnejší európsky volejbal alebo majú za sebou úspešnú mládežnícku históriu. Mali by priniesť do tímu novú krv, motiváciu a perspektívu do ďalších rokov," vravel Rojko na pondelkovom stretnutí s médiami. Výber Rumunska ako partnera na generálku pred kvalifikáciou MS privítal. "Som rád, že nehráme s mužstvami, ktoré sú tu hneď vedľa, lebo s tými hráme každý rok. Či už sú to Slovinky, Maďarky a spol. Rumunky majú nadštandardnú a profesionálnu ligu, majú veľa hráčok v kvalitných kluboch. Uvidíme, aký výber proti nám predstavia. Ideme von, čiže tie zápasy budú mať aj tento rozmer," pokračoval Rojko.

Jeho zverenky budú bojovať o svoju prvú účasť na svetovom šampionáte, ktorý sa v roku 2018 uskutoční v Japonsku. Tím SR sa predstaví v mimoriadne silnej skupine v Poľsku, kde budú okrem domáceho tímu štartovať aj finalistky z OH 2016 Srbky, Češky a ďalej Island a Cyprus. Turnaj sa uskutoční vo Varšave od 23. do 28. mája 2017. Na MS postúpi víťaz skupiny a družstvo umiestnené na druhom mieste ešte bude o účasť na šampionáte bojovať v 3. kole kvalifikácie (22.-27. august 2017). "Ja mám taký vnútorný cieľ - pokúsiť sa prekvapiť Češky a hrať o tretie miesto v šesťčlennej skupine. Myslím, že to by bol pre nás výborný výsledok. Veľký favorit bude domáce Poľsko, spoločne so silným Srbskom, ktoré hralo v olympijskom finále. Zápasy proti týmto súperom budú pre náš tím veľkou skúsenosťou," dodal Rojko.

Krátko po kvalifikácii MS čaká slovenské volejbalistky druhý ročník v Európskej lige. Pri minuloročnej premiére sa prebojovali až do finále a získali striebro. Slovenky sa predstavia v C-skupine so Španielskom a dvomi nováčikmi Portugalskom a Švédskom. V rámci skupiny sa odohrajú dva turnaje, ten prvý sa uskutoční od 9. do 11. júna v Španielsku a druhý od 16. do 18. júna v Portugalsku. Celkovo sa v 9. ročníku Európskej ligy žien predstaví 12 tímov, ktoré sú rozdelené do troch skupín. Víťaz Európskej ligy získa právo účasti pre štart v svetovej Grand Prix pre budúci ročník.

Doterajšiu prípravu na dôležité turnaje si pochvaľovala aj kapitánka tímu Dominika Valachová. "Zatiaľ sme spolu prvý týždeň. Jadro zostalo, prišli niektoré mladé hráčky. Zatiaľ všetko funguje dobre. Je len na nás, ako namiešame tímovú chémiu," vravela Valachová. Jaroslava Pencová do Rumunska nepocestuje, ale na ďalšie podujatia bude pripravená. "Favoriti kvalifikácie sú jasní - Poľsko a Srbsko. My nebudeme pod tlakom, bude aj šanca zapracovať mladé hráčky. V Európskej lige budeme mať určite vyššie ambície. Po vlaňajšom druhom mieste tam už nemôžeme ísť s tým, že turnaj ideme len odohrať," povedala Pencová.

Nominácia slovenskej reprezentácie žien na prípravné zápasy v Rumunsku (17.-19. mája):

Nahrávačky: Barbora Koseková (VK KP Brno, ČR), Lucia Sedláčková (VK Slávia EU Bratislava)
Smečiarky: Nikola Radosová (CSM Bukurešť, Rum.), Dominika Drobňáková (Pays D'Aix Venelles Volley-Ball, Fr.), Erika Salanciová (VK KP Brno, ČR), Karin Palgutová (Lugano Volley, Švajč.)
Blokárky: Michaela Abrhámová (St. Raphael, Fr.), Nina Herelová (VK AGEL Prostějov, ČR), Sandra Szaboová (VK Slávia EU Bratislava)
Univerzálky: Romana Krišková (University of Wisconsin, USA), Nikola Pišteláková, Karin Šunderlíková (obe VK Slávia EU Bratislava)
Liberá: Dominika Valachová (Vandoeuvre Nancy, Fr.) Michaela Španková (Volley project UKF Nitra)

Realizačný tím: tréner: Marek Rojko, asistentka: Solange Soaresová, manažér: Slavomír Huba, kondičný tréner: Richard Nemec, fyzioterapeutka: Daniela Chymičová, štatistik: Tomáš Samsely

Program turnaja kvalifikácie MS 2018 vo Varšave - B-skupina:


23. mája:
15.40 SLOVENSKO - Česko
18.00 Srbsko - Island
20.30 Cyprus - Poľsko

24. mája:
15.30 Česko - Srbsko
18.00 Cyprus - SLOVENSKO
20.30 Poľsko - Island

25. mája:
15.30 Srbsko - Cyprus
18.00 Island - Česko
20.30 SLOVENSKO - Poľsko

27. mája:
15.30 Cyprus - Island
18.00 SLOVENSKO - Srbsko
20.30 Poľsko - Česko

28. mája:
15.30 Island - SLOVENSKO
18.00 Česko - Cyprus
20.30 Srbsko - Poľsko

Program Európskej ligy, C-skupina:

1. turnaj - Valladolid (Šp.)

9. júna:
17.00 Portugalsko - SLOVENSKO
20.00 Španielsko - Švédsko

10. júna:
16.00 SLOVENSKO - Švédsko
19.00 Portugalsko - Španielsko

11. júna:
16.00 Švédsko - Portugalsko
19.00 SLOVENSKO - Španielsko

2. turnaj - Matosinhos (Port.) - časy sú v SELČ

16. júna:
17.00 SLOVENSKO - Španielsko
20.00 Portugalsko - Švédsko

17. júna:
16.00 Španielsko - Švédsko
19.00 SLOVENSKO - Portugalsko

18. júna:
16.00 Švédsko - SLOVENSKO
19.00 Španielsko - Portugalsko