Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

VIDEO: Volejbalisti SR začali prípravu aj na SL, Palgut má 12 hráčov

Na snímke tréner tímu Slovenska Miroslav Palgut. Foto: TASR AP

Na zraze chýbali hráči VKP Bystrina Nitra Juraj Zaťko a Matej Kubš, ktorí sa pridajú v stredu a pre klubové povinnosti neprišli do Púchova ani smečiar Matej Paták a nahrávač Branislav Skladaný.

Púchov 2. mája (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti odštartovali v utorok v púchovskom Sports & Training Centre prípravu na prvú časť sezóny, v ktorej ich čaká kvalifikácia o postup na majstrovstvá sveta (23.-28. mája v Holandsku) a ďalší ročník Svetovej ligy s úvodným turnajom v Poprade (2.-4. júna). Tréner Miroslav Palgut privítal dvanásť hráčov.

Na zraze chýbali hráči slovenského majstra VKP Bystrina Nitra Juraj Zaťko a Matej Kubš, ktorí sa pridajú v stredu a pre klubové povinnosti neprišli do Púchova ani smečiar Matej Paták a nahrávač Branislav Skladaný. Obaja ešte bojujú vo svojich kluboch o majstrovské tituly. Patáka čaká 6. mája v drese Chaumont finále francúzskej ligy a Skladaný hrá finálovú sériu v Belgicku za Maaseik proti Roeselare. "Pre študijné povinnosti dnes neprišli ani blokár Šimon Krajčovič z Prahy, ktorý sa pripojí v stredu a vo štvrtok sa bude hlásiť Marcel Lux z Prešova. Namiesto neho prišiel na dva dni do tréningu mladý smečiar Július Firkaľ z Trenčína," povedal kouč Palgut pre oficiálny web Slovenskej volejbalovej federácie.



Slováci na prvú časť sezóny poskladali najlepší možný tím. "Oslovili sme aj Michaloviča, Kostolániho a Jakubova, ktorí chceli reprezentovať, ale nedovolili im to zdravotné problémy. Kostra tímu je však tu a máme v kádri skúsených hráčov, ktorí v posledných rokoch v reprezentácii nechýbali. Na čo tím bude mať uvidíme až na samotnej kvalifikácii," dodal kormidelník Slovákov, ktorému ešte chýbal na zraze jeho asistent Andrej Kravárik. "V Grécku bojuje jeho tím o postup do prvej ligy, hneď ako skončia sa k nám pridá. Dovtedy bude s nami v realizačnom tíme Martin Pipa, ďakujeme Myjave, že ho uvoľnila," prezradil Palgut.

Po roku sa do národného tímu vrátil František Ogurčák, ktorý celú sezónu nehral pre operáciu ramena. V zostave figuruje na netradičnom poste libera. "Fero má na medzinárodnej scéne veľké skúsenosti, ktoré chceme využiť. Na kvalifikácii o postup na MS nebude pre študijné povinnosti Turis, pre Svetovú ligu nie je istý Kubš a preto sme oslovili Ogurčáka. Po operácii ramena už trénoval, čo sa týka prihrávky a funkcie libera, je pripravený hrať," povedal Palgut pre svf.sk. Ogurčák sa v reprezentácii objavil po viac ako roku. "Bolo to príjemné stretnutie, rád som sa s chalanmi opäť zvítal. Pracoval som na sebe, ale je to iné ako sa zapojiť do prípravy reprezentácie. Rok som nehral volejbal a mám chuť," povedal Ogurčák, ktorý sa 6. februára stal otcom syna Maxa. Sám nevie ako to bude po pauze fungovať. "Uvidíme po jednom, dvoch zápasoch, potom môžeme hodnotiť. Už začínam smečovať, ale rameno ešte nie je v stave, že vybúcham zápas. Preto bude zapracovanie do tímu z postu libera pre mňa jednoduchšie," dodal 33-ročný volejbalista, ktorý na otázku s kým býva na izbe odpovedal. "Bohužiaľ s Emom Kohútom," zasmial sa a išiel oddychovať.

O účasť na premiérových majstrovstvách sveta budú Slováci bojovať od 23. do 28. mája 2017 v Holandsku v konkurencii domáceho tímu, Grécka, Rakúska, Moldavska a Luxemburska. Turnaj sa uskutoční v dvoch mestách. Prvé tri dni (23.-25. 5.) sa bude hrať v Koog Aan De Zaan a po jednodňovej prestávke sa bude od 27. do 28. mája pokračovať v Apeldoorne. Priamo na svetový šampionát, ktorý sa v roku 2018 uskutoční v Taliansku a Bulharsku, postúpi víťaz turnaja.

Tím umiestnený na druhom mieste postúpi do 3. kola kvalifikácie, ktorá sa uskutoční v termíne od 11. do 16. júla. "Už samotný prvý zápas proti Rakúšanom bude náročný. Ako národný tím nemajú úspechy, ale majú v tíme kvalitných hráčov. Berger hral vo finále Ligy majstrov za Perugiu, Wohlfahrstätter odohral celú sezónu v Poľsku, Schneider pôsobil vo francúzskej lige a libero Ringseis v nemeckej. Majú svoju kvalitu, ale tú máme aj my. Potom nás čakajú relatívne slabší súperi z Moldavska a Luxemburska a po jednodňovej pauze dvaja ťažkí súperi Grécko a domáce Holandsko. Bude to náročný turnaj, ale Slovensko nikdy na majstrovstvách sveta neštartovalo a veľmi po tom túžime. Aj chlapcom som na zraze povedal, že sa môžu dostať do histórie. Všetky sily vrhneme do prípravy na tento turnaj," pokračoval Palgut.

Kapitán tímu bude tak ako minulý rok Emanuel Kohút. "Po sezóne som mal dva týždne voľna, trochu som si oddýchol a teraz ideme znova makať. Uvidíme v akom stave je náš tím, uvidí sa po prvých tréningoch," povedal skúsený blokár, ktorý túži po svetovom šampionáte. "Na úvod turnaja v Holandsku nás čakajú papierovo slabší súperi, ale volejbal sa nehrá na papieri. Máme od niektorých tímov viac skúseností, ale na druhej strane aj my sme sa omladili. Našťastie sa vrátil do tímu Fero Ogurčák. Do každého zápasu musíme ísť s čistou hlavou, dať do toho srdiečko a verím, že sa to podarí," dodal Kohút, ktorý v rámci Poľska prestúpil z Radomu do Katovíc.

V príprave na prvú časť sezóny sa Slováci predstavia 15. a 16. mája v slovinskom Maribore proti Chorvátsku. "Pôvodne sme mali Chorvátov privítať doma, boli sme na tom dohodnutí. V ich federácii sa však vymenilo celé vedenie od prezidenta až po trénera a napokon sme sa dohodli, že sa stretneme v Maribore," vysvetlil Palgut.

Priamo z Holandska sa slovenský tím presunie do Popradu, kde sa uskutoční prvý turnaj II. skupiny Svetovej ligy. Slovenskí volejbalisti sa od 2. do 4. júna stretnú so súpermi z troch rôznych kontinentov Japonskom, Austráliou a Portugalskom. Pod Tatry prichádza Svetová liga vo volejbale prvýkrát v histórii. Slovenskí reprezentanti, ktorí sú pevnou súčasťou tejto prestížnej súťaže od roku 2014, sa doteraz predstavili v Košiciach a dvakrát v Bratislave.

V druhej časti sezóny 2017 sa slovenskí volejbalisti predstavia na majstrovstvách Európy v Poľsku (24.8. - 3. 9.). Na záverečný turnaj ME sa Slováci prebojovali šiestykrát za sebou a deviaty celkovo. V základnej skupine v Štetíne nastúpia proti Taliansku, Nemecku a Česku.

Utorková zostava na zraze volejbalistov SR na začiatku prípravy:

Nahrávač: Filip Palgut (VK Euro Sitex Příbram, ČR)
Smečiari: Tomáš Kriško (Dukla Liberec, ČR), Štefan Chrtiansky ml. (Hypo Tirol Innsbruck, Rak.), Marek Mikula (AERO Odolena Voda, ČR), Július Firkaľ (COP Trenčín)
Blokári: Emanuel Kohút (Czarni Radom, Poľ.), Peter Ondrovič (TSV Herrsching, Nem.), Radoslav Prešinský (AERO Odolena Voda, ČR)
Univerzáli: Milan Bencz (Narbonne Volley, Fr.), Peter Mlynarčík (SK Posojilnica Aich Dob, Rak.), Filip Gavenda (Netzhoppers, Nem.)
Libero: František Ogurčák (VK Prievidza)


Kvalifikácia o postup na MS 2018 mužov do Talianska a Bulharska - európska časť - II. fáza B-skupina - Holandsko (Koog Aan De Zaan a Apeldoorn)

23. mája - De Koog 15:00 SLOVENSKO - Rakúsko 17:30 Moldavsko - Grécko 20:00 Luxembursko - Holandsko
24. mája - De Koog 15:00 Rakúsko - Grécko 17:30 SLOVENSKO - Luxembursko 20:00 Holandsko - Moldavsko
25. mája - De Koog 15:00 Luxembursko - Rakúsko 17:30 Moldavsko - SLOVENSKO 20:00 Grécko - Holandsko
27. mája - Apeldoorn 15:00 Luxembursko - Moldavsko 17:30 Rakúsko - Holandsko 20:00 SLOVENSKO - Grécko
28. mája - Apeldoorn 14:30 Moldavsko - Rakúsko 17:00 Holandsko - SLOVENSKO 19:30 Grécko - Luxembursko


Svetová liga - program turnaja v Poprade (Aréna Poprad):

piatok 2. júna:
15:00 Austrália - Portugalsko
18:00 SLOVENSKO - Japonsko

sobota 3. júna:
15:00 Japonsko - Portugalsko
18:00 SLOVENSKO - Austrália

nedeľa 4. júna:
15:00 Austrália - Japonsko
18:00 SLOVENSKO – Portugalsko