Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Volejbalistky SR hladko zvíťazili v kvalifikácii MS nad Islandom

Slovenské volejbalistky, ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zverenky trénera Mareka Rojka obsadili v tabuľke B-skupiny nepostupové štvrté miesto, keď nestačili na favoritov skupiny Srbsko, Česko a Poľsko a zdolali Cyprus a Island.

Varšava 28. mája (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky vyhrali vo svojom záverečnom vystúpení na kvalifikačnom turnaji o postup na majstrovstvá sveta 2018 v poľskej Varšave nad Islandom 3:0 a zaznamenali druhé víťazstvo.

Zverenky trénera Mareka Rojka obsadili v tabuľke B-skupiny nepostupové štvrté miesto, keď nestačili na favoritov skupiny Srbsko, Česko a Poľsko a zdolali Cyprus a Island.

Po návrate z Poľska dostane tím pár dní voľna a od štvrtka začne prípravu na Európsku ligu, v ktorej bude tím obhajovať striebro z minulého roka. V základnej C-skupine sa Slovenky stretnú so Španielskom, Portugalskom a Švédskom. Prvý turnaj sa uskutoční od 9. do 11. júna v španielskom Valladolide, druhý 16.-18. júna v portugalskom Matosinhos.

Kvalifikácia MS 2018 v Poľsku (Varšava)

Slovensko - Island 3:0 (11, 21, 11)
Zápas trval: 66 minút, rozhodovali: Murulo (Est.) a Heckford (Ang.), 90 divákov
SR: Drobňáková 3, Herelová 12, Koseková 4, Pencová 12, Šunderlíková 12, libero Španková a Valachová (Salanciová 5)


Severanky vedené talianskym trénerom Capriottim boli nepríjemným súperom. Hneď v prvom sete sa esom Kosekovej dostali Slovenky do vedenia 3:1. Eso pridala aj Palgutová a na prvom technickom timeoute viedlo Slovensko 8:4. Do druhého technického timeoutu (16:8) ešte eso zopakovala Koseková a dva body z podania pridala aj Herelová. Slovenky tlačili servisom celý set, keď v koncovke priala eso aj Šunderlíková a pri chybách v útoku na strane súpera, si Slovenky v prvom sete poradili s Islanďankami hladko 25:11.

Úvod druhého setu zachytili lepšie Islanďanky, keď sa dostali do vedenia 7:4 a 8:6. Slovenky sa opäť skoncentrovali, vyrovnali na 10:10 a blokom Pencovej sa dostali do vedenia 11:10. V závere setu ešte Islanďanky potrápili servisom, ale nakoniec set ukončila útokom Šunderlková - 25:21.

Do tretieho setu nastúpili Slovenky na smeči so Salanciovou namiesto Drobňákovej a prekvapenie zo začiatku druhého setu už nepripustili, keď viedli 5:3 a na prvom technickom timeoute 8:5. Slovenské reprezentantky si náskok držali a postupne zvyšovali na 12:6 a 16:7. Jednoznačný priebeh mal tretí set až do konca, keď Slovenky dovolili Islanďankám opäť uhrať len 11 bodov. Zápas ukončila útokom kapitánka Pencová.

Hlasy po zápase:

Marek Rojko, tréner SR: "Island je organizovaný tím so svojimi prednosťami, ale našou povinnosťou bolo vyhrať 3:0. Pokračovali sme vo výmene krajných hráčok najmä na smeči a Pencovej sme po sobotňajších dvoch setoch dali celý zápas. V druhom sete sme sa trochu vytrápili, aspoň hráčky v praxi videli, že víťazstvo so žiadnym súperom na medzinárodnej úrovni sa nerodí ľahko. Cieľom turnaja bolo pokúsiť sa o tretie miesto a zároveň sa pripraviť na Európsku ligu, kde chceme postúpiť zo skupiny."

Dominika Valachová, libero SR: "Hrali sme piaty zápas za šesť dní a na našom výkone to bolo trochu vidieť. Boli sme favoritkami súboja, ale už bez šance na postup a niekedy je ťažké hrať proti papierovo slabšiemu tímu za takýchto okolností. Okrem druhého setu sme to však zvládli veľmi dobre. Celkovo som rada, že sme uchmatli po sete Češkám aj Poľkám, aj keď sa dalo uhrať aj viac. Myslím, že na rozbehnutie do Európskej ligy to bolo dobré."

Tabuľka:

1. Srbsko 4 4 0 12:0 12
2. Poľsko 4 3 1 11:4 10
3. Česko 4 3 1 9:6 8
4. Slovensko 5 2 3 8:9 6
5. Cyprus 4 1 3 3:9 3
6. Island 5 0 5 0:15 0