Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenský volejbalista na ME dopoval, dostal trest 9 mesiacov

Slovenský volejbalový reprezentant Daniel Končal Foto: TASR/Martin Baumann

Komisia zložená z odborníkov Svetovej volejbalovej federácie a Svetovej antidopingovej agentúry uznala, že prevýšenie anabolických steroidov bolo neúmyselné a udelila mu trest na deväť mesiacov

Bratislava 19. februára (TASR) - Slovenský volejbalový reprezentant Daniel Končal mal na októbrových majstrovstvách Európy pozitívny dopingový nález. Komisia zložená z odborníkov Svetovej volejbalovej federácie (FIVB) a Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) uznala, že prevýšenie anabolických steroidov z povolenej hodnoty 2,5 na 2,6 bolo neúmyselné a napokon mu udelila trest na deväť mesiacov zákazu činnosti so spätnou platnosťou od dopingovej kontroly.

Na palubovky sa 33-ročný nahrávač môže vrátiť 8. júla 2016, čo je v celej nešťastnej situácii malé víťazstvo. V horšom prípade by mu totiž hrozil dvoj- až štvorročný trest, čo by v jeho veku znamenalo koniec kariéry. "Po našom prvom zápase na majstrovstvách Európy so Srbskom ma vyžrebovali na dopingovú kontrolu, na ktorej som si bol stopercentne istý, že nemôže byť žiadny problém. Užíval som výživové doplnky, ale tie slúžili len na regeneráciu. Neboli to podporné látky, ktorými by som si chcel zvýšiť výkon. Po majstrovstvách Európy mi však prišiel e-mail z FIVB, v ktorom mi oznámili, že v mojej vzorke niečo našli. V prvom momente som nevedel o čo ide, napokon som zistil, že to boli anabolické steroidy," povedal Končal pre oficiálny web Slovenskej volejbalovej federácie.

Zakázané látky sa dostali Končalovi do tela z krealkalínu, ktorý si kúpil v obchode v Bratislave a netušil, že nejde o certifikovaný produkt. "Používal som krealkalín na regeneráciu od istej firmy, ktorá však aktuálne nemala tento produkt na sklade. Na radu predajcu som si v certifikovanom obchode v jednom z bratislavských nákupných centier kúpil produkt inej firmy a práve tam sa napokon našli zakázané látky," dodal Končal, ktorý v novembri absolvoval vypočúvanie prostredníctvom telekonferencie s členom disciplinárnej komisie FIVB.

"Spolu so mnou tam bol aj môj právnik a športový riaditeľ SVF Marek Prokeš. Bola to v podstate moja obhajoba, na ktorej som vysvetľoval, ako sa látka mohla do mňa dostať. Krealkalín, ktorý som užil, poslali na expertízu do antidopingového laboratória v Nemecku. Oni potom dokonca poslali človeka do obchodu kde som to kúpil, kde vystupovali ako zákazníci a kúpili ďalšie tri balíky krealkalínu. Otestovali ich a v každom našli anabolické steroidy. Podľa viacerých štúdií, ktoré našiel právnik, už len jediná dávka toho krealkalínu by mi zvýšila hladinu hormónu v krvi. Povolená hranica je 2,5, mne po zaokrúhlení namerali hodnotu 2,6. Hranicu som tak prevýšil len veľmi mierne," pokračoval nahrávač ČZU Praha, ktorý mal zastavenú činnosť okamžite po oznámení, že mal pozitívny nález.

Až do vysenia verdiktu bol celý prípad tajný. "Dostal som 9 mesiacov spätne od dopingovej kontroly, trest mi končí 8. júla. S tímom môžem začať trénovať dva mesiace pred ukončením trestu. Prežíval som doslova peklo a veľký stres. Ani nejde o to, že som prišiel o možnosti hrať v zahraničí, ale pri dopingovom prípade sa vám pošpiní meno. Ľudia, ktorí ma poznajú vedia, že som sa vždy staral o svoje zdravie a životosprávu. Je mi však jasné, že veľa ľudí sa na to bude pozerať inak. Za anabolické steroidy môže dostať človek zákaz činnosti na štyri roky, čo by v mojom veku znamenalo koniec kariéry. Som rád, že komisia uznala moje argumenty a dostal som podstatne miernejší trest. Komisia uznala všetky moje argumenty. Trest mi zmiernili fakty, že sa zakázané látky našli v krealkalíne, ktorý som užil a aj v ďalších vzorkách, ktoré potom kúpili. Dôležité bolo aj to, že som od začiatku spolupracoval s komisiou FIVB a antidopingovou agentúrou WADA, aby som im vysvetlil ako sa zakázané látky dostali do môjho tela. Myslím, že aj to zavážilo pri výške trestu. Viacerí doktori sa vyjadrili, že v danom množstve to nemalo vôbec žiadny vplyv na môj výkon, či už na rast svalovej hmoty, alebo na výkon v danom zápase," dodal Končal, ktorý si vybral krutú daň za nedbanlivosť.

"Je to veľké ponaučenie. Treba si veľmi dávať pozor čo si človek kupuje, ak používa doplnky stravy. Keď to nie je známa firma, tak si musí o tom zistiť veľa vecí. Teraz som mal veľa času a zistil som, že v týchto nečistých prvkoch je namočených veľa aj známych firiem. Treba si zistiť, či má daná firma certifikát skôr ako to človek užije. Najväčší problém je s americkými produktmi, v Európe sú striktnejšie pravidlá. V klube to zobrali športovo. Poznajú ma a vedia, že by som neurobil nič schválne. Že by som nebral úmyselne steroidy zakázané látky, aby som si zlepšil výkon," dodal s tým, že po skončení trestu bude pokračovať v kariére.

"Určite áno, pripravujem sa individuálne, aby som bol pripravený na novú sezónu. Udržiavam sa v kondícii. Ale zapasový rytmus mi už chýba, toľko voľných víkendov som nemal posledných 15 rokov. Som rád, že táto nepríjemná situácia je uzavretá. Verím, že všetko sa deje z nejakého dôvodu a aj toto ponaučenie má v živote zmysel. Či už ponaučenie pre mňa samého, alebo iných športovcov, ktorým by sa mohlo stať to isté. Už teraz sme predbežne dohodnutí so slovenskou antidopingovou agentúrou, že môžu počítať s mojou podporou pri školení, alebo iných akciách pre mladých športovcov. Ďakujem všetkým, ktorí ma celú dobu podporovali a dodávali pozitívnu energiu, že sa všetko vyrieši a zase sa budem môcť vrátiť na palubovku. Už sa teším, že mi trest vyprší a začnem znova hrať."

Nepríjemná udalosť zaskočila nielen Slovenskú volejbalovú federáciu, ktorá sa v rámci reprezentácie s niečím podobným stretla prvýkrát, ale aj realizačný tím slovenskej volejbalovej reprezentácie mužov. K situácii sa vyjadril kondičný tréner slovenskej reprezentácie Francesco Cadeddu, ktorý bol zodpovedný za výživový program družstva. "Všetci hráči reprezentačného tímu boli počas prípravy na majstrovstvá Európy 2015 v období od augusta 2015 do 11. októbra 2015 poučení, aby v rámci výživového programu užívali výhradne produkty značky Nutrend, ktoré nám dodávala Slovenská volejbalová federácia. Dávkovanie prebiehalo pod kontrolou realizačného tímu reprezentácie a hráči mali dodržiavať stanovený program. Hráči mali aj podľa postov špecifický režim, to znamená, že iné doplnky v danej perióde užívali nahrávači a liberá a iné ďalší hráči," povedal Cadeddu.