Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Volejbal: Nitra vyhrala v Prešove piaty zápas a titul má na dosah

Na archívnej snímke volejbalisti Nitry Foto: TASR/Milan Kapusta

O svojom triumfe v najvyššej slovenskej súťaži môžu rozhodnúť už v nedeľu, kedy je na programe šiesty zápas finálovej série.

Prešov 5. mája (TASR) - Volejbalisti VK Bystrina SPU Nitra zvíťazili v piatom finálovom zápase play off extraligy na palubovke VK MIRAD PU Prešov 3:0 a od zisku titulu ich delí jediné víťazstvo. O svojom triumfe v najvyššej slovenskej súťaži môžu rozhodnúť už v nedeľu, kedy je na programe šiesty zápas finálovej série. Prešovčania viedli v sérii už 2:0 na zápasy, no odvtedy nedokázali vyhrať ani jeden set a v Nitre sa pokúsia vynútiť si rozhodujúci siedmy zápas.


5. zápas finále play off:

VK MIRAD PU Prešov - VK Bystrina SPU Nitra 0:3 (-21, -23, -22)
Zápas trval 80 minút. Rozhodovali: Povrazník a Mokrý, 600 divákov.


Zostavy a body:

Prešov: Červeň 3, Halaj, Hudák 1, Macko 4, Sopko 10, Drobňák 5, libero Lampart (Rajduga 18, Mikovčík 6, Peleščák). Tréner: Ľ. Šalata.

Nitra: Zaťko 3, Kubš 16, Ludha 6, Szarek 12, Malina 9, Kašper 2, liberá Turis, Hláčik (Hukel, Porubský). Tréner: M. Kardoš.

/stav série: 2:3/



Úvod prvého setu priniesol vyrovnaný volejbal a ani jeden z tímov sa nedostal do výraznejšieho "trháku." Za stavu 11:11 však hostia zabrali najmä na sieti a po sérii úspešných smečov a blokov bol stav 11:16. Nasledoval oddychový čas Prešovčanov, ale rozbehnutých hostí sa im do konca prvého setu už zastaviť nepodarilo.

Podobný obraz hry priniesol aj druhý set. Do stavu 8:8 sa tímy striedali vo vedení, ale potom hostia súperovi znovu odskočili. Za stavu 12:16 si vzal domáci tréner Šalata už druhý oddychový čas v druhom dejstve. Prešovčania po ňom výrazne zlepšili príjem aj útok a v dramatickej koncovke druhého setu boli blízko k vyrovnaniu skóre. Za stavu 23:23 o druhom bode pre hostí rozhodli presné smeče Szareka a Kubša.

Ideálny vstup do tretieho setu mali hostia, ktorí sa dostali do vedenia 5:0. Prešovčanom sa dlho nedarilo toto manko zmazať, ale za stavu 19:20 mali na dosah vyrovnanie. Hostia si však už koncovku tretieho setu postrážili a z Prešova sa vracajú s tretím víťazstvom v rade, vďaka ktorému majú na dosah majstrovský titul.


Hlasy (zdroj: svf.sk):

Ľuboslav Šalata, tréner VK MIRAD PU Prešov: "Našim zámerom bolo pritlačiť na podaní aj za cenu vysokého rizika, čo sa nám v priebehu zápasu darilo len čiastočne. Nitra si vynikajúco prihrávala a my sme mali problém ubrániť na sieti spoľahlivo útočiacich hráčov súpera. V prvom sete si Nitra v strednej pasáži setu vybudovala päťbodový náskok, ktorý sa nám napriek enormnej snahe nepodarilo zmazať. Druhý set mal podobný priebeh, keď opäť stredná pasáž vyznela v prospech Nitry, ktorá si vybudovala štvorbodový náskok. My sme koncovku dokázali zdramatizovať, ale nevyužili sme dve situácie v protiútoku a súper si set ustrážil. V treťom sete sme sa snažili so zápasom ešte niečo spraviť, ale výborná hra v obrane (na bloku a následne v poli) hráčov Nitry nám to nedovolila. Opäť sme prišli o ďalšieho hráča, keď v koncovke druhého setu z hry odstúpil Ľuboš Macko pre otvorenú zlomeninu palca. Tá smola ako keby sa nám lepila na päty v najmenej vhodnej fáze sezóny. Určite nepocestujeme do Nitry v porazeneckej nálade, ale budeme bojovať do poslednej lopty."

Marek Kardoš, tréner VK Bystrina SPU Nitra: "Znova sa to odohralo medzi príjmom podania. My sme dokázali Prešov 'odprihrávať' a potom sme už nemali problémy s prvou akciou. Veľmi dobre sme prvé dva sety čítali nahrávača a z toho sme boli vždy o 2-3 body dopredu a Prešov musel celý čas doťahovať a riskovať. Až na poslednú pasáž v treťom sete som s hrou spokojný."