Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Tréner SR Palgut po SL vo volejbale: Bola to veľká skúsenosť

Na snímke slovenskí volejbalisti počas oddychového času, druhý sprava reprezentačný tréner Miroslav Palgut v zápase Slovensko - Kuba na druhom turnaji II. divízie Svetovej ligy volejbalistov v Bratislave 23. júna 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slováci odohrali tri turnaje a na každom uchmatli po jednom víťazstve. V Turecku zdolali Portugalsko 3:2, doma v Bratislave si poradili s Kubou 3:1 a v Číne zvíťazili nad Japonskom tiež v štyroch setoch.

Bratislava 8. júla (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti majú za sebou ďalšie účinkovanie v Svetovej lige FIVB. V prestížnej súťaži štartovali tretíkrát, ale premiérovo sa predstavili v II. výkonnostnej divízii. S omladeným kádrom sa v súťaži nestratili a s bilanciou troch víťazstiev a šiestich prehier obsadili konečné ôsme miesto z dvanásťčlenného pelotónu. Znamená to nielen záchranu v II. divízii, ale aj posun v svetovom rebríčku smerom nahor.

Slováci odohrali tri turnaje a na každom uchmatli po jednom víťazstve. V tureckom Izmire zdolali Portugalsko 3:2, doma v bratislavskej AEGON Aréne si poradili s Kubou 3:1 a v čínskom Süan-čchengu zvíťazili nad Japonskom tiež v štyroch setoch. "Na prvom turnaji v Turecku sme hrali solídny volejbal. Hrali sme so súpermi vyrovnané zápasy a keby sme ešte lepšie zvládli koncovky, mohli sme získať aj viac bodov. Je fajn, že na záver sme otočili zápas s Portugalskom z 0:2 na 3:2. Víťazstvo nášmu mladému tímu veľmi pomohlo," vrátil sa k prvému turnaju v Turecku tréner Slovákov Miroslav Palgut.

Druhý turnaj odohrali Slováci pred vlastným publikom v bratislavskej AEGON Aréne. Začali perfektne, keď po výbornom výkone zdolali účastníka olympijských hier 2016 Kubu 3:1. V druhom stretnutí ťahali za kratší koniec v súboji s Holandskom a na záver nedotiahli dobre rozbehnutý duel s Českom. V derby viedli 2:1 na sety, ale napokon prehrali v tajbrejku. "S Kubou sme podali veľmi dobrý výkon a k víťazstvu nás dotlačilo aj domáce publikum. Škoda zápasu s Českom, v ktorom sme to mali rozbehnuté aj na 3:0. Na začiatku sme ešte hľadali ideálnu zostavu a chvíľu trvalo, kým sa to všetko dalo dokopy. Napokon sa vykryštalizovala základná šestka, ktorá dostávala viac priestoru a niektorí hráči toho mali dosť," pokračoval Palgut.

Účinkovanie v tohtoročnej Svetovej lige zakončili Slováci uplynulý víkend v čínskom Süan-čchengu, kde najskôr prehrali s domácou reprezentáciou 0:3, potom zdolali ďalšieho ázijského súpera Japonsko 3:1 a na záver prehrali s Tureckom po boji 2:3, keď viedli 2:1 a 21:20. "V Číne sme chceli získať viac bodov ako na poslednom turnaji v Bratislave. Boli sme k tomu blízko, keby sme zvládli štvrtý set s Turkami, tak by sme vyhrali 3:1 a nazbierali by sme šesť bodov. Na keby sa však nehrá... Bol som sklamaný z prvého zápasu s Čínou, ale asi urobila svoje aklimatizácia. Mrzí ma aj prvý set s Tureckom, ale inak si myslím, že môžeme byť spokojní."

Nový vietor

Slováci v konfrontácii so silnými súpermi obstáli a zdolali troch súperov, ktorí sú vyššie v svetovom rebríčku FIVB. Slovákom patrí priebežne 35. pozícia, ale vyhrali nad Portugalskom (30.), Kubou (15.) a Japonskom (14.). "Víťazstvá nad týmito súpermi sú veľmi cenné. Pre väčšinu našich hráčov bola Svetová liga nová skúsenosť a myslím si, že to nedopadlo zle. V našom tíme prebehla generačná výmena, ale mali sme v tíme aj skúsených hráčov a o ich výkony sme sa opierali. Najmä naši nahrávači, čo je veľmi dôležitý post, nemali toho na medzinárodnej scéne veľa odohraté. Bolo to vidieť najmä na tureckom tíme, ktorému nahrával skúsený Kiyak a tým pádom bola ich hra na lepšej úrovni. V každom prípade však klobúk dolu pred oboma našimi nahrávačmi, pretože to mali ťažké, ale celkom to zvládli," dodal Palgut.

Svetová volejbalová federácia (FIVB) v tejto sezóne prezentovala nový systém, v ktorom nehrali tímy v skupinách v rovnakom zložení, ale na každom turnaji sa súperi menili. Slováci sa celkovo konfrontovali až so siedmimi reprezentáciami. "Po dva zápasy sme absolvovali s Turkami a Holanďanmi, teda práve s tímami, ktoré si vybojovali postup na Final Four. Tým, že sa naši súperi neustále menili, tak to bolo náročnejšie na prípravu. Rovnaké podmienky však mali všetci," pokračoval kouč Slovákov, ktorý vyzdvihol aj prácu realizačného tímu. "Okrem asistenta Andreja Kravárika, manažéra Jána Uhlárika a štatistika Daniela Brucha pribudli do tímu dvaja noví ľudia, ktorí priniesli nový vietor. Kondičný tréner Boris Žbirka aj poľský fyzioterapeut Pawel Baryla odviedli perfektnú robotu a chalani museli byť spokojní," dodal Palgut.

Po Svetovej lige dostali slovenskí volejbalisti voľno a 16. augusta začnú prípravu na kvalifikáciu o postup na majstrovstvá Európy 2017, ktoré sa uskutočnia v Poľsku. "Je dôležité, aby hráči aktívne odpočívali a prišli do kempu v dobrom stave. Budem v kontakte aj s ďalšími hráčmi a verím, že tím doplníme o väčšiu skúsenosť," dodal Palgut.

V 2. kole kvalifikácie budú súpermi Slovákov Chorváti, Lotyši a postupujúci tím z 1. kola (Izrael). Prvý turnaj sa uskutoční 15.-19. septembra v Poprade a druhý 22.-25. septembra v Chorvátsku. Priamo na ME postúpi víťaz skupiny, tím na 2. mieste ešte dostane šancu v baráži, ktorá sa uskutoční medzi 1. a 9. októbrom 2016. Slováci na záverečnom turnaji ME nechýbali od roku 2007, keď štartovali na posledných piatich šampionátov, celkovo ôsmich. Najlepší výsledok dosiahli v roku 2011, keď na turnaji v Rakúsku a Česku obsadili 5. miesto.