Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Kravárik pred popradským turnajom SL: Chceme získať deväť bodov

Andrej Kravárik, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Slováci sa minulý týždeň predstavili na kvalifikačnom turnaji o postup na majstrovstvá sveta v Holandsku, kde obsadili druhé miesto v šesťčlennej skupine a vybojovali si postup do júlovej baráže.

Poprad 31. mája (TASR) - S cieľom získať maximálny počet bodov vstupujú do úvodného turnaja Svetovej ligy, ktorý sa od piatka do nedele uskutoční v Poprade, slovenskí volejbalisti. Na tlačovej konferencii v popradskom hoteli Aqua City do na stredajšej tlačovej konferencii povedal tréner Andrej Kravárik.

Slováci sa minulý týždeň predstavili na kvalifikačnom turnaji o postup na majstrovstvá sveta v Holandsku, kde obsadili druhé miesto v šesťčlennej skupine a vybojovali si postup do júlovej baráže. Po turnaji prišlo k zmene na trénerskom poste, keď dovtedajší asistent Andrej Kravárik nahradil Miroslava Palguta. "Po ťažkom turnaji v Holandsku nás čaká prvý krok v Svetovej ligy s tromi družstvami, ktoré sú veľmi vyrovnané. Vieme, že to bude ťažké, ale neskrývame túžbu získať na domácej pôde tri víťazstvá a deväť bodov. Urobíme všetko pre to. Myslím, že naše družstvo má na to psychické aj fyzické sily, aby tento cieľ zvládlo," povedal 45-ročný Kravárik.

Prvým súperom Slovákov budú v piatok o 18.00 Japonci. "Sústredíme sa na prvý zápas, ktorý bude veľmi dôležitý. Hráčov chceme pripraviť tak, aby sme vstúpili do turnaja víťazstvom," dodal Kravárik, ktorého asistentom sa stal Jaroslav Vlk. Okrem Japonska sa Slováci stretnú ešte s Austráliou a Portugalskom. "Aj touto chcem pozvať slovenských fanúšikov na tento veľmi dôležitý turnaj. Budú to veľmi zaujímavé zápasy s atraktívnymi súpermi a diváci sa budú mať na čo pozerať. Po trénerskej výmene bude aj tento turnaj pre mňa krst ohňom a verím, že premiéra v úlohe hlavného trénera dopadne dobre," dodal Kravárik.

Kapitán Emanuel Kohút bol pri všetkých štartoch Slovákov v Svetovej lige. "Sme veľmi radi, že sa aj tento rok predstavíme na Slovensku a môžeme našim fanúšikom ukázať ako hráme volejbal pre domácim publikom. Dúfame, že v konfrontácii s týmito štyrmi silnými tímami uspejeme a odohráme v Poprade dobré zápasy. Na turnaj sa tešíme," povedal Kohút.

Trénerom japonského tímu sa pred začiatkom tejto sezóny stal skúsený Francúz Phillipe Blain. Bývalý vynikajúci hráč viedol v rokoch 2001 - 2012 francúzsku reprezentáciu a v rokoch 2013 - 2016 bol asistentom Stephana Antigu v poľskej reprezentácii, s ktorou v roku 2014 získali na domácej pôde titul majstrov sveta. "Zápas proti domácemu Slovensku bude pre mňa prvým oficiálnym na lavičke Japonska, pretože sme nehrali kvalifikáciu o postup na majstrovstvá sveta tak ako európske tímy. Predstavili na turnaji v Taliansku, kde sme odohrali dva zápasy. Sme na začiatku novej cesty, budujeme nový tím s dlhodobým cieľom, ktorým sú olympijské hry 2020 v Tokiu. Každý medzinárodný zápas nám dá veľa a pokúsime sa o čo najlepšie výsledky, pretože víťazstvá posúvajú tím ďalej," povedal na tlačovke 57-ročný Blain. Jeho slová doplnil kapitán Hideomi Fukacu. "Na turnaj sa veľmi tešíme, pretože sa stretneme so silnými súpermi a budú to zaujímavé zápasy. Začíname novú etapu v Svetovej lige a zároveň budujeme nový tím pre olympijský hry v Tokiu. Na ihrisku necháme maximum," povedal japonský nahrávač.

Austrália organizuje záverečný turnaj Final Four Svetovej ligy a preto má účasť medzi najlepšími štyrmi tímami istú. "Mapoval som súperov v 2. divízii Svetovej ligy a takisto si myslím, že tímy sú veľmi vyrovnané a očakávam náročné zápasy. Verím, že divákom tu v Poprade ponúkneme skvelú volejbalovú šou a že uvidia dobré zápasy. My sa pokúsime získať čo najviac bodov," povedal kormidelník "protinožcov" Mark Lebedew, ktorý v minulosti viedol Berlín a v uplynulej sezóne pôsobil v poľskej PLUS Lige na lavičke Jastrzebia. Najskúsenejším hráčom a kapitánom Austrálie je ľavoruký univerzál Paul Caroll. "Na Slovensko prichádzam veľmi rád, pretože počas kariéry som hrával s viacerými slovenskými hráčmi a so všetkými som mal dobrý vzťah. Máme za sebou niekoľkotýždňovú prípravu, hrali sme prípravné zápasy v Česku a v Poľsku, ale Svetová liga bude pre nás takisto ako aj pre Japonsko prvou súťažnou previerkou v tomto roku. Uvidíme ako prenesieme našu formu do súťažných zápasov. Pokúsime sa o čo najväčší počet víťazstiev a zároveň sa chceme čo najlepšie pripraviť na domáci turnaj Final Four v Gold Coast," povedal 207 cm vysoký a 31-ročný hráč Berlína.

Portugalsko má takisto ako Slovensko za sebou kvalifikačný turnaj MS. V Ľubľane obsadil tím z Pyrenejského polostrova nepostupové tretie miesto za domácim Slovinskom a Belgickom. "Nevybojovali sme si postup na svetový šampionát, ale turnaj bol pre nás dobrou prípravou na Svetovú ligu. V Poprade očakávame veľmi náročný turnaj, pretože sa tu stretli štyri kvalitné tímy a každý chce vyhrať. Urobíme všetko pre to, aby sme boli úspešní," povedal kapitán Alexandre Ferreira. Kormidelník portugalského tímu Hugo Silva verí, že sa jeho tím herne zlepšuje. "Myslím, že skupina je veľmi vyrovnaná a bude to náročné. Naša forma od zápasu k zápasu rastie a verím, že sa tu v Poprade budeme prezentovať v dobrom svetle. Verím nášmu tímu, nikdy sa nevzdávame a budeme bojovať v každom zápase od začiatku do konca," povedal.

Turnaj sa začína v piatok úvodným duelom Austrália - Portugalsko o 15.00. Potom sa od 18.00 stretne Slovensko s Japonskom. Domáci volejbalisti hrajú vždy o 18.00, v sobotu nastúpia proti Austrálii a v nedeľu proti Portugalsku. Vstupenky v Aréne Poprad platia na celý hrací deň, teda na oba zápasy.

Svetová liga - program turnaja v Poprade (Aréna Poprad):

piatok 2. júna:

15.00 Austrália - Portugalsko
18.00 SLOVENSKO - Japonsko

sobota 3. júna:

15:00 Japonsko - Portugalsko
18:00 SLOVENSKO - Austrália

nedeľa 4. júna:

15.00 Austrália - Japonsko
18.00 SLOVENSKO – Portugalsko