Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Slávistky teší, že sa zapísali do histórie, získali 16. titul

Volejbalistky VK Slávia EU Bratislava sa stali víťazkami Slovenského pohára 2016. Vo finále záverečného turnaja Final Four v Nitre zdolali v dramatickom zápase KV MŠK Oktan Kežmarok 3:1 a celkovo získali už 12. Slovenský pohár v histórii klubu. Na snímke hráčky VK Slávia EU Bratislava s trofejou v Nitre 6. marca 2016 Foto: TASR – Henrich Mišovič

Slávistky obhájili titul prvýkrát od roku 2011. Mladučký tím s vekovým priemerom 19,2 roku sa v 24-ročnej histórii slovenskej extraligy stal tretím družstvom, ktoré neprehralo ani jeden ligový zápas.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Športová hala Mladosť sa v sobotu podvečer zmenila na najväčšie párty miesto v Bratislave v hlavnej úlohe s volejbalistkami VK Slávia EU Bratislava. Tretím víťazstvom vo finálovej sérii nad KV MŠK Oktan Kežmarok zavŕšil tím trénera Martina Hančíka fantastickú sezónu, v ktorej bez jedinej prehry získal 16. majstrovský titul a 9. double, pretože v marci vybojoval aj Slovenský pohár.

Slávistky obhájili titul prvýkrát od roku 2011. Mladučký tím s vekovým priemerom 19,2 roku sa v 24-ročnej histórii slovenskej extraligy stal tretím družstvom, ktoré neprehralo ani jeden ligový zápas. Predtým sa to v sezóne 1997/98 podarilo tiež Slávii UK pod vedením trénera Vladimíra Talla (doteraz rekordný pomer setov 99:5) a v ročníku 2005/06 to s OMS Senica dosiahol Vladimír Sirvoň (99:6). V tejto sezóne vyhrala Slávia 32 extraligových zápasov s pomerom setov 96:17 a k tomu pridala aj dva triumfy v Slovenskom pohári. Štvrtý titul v úlohe hlavného trénera získal Martin Hančík a stal sa tak najúspešnejším kormidelníkom v klubovej histórii v rámci slovenskej extraligy. "Je to absolútna fantázia. Nielen preto, že sme zvládli celú sezónu bez prehry, ale som veľmi rád, že sme vôbec získali titul s takýmto mladým družstvom. Dievčatám ďakujem za celú sezónu, ako sa obetovali aj popri škole, ako pracovali na tréningoch a za to všetko si titul zaslúžili," žiaril šťastím Hančík. Zaujímavý je ešte jeden historický fakt - Slávia počas 24 sezón slovenskej extraligy ani raz nechýbala vo finálovej sérii a v zbierke má 16 zlatých a 8 strieborných medailí.

Na snímke zľava Anna Becková (Kežmarok) a Romana Hudecová (Slávia) v treťom zápase finále play off extraligy žien vo volejbale medzi VK Slávia EU Bratislava a KV MŠK Oktan Kežmarok, 23. apríla 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok
Po poslednej lopte vypukol v hale Mladosť gejzír radosti. Slávistky si spoločne s publikom užívali radosť z titulu, veď na domácej palubovke dvihli pohár nad hlavu po šiestich rokoch. "Sme nesmierne šťastné, že sme neprehrali ani jeden zápas v celej sezóne a môžeme sa zapísať do histórie. Je to veľký úspech aj vzhľadom k tomu, že sme veľmi mladé družstvo. Na začiatku sezóny by asi nikto nepovedal, že sa nám to podarí. Zlatá medaila je zadosťučinenie za robotu, ktorú sme predviedli za celý rok a veľmi sa z toho tešíme," povedala kapitánka tímu, nahrávačka Barbora Koseková. Od volejbalu si veľa neoddýchne. "Teraz titul oslávime, potom sa budem venovať škole a o dva a pol týždňa sa začína reprezentačná sezóna. Do národného sa teším a vôbec mi nevadí, že si neoddýchnem. Na to bude čas neskôr v lete," dodala dcéra bývalej reprezentantky Evy Kosekovej.

Najviac bodujúcou hráčkou Slávie v sezóne bola smečiarka Lucia Mikšíková, ktorá v 32 dueloch (111 setov) nazbierala 404 bodov. "Až teraz sme si naozaj uvedomili, čo sa nám podarilo a že sme odohrali celú sezónu bez prehry. Pred zápasom sme pociťovali mierny tlak, pretože posledný krok býva najťažší a potrebovali sme udržať emócie. Prvé dva sety sme hrali výborne, potom sme trochu poľavili, ako keby sme cítili, že sa to už blíži, ale v štvrtom sete sme sa znovu zmobilizovali a zvládli sme to. Som veľmi šťastná, ťažko sa hľadajú slová," povedala 18-ročná talentovaná volejbalistka, ktorá sa tiež dostala do širšej nominácie slovenskej reprezentácie na premiérový štart v Európskej lige. Oslavy pred vypredanou halou si doslova vychutnali. "Prvýkrát som vyhrala titul na domácej pôde a bolo super si to užiť pred našimi fanúšikmi, aj keď pred rokom bola cesta zo Spišskej Novej Vsi dlhá a užili sme si veľa srandy," pousmiala sa bratislavská gymnazistka.

Na snímke zľava Martina Srncová (Prešov), Miroslava Reháková a Sandra Szabóová (obe Slávia) v prvom štvrťfinálovom stretnutí play off extraligy žien vo volejbale VK Slávia EU Bratislava - Dobré zo Slovenska-Prešov 18. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer
Spokojnosťou žiarila aj blokárka Sandra Szabóová, ktorej s 59 blokmi patrila 4. priečka v celej súťaži. "Sú to neopísateľné pocity. Neprehrali ani jeden zápas a navyše s takýmto mladým tímom. Máme veľkú radosť, chceli sme to doma ukončiť a už nikam necestovať. Pred zápasom som mala obavy, pretože nám chýbal už len posledný krok a ten býva najťažší. Aj napriek zaváhaniu v treťom sete sme drámu nedovolili a som rada, že sa nehral tajbrejk, pretože v ňom by sa mohlo stať všeličo," povedala so 188 cm najvyššia hráčka Slávie. Nad víťaznou sériou sa v priebehu sezóny nezamýšľali, hoci s pribúdajúcimi triumfami stúpal aj mediálny tlak. "Snažili sme sa na to nemyslieť a hrať si svoju hru. Každý rozprával, že prehra raz musí prísť, ale neprišla a už ani nepríde. Teraz sa ide oslavovať," dodala na záver dcéra bývalého majstra sveta v kanoistike Attilu Szabóa.

Kežmarské volejbalistky napriek finálovej prehre majú za sebou najlepšiu sezónu v histórii klubu. Družstvo okolo skúsenej nahrávačky Moniky Smák, či Kataríny Jakušovej bolo vo finále Slovenského pohára aj extraligy. "Teraz prežívame smútok, ale ten o chvíľu vystrieda radosť, pretože sme dosiahli najväčšie úspechy v histórii kežmarského volejbalu. Získali sme strieborné double a sezóna bola naozaj perfektná. Slávia bola vo finálovej sérii lepšia a titul získala zaslúžene. Diváci v Kežmarku sú nabažení a keďže manžel je prezident klubu, pokúsime sa urobiť všetko pre to, aby sme tento level udržali aj v budúcej sezóne," dodala na záver trénerka Blanka Špaková.