Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Volejbalisti SR odleteli do Holandska zabojovať o postup na MS

Na snímke slovenskí volejbalisti, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V mestách Koog aan de Zaan a Apeldoorn sa Slováci počas šiestich dní stretnú s piatimi súpermi.

Bratislava 22. mája (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti odleteli v pondelok ráno do Holandska, kde sa od utorka do nedele predstavia v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2018. V mestách Koog aan de Zaan a Apeldoorn sa Slováci počas šiestich dní stretnú s piatimi súpermi.

Zverenci trénera Miroslava Palguta sa stretnú postupne s Rakúskom, Luxemburskom, Moldavskom, Gréckom a domácim Holandskom. Na svetový šampionát do Talianska a Bulharska postúpi víťaz turnaja, tím na druhom mieste si vybojuje účasť v treťom kole kvalifikácie (11. - 16. júla 2017). Z pôvodnej nominácie vypadol pre chorobu blokár Šimon Krajčovič, ktorý napokon s tímom do Holandska necestoval. Jeho miesto v nominácii zaujal smečiar Marek Mikula. Už predtým bolo jasné, že pre zranenie chrbta sa v kvalifikácii MS nepredstaví skúsený nahrávač Branislav Skladaný. V štrnástke nominovaných hráčov sú dvaja nahrávači, piati smečiari, traja blokári, dvaja univerzáli a dve liberá. "Viacerých hráčov trápili zdravotné problémy, ale podobné starosti majú všetky tímy. Dali sme dokopy kvalitný káder, ktorý môže zabojovať o postup na majstrovstvá sveta. To je náš cieľ," povedal pred odchodom tréner Palgut. Jeho tím sa v príprave stretol v troch dueloch v slovinskom Maribore proti Chorvátsku. "Nebolo všetko ideálne, ale zápasy splnili svoj účel. Verím, že nás na turnaj pripravili," dodal Palgut.

Prvým súperom slovenského tímu bude v utorok o 15.00 h susedné Rakúsko. Tím trénera Michaela Warma sa v rebríčku FIVB nachádza o 65 miest nižšie ako 29. Slovensko, ale bude to nepríjemný súper. "Rakúsko ide výkonnostne nahor, má hráčov z talianskej aj poľskej ligy. V kvalifikácii nie je ani jeden súper jednoduchý. V každom prípade si veríme, že sme kvalitnejší ako Rakúšania, keď sa ich máme obávať, tak nemôžeme pomýšľať na postup," pokračoval kouč Slovákov.

Kapitán slovenského tímu Emanuel Kohút zažije už tretiu kvalifikáciu o postup na MS. Verím, že konečne bude úspešná. "Nálada v tíme je dobrá. Na tréningoch sme tvrdo pracovali a sme pripravení zabojovať o postup. V minulosti sme mali zbytočne veľa rešpektu. Teraz musíme byť trocha arogantní a veriť si. Nič iné ako postup na majstrovstvá sveta neberiem," povedal skúsený blokár.

Sila slovenského tímu bude na smečiarskom poste, kde by sa v základe mali predstaviť Matej Paták a Štefan Chrtiansky. "Musíme zdolať každého, keď chceme postúpiť. Keď budeme hrať dobre ako tím a pomáhať si, mali by sme byť úspešní. Musíme dať do toho maximum, iná cesta nie je," uviedol čerstvý majster Francúzska v drese Chaumontu Paták. Smečiar rakúskeho Innsbrucku Chrtiansky doplnil: "Našou výhodou je šírka kádra. Počas tréningov sme skúšali všetky možné rotácie a v každej nám to vychádzalo. Je to veľké pozitívum pred turnajom, počas ktorého vás čaká päť zápasov v priebehu šiestich dní."

Po kvalifikácii o postup na MS sa Slováci predstavia vo svojom štvrtom ročníku Svetovej ligy. Tak ako minulý rok budú hrať v 2. divízii, v ktorej odohrajú tri turnaje. Ten prvý sa uskutoční na domácej pôde v Poprade (2. - 4. 6.), ďalšie vo fínskych Helsinkách (8. - 10. 6.) a holandskom Haagu (16. - 18. 6.). Záverečný turnaj Final Four sa uskutoční 24. a 25. júna v austrálskom Gold Coast.

V druhej časti sezóny sa Slováci predstavia na majstrovstvách Európy v Poľsku (24. augusta - 3. septembra). V základnej B-skupine v Štetíne sa stretnú s Českom, Talianskom a Nemeckom.

Nominácia SR na kvalifikáciu MS v Holandsku:

Nahrávači: Juraj Zaťko (VKP Bystrina SPU Nitra), Filip Palgut (VK Jihostroj České Budějovice/ČR)
Smečiari: Tomáš Kriško (VK Dukla Liberec/ČR), Štefan Chrtiansky (Hypo Tirol Innsbruck/Rak.), Matej Paták (Chaumont Volley-Ball 52 Haute-Marne/Fr.), Marcel Lux (VK Mirad PU Prešov), Marek Mikula (AERO Odolena Voda/ČR)
Blokári: Emanuel Kohút (GKS Katovice/Poľ.), Peter Ondrovič (TSV Herrsching/Nem.), Radoslav Prešinský (VK ČEZ Karlovarsko/ČR)
Univerzáli: Milan Bencz (Narbonne Volley/Fr.), Peter Mlynarčík (SK Posojilnica Aich/Dob / Rak.)
Liberá: František Ogurčák (bez klubovej príslušnosti), Matej Kubš (VKP Bystrina SPU Nitra)

Tréner: Miroslav Palgut
asistent trénera: Andrej Kravárik
tím manažér: Ján Uhlárik
kondičný tréner: Boris Žbirka
fyzioterapeut: Tomasz Rusin
štatistik: Daniel Bruch


Kvalifikácia o postup na MS 2018 mužov do Talianska a Bulharska - európska časť - II. fáza

B-skupina - Holandsko (Koog Aan De Zaan a Apeldoorn)

23. mája - De Koog
15:00 SLOVENSKO - Rakúsko
17:30 Moldavsko - Grécko
20:00 Luxembursko - Holandsko

24. mája - De Koog
15:00 Rakúsko - Grécko
17:30 SLOVENSKO - Luxembursko
20:00 Holandsko - Moldavsko

25. mája - De Koog
15:00 Luxembursko - Rakúsko
17:30 Moldavsko - SLOVENSKO
20:00 Grécko - Holandsko

27. mája - Apeldoorn
15:00 Luxembursko - Moldavsko
17:30 Rakúsko - Holandsko
20:00 SLOVENSKO - Grécko

28. mája - Apeldoorn
14:30 Moldavsko - Rakúsko
17:00 Holandsko - SLOVENSKO
19:30 Grécko - Luxembursko

Svetová liga - program turnaja v Poprade (Aréna Poprad):

piatok 2. júna:
15:00 Austrália - Portugalsko
18:00 SLOVENSKO - Japonsko

sobota 3. júna:
15:00 Japonsko - Portugalsko
18:00 SLOVENSKO - Austrália

nedeľa 4. júna:
15:00 Austrália - Japonsko
18:00 SLOVENSKO – Portugalsko