Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Volejbalistky SR cestujú do Milána s cieľom postúpiť na ME do 18 rokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Družstvo trénera Michala Matušova sa od piatka 13. januára do nedele 15. januára predstaví na turnaji 2. kola kvalifikácie v talianskom Miláne.

Bratislava 11. januára (TASR) - Slovenskú volejbalovú reprezentáciu žien do 18 rokov čaká v závere týždňa boj o postup na majstrovstvá Európy 2017, ktoré sa uskutočnia v holandskom Arnheme. Družstvo trénera Michala Matušova sa od piatka 13. januára do nedele 15. januára predstaví na turnaji 2. kola kvalifikácie v talianskom Miláne.

Okrem domáceho Talianska budú súperkami mladých Sloveniek aj Bielorusky a Izraelčanky. Priamo na záverečný turnaj ME (1.-9. apríla 2017) postúpia víťazi ôsmich kvalifikačných skupín a tri najlepšie tímy z druhých miest. Účasť na ME majú istú zatiaľ len domáce Holanďanky, ďalších 11 tímov bude o postup bojovať.

"Od úvodného zrazu v máji 2015 sme si s družstvom stanovili jasný cieľ, ktorým je postup na majstrovstvá Európy v Holandsku, aj keď "milánska skupina je silná a postupový kľúč krutý," povedal tréner Matušov. Prvým súperom slovenského tímu bude v piatok od 16.00 Bielorusko. "Družstvo Bieloruska vyhralo dva roky po sebe turnaj zonálnej asociácie EEVZA. Viacero hráčok z výberu tohto ročníka sa predstavilo na minuloročných majstrovstvách Európy do 19 rokov a väčšina z nich nastupovala v základnej zostave. Kvalita nášho prvého súpera je nespochybniteľná a čaká nás náročný duel. Súpera máme napozeraného a podstatné fakty si prenesieme do tréningu. Družstvo Bielorusiek zastabilizovalo v poslednom období základnú zostavu, čo vidím ako plus pre našu prípravu. Celkovo disponujú kvalitným podaním, čo je pre túto kategóriu kľúčom k úspechu a minimálne chybuje v útočnej fáze hry," dodal.

V sobotu sa Slovenky stretnú s Izraelom. "Izrael sme videli na našej poslednej akcii, na decembrovom turnaji MEVZA v Györi. Síce sme sa v priamej konfrontácii nestretli, ale ide bezpochyby o najslabšieho súpera našej skupiny a víťazstvo by malo byť povinnosťou," povedal kouč SR. Na záver kvalifikácie nastúpia Slovenky proti favorizovanému Taliansku. "Družstvo Talianska disponuje širokým hráčskym kádrom. Talianky sa neprihlásili do kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta do 20 rokov a niektoré hráčky, ktoré sme mohli vidieť aj naživo v zápase o 5. miesto na minuloročných majstrovstvách Európy do 19 rokov v Nitre, sa pravdepodobne predstavia aj teraz v Miláne," dodal Matušov.

"Informácii o súperoch máme dostatok. Uvidíme, aká bude realita a v akom hráčskom zložení a forme prídu naši súperi. My sme príprave na prvý vrchol v podobe kvalifikácie podriadili a podriadime maximum v rámci možností, ktoré sme mali a máme. Rešpektujeme kvalitu súperov, ale ideme sa pobiť o postup," uzavrel Matušov.

Líderkou tímu je smečiarka Karolína Fričová, ktorá minulý rok pomohla výberu do 19 rokov v 6. miestu na domácich ME v Nitre a dostala sa do Dream Teamu celého turnaja. Z nominácie na poslednú chvíľu vypadla pre zdravotné komplikácie Laura Moravčíková, do 12-členného tímu sa po poslednej úprave nezmestili Ivana Morihladková a Ema Ravasová.

Program 2. kola kvalifikácie o postup na ME do 18 rokov žien:

B-skupina (Miláno):

piatok 13. januára: 16.00 hod. Bielorusko - SLOVENSKO, 18.30 Taliansko - Izrael
sobota 14. januára: 16.00 SLOVENSKO - Izrael, 18.30 Bielorusko - Taliansko
nedeľa 15. januára: 16.00 Izrael - Bielorusko, 18.30 SLOVENSKO - Taliansko

Nominácia Slovenska na turnaj KME do Milána:

nahrávačky: Ella Erteltová (ŠŠK Gymnázium Bilíková Bratislava/Volleyball Academy Žilina), Nicol Kubová (COP Nitra/VKM Piešťany)
smečiarky/univerzálky: Barbora Kupčiová (COP Nitra/MŠK Žiar nad Hronom), Karolína Fričová (VK Slávia UK Bratislava), Bianka Bodnárová (VK EPERIA Prešov/MVK Snina)
univerzálky: Lenka Kvasnová (VK Slávia UK BA/Tatran Banská Bystrica), Simona Jelínková (ŠŠK Gymnázium Bilíková Bratislava) Blokárky: Terézia Hrušecká (ŠŠK Gymnázium Bilíková Bratislava), Laura Beneková (ŠŠK Gymnázium Bilíková Bratislava), Lucia Herdová (VK Slávia UK Bratislava)
libero: Tatiana Bojňanská (COP Nitra), Diana Kačerjaková (ŠŠK Gymnázium Bilíková Bratislava)

Realizačný tím:

Tréner: Michal Matušov
Asistent: Marek Maličký
Team manager: Slavomír Huba
Fyzioterapeut: Dušan Bukovác
Štatistik: Martin Szabó