Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenky chcú v prvom semifinále EL s Fínskom bodovať naplno

Tréner volejbalovej reprezentácie žien Marek Rojko Foto: TASR/Ondrej Bobek

Pred nedeľňajšou odvetou v Helsinkách si chcú zverenkyne Mareka Rojka vytvoriť čo najlepšiu pozíciu na postup do finále súťaže, v ktorej obhajujú striebro.

Poprad 27. júna (TASR) - S cieľom vyhrať za tri body nastúpia slovenské volejbalové reprezentantky v Poprade na stredajší prvý zápas semifinále Európskej ligy žien proti Fínsku (18.00 h). Pred nedeľňajšou odvetou v Helsinkách si chcú zverenkyne Mareka Rojka vytvoriť čo najlepšiu pozíciu na postup do finále súťaže, v ktorej obhajujú striebro. V druhom semifinále sa stretnú Ukrajina a Španielsko.

V základnej časti odohrali Slovenky dva turnaje C-skupiny v Španielsku a Portugalsku a so štyrmi víťazstvami v šiestich dueloch a 12 bodmi obsadili druhé miesto za Španielkami. Do semifinále postúpili ako najlepší tím z druhých miest spomedzi troch skupín. Po návrate z Portugalska a krátkej pauze pokračoval tím od minulého štvrtka v príprave v Púchove a v pondelok sa presunul do Popradu. Fínky vyhrali A-skupinu v konkurencii Bieloruska, Albánska a Rakúska bez straty setu a po nie veľmi úspešnej kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta sa im v Európskej lige darilo nad očakávania. "Prezentujú sa agresívnym štýlom hry, majú dobrú nahrávačku, dve kvalitné liberá a nebezpečnú univerzálku, ktorá hrá odvážne, ale robí aj veľa chýb, čo by sme chceli využiť. Po úspešnom zvládnutí skupiny v Európskej lige budú určite Fínky v eufórii a očakávam ťažké zápasy," povedal tréner Rojko, ktorý v uplynulých dňoch hru súpera dôsledne analyzoval. "Zohnali sme si zápasy Fínska z tejto sezóny. Pripravujeme sa na silnejšie stránky toho družstva, ale v prvom rade sme sa zaoberali vecami, ktoré nám počas dvoch turnajov Európskej ligy nefungovali. Skrátili a zintenzívnili sme tréningy tak, aby sa boli hráčky na sto percent koncentrované," dodal kormidelník slovenského tímu.

Cesta ako zdolať súpera by podľa Rojka mohla viesť cez kvalitný servis. "Dobré podanie bude dôležité, aby sme nabúrali štruktúru hry ich nahrávačky. Súperi Fínok v skupine Európskej ligy neboli dobre podávajúce tímy a Fínky mali výbornú prihrávku. Predpokladám, že my s našim dobrým servisom na nich vytvoríme tlak a tým si veľmi pomôžeme. Verím, že rozhodnú aj skúsenosti, ktoré naše hráčky z dôležitých zápasov majú viac a že sa to pod tlakom váhy semifinále Európskej ligy prejaví," dodal Rojko. V rebríčku CEV sú Fínky až na 24. mieste, o deväť priečok nižšie ako Slovensko, ale tím sa z roka na rok zlepšuje. "K vývoju družstva a progresu volejbalu v krajine máme rešpekt. Zo škandinávskych tímov sú Fínky evidentne najlepšie. Ich liga sa postupne profesionalizuje, počas pôsobenia v Nemecku som zažil štyri fínske hráčky v lige, ktoré sú veľmi dobré. Tím vedie tréner, ktorý je bývalý reprezentant a vidno tam veľký progres. Vo Fínsku je veľký záujem najmä o mužský volejbal, hrajú nadštandardný európsky level a ženy sa pri nich ťahajú hore. V každom prípade z tímov, ktoré sme v semifinále mohli dostať je to najprijateľnejší súper. Je to však len predpoklad. My musíme v stredu urobiť maximum v koncentrácii, v tlaku, v dôraze, v organizácii hry, aby sme urobili čo najmenej chýb, ktoré budú súperovi pomáhať," dodal Rojko.

V domácom prostredí pod Tatrami by chceli ženy nadviazať na nedávny úspech mužov, ktorí v Poprade vyhrali prvý turnaj Svetovej ligy s plným počtom deviatich bodov. "Boli by sme radi, keby sme doma vyhrali za tri body, aby sme išli do Helsínk bojovať o postup. Fínky sem určite prídu prekvapiť a pokúsia sa vyhrať, ale ja nášmu tímu verím. Dúfam, že nám pomôže aj popradské publikum, tak ako nedávno pomohlo mužom v Svetovej lige. Pod Tatrami máme dobré zázemie a hráme tu radi. Do konca sezóny nám ostávajú dva, alebo štyri zápasy a budem rád, keby sme najmä na domácej pôjde spravili divákom radosť. Atmosféra v našom tíme je výborná a ideme spraviť všetko pre úspech," dodal na záver kouč Sloveniek, ktorý v závere Európskej ligy nemôže počítať so zranenou smečiarkou Karin Palgutovou. Ďalšie hráčky sú v poriadku, aj keď v tíme sú nejaké šrámy.



Nominácia SR na semifinále EL:


Nahrávačky: Barbora Koseková (VK KP Brno, ČR), Lenka Ovečková (1. Bratislavský volejbalový klub)

Smečiarky: Dominika Drobňáková (Pays D'Aix Venelles Volley-Ball, Fr.), Erika Salanciová (VK KP Brno, ČR), Miroslava Kuciaková (Stella Calais, Fr.)

Blokárky: Jaroslava Pencová (BKS Bielsko-Biala, Poľ.), Michaela Abrhámová (St. Raphael, Fr.), Nina Herelová (VK AGEL Prostějov, ČR) Univerzálky: Nikola Pišteláková (VK Slávia EU Bratislava), Karin Šunderlíková (VK Slávia EU Bratislava), Romana Krišková (University of Wisconsin, USA),

Liberá: Dominika Valachová (Vandoeuvre Nancy, Fr.) Michaela Španková (Volley project UKF Nitra)

Realizačný tím:

Tréner: Marek Rojko

Asistentka: Solange Soares

Team manager: Slávo Huba

Fyzioterapeutka: Daniela Chymičová

Kondičný tréner: Richard Nemec

Štatistik: Tomáš Samsely



Nominácia Fínska na semifinále EL:


Nahrávačky: Kaisa Alanková (USC Münster, Nem.), Iida Paananenová (Pölkky Kuusamo),

Smečiarky a univerzálky: Noora Kosonenová (LP Viesti), Suvi Kokkonenová (Kuortane), Salla Karhuová (HPK), Piia Korhonenová (HPK), Ronja Heikkiniemiová (LP Viesti), Lotta Piesanenová (Pölkky Kuusamo)

Blokárky: Laura Pihlajamäkiová (VB Nantes, Fr.), Roosa Laakkonenová (USC Münster, Nem.), Daniela Öhmanová (LP Kangasala), Yasmine Bjärregardová-Madsenová (Kuortane)

Liberá: Saana Koljonenová (RR Vilsbiburg, Nem.), Hillaelina Mäntyläová (LP Viesti)



Realizačný tím:


Tréner: Tapio Kangasniemi

Asistent: Alessandro Lodi

Program záveru Európskej ligy

Semifinále (na odvety)

1. zápasy, 28. júna:


SLOVENSKO - Fínsko (18:00, Poprad)

Ukrajina - Španielsko (Ivano Frankivsk)

2. zápasy, 2. júla:


Fínsko - SLOVENSKO (Helsinki)

Španielsko - Ukrajina (Guadalajara)

Finále (na odvety)

1. zápas, 5. 7.:

víťaz Fínsko/SLOVENSKO - víťaz Ukrajina/Španielsko

2. zápas, 9. 7.:

víťaz Ukrajina/Španielsko - víťaz Fínsko/SLOVENSKO