Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Volejbalistky SR neuspeli v baráži o postup na európsky šampionát

Slovenské volejbalistky Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenky štartovali na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy, ktorý sa koná v dvojročnom cykle, naposledy v roku 2009.

Poprad 5. októbra (TASR) - Volejbalistky Slovenska napokon neuspeli v boji o majstrovstvá Európy. V odvetnom barážovom zápase síce vyhrali nad Českom 3:2, ale na postup im to nestačilo. Slovenky museli zdolať Češky 3:0 alebo 3:1, čím by si vynútili rozhodujúci zlatý set. Za stavu 1:1 však prehrali tretí a ten definitívne rozhodol o tom, že na kontinentálny šampionát ide české družstvo.

Slovenky štartovali na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy, ktorý sa koná v dvojročnom cykle, naposledy v roku 2009. V predchádzajúcich dvoch kvalifikáciách v rokoch 2013 a 2015 vypadli až v baráži po prehrách v zlatom sete.

2. zápas 3. kola kvalifikácie ME žien 2017:

Slovensko - Česko 3:2 (-26, 19, -23, 22, 10)
/prvý zápas 0:3, na ME postúpilo Česko/

SR: Koseková, Kubová, Hrončeková, Kuciaková, Pencová, Radošová, Koseková libero Valachová (Dudová, Crkoňová)
ČR: Kossányiová, Purchartová, Havlíčková, Mlejnková, Trnková, Smutná, libero Dostálová (Hodanová, Vincourová, Toufarová, Nachmilnerová, Kojdová).
Rozhodovali: Georgijev (Bul.) a Szabo (Maď.), 950 divákov.


Lepší vstup do zápasu mali Češky, ktoré viedli 0:2 i 2:5. Domáce hráčky sa však snažili získať prvý set pre seba a zlepšenou hrou na sieti vyrovnali na 19:19. Následne sa viackrát dostali do tesného náskoku. Dramatický prvý set napokon lepšie zvládli hostky a po smeči Havlíčkovej a následnom úspešnom bloku vyhrali na 26.

Od prvých minút druhého dejstva hrali Slovenky koncentrovanejšie. Po bloku Pencovej viedli už o päť bodov (17:12). Češky v ďalšom priebehu znížili, ale k dráme už nedošlo. Radošovej podanie Češky podcenili a znamenalo to vyrovnanie na 1:1.

V treťom sete viedli najprv Slovenky, ale Češky šnúrou piatich vydarených akcií otočili na 5:2 vo svoj prospech. Zverenky Mareka Rojka to nepoložilo a v ďalšom priebehu si udržiavali tesný náskok. Češky však najmä zásluhou presnejšej koncovky vyrovnali a napokon získali tretí set 25:23. Ten pre ne znamenal istotu postupu na ME.

Na hre slovenského družstva nebolo vidieť sklamanie z istého vypadnutia a naďalej sa snažilo o vyrovnanie priebežného stavu. Štvrtý set priniesol vyrovnaný priebeh a napokon úspešnejšiu koncovku slovenského družstva. Slovenky napokon lepšie zvládli aj rozhodujúci piaty set.

Hlasy po zápase:

Marek Rojko, tréner SR: "Počas troch dní, ktoré uplynuli od prvého zápasu v Jablonci, sme pripravovali trochu obmenenú základnú zostavu. Je zbytočné hovoriť o tom, že náš výkon bol výrazne lepší než v prvom zápase, keď sme dnes prakticky prehrali. Naše družstvo však spravilo v nedávnom období obrovský progres."

Miroslava Kuciaková: "Myslím si, že sme mohli pomýšľať na postup. Nevyšiel nám však zápas v Jablonci a potom sa už hralo ťažko. Snažili sme sa to dobehnúť v dnešnom zápase, ale nepodarilo sa nám to."