Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenky zdolali Švédsko 3:0, semifinále majú na dosah

Ilustračné foto. Foto: TASR

Zverenkyne Mareka Rojka na dvoch turnajoch v Španielsku a v Portugalsku vyhrali štyri zo šiestich duelov a získali 12 bodov.


Matosinhos 18. júna (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky zvíťazili vo svojom poslednom zápase druhého turnaja C-skupiny Európskej ligy v portugalskom Matosinhos nad Švédskom 3:0 a zabezpečili si 2. miesto v skupine so štyrmi víťazstvami a 12-timi bodmi.

Vďaka tomu si udržali šancu postúpiť do semifinále súťaže, v ktorej obhajujú striebro z minulého roka. Zverenkyne Mareka Rojka na dvoch turnajoch v Španielsku a v Portugalsku vyhrali štyri zo šiestich duelov a získali 12 bodov. Nestačili len na Španielsko, ktorému podľahli dvakrát 0:3.
Európska liga žien, 2. turnaj C-skupiny (Matosinhos, Portugalsko)
SLOVENSKO - Švédsko 3:0 (12, 16, 19)


Zápas trval: 68 minút, rozhodovali: Wolf (Švajč.) a Pindral (Poľ.), 50 divákov.

SR: Salanciová 7, Abrhámová 11, Pištěláková 12, Drobňáková 10, Pencová 16, Koseková 2, liberá Španková a Valachová (Palgutová 0, Kuciaková 2). Tréner: M. Rojko.

Švédsko: F. Anderssonová 1, Hellvigová 3, Hanssonová 2, Haaková 13, Rixová 2, Wasserfallerová 5, liberá Sjöbergová a Tegenfalková (Lundvallová 2, L. Anderssonová 1). Tréner: G. Gallardo.

Slovenky začali raketovo, hneď viedli 3:0 a o chvíľu dokonca 6:1. Tím Mareka Rojka mal úvod duelu v rukách a náskok navýšil na osem bodov - 11:3. Slovenky ovládli celý prvý set a vyhrali ho hladko 25:12. V druhom dejstve viedli slovenské volejbalistky 8:5, ale Švédky vyrovnali na 8:8.

Nápor severaniek však Slovenky odrazili a na druhom technickom timeoute vyhrávali už 16:12. Druhá polovica setu bola jasne v réžii Slovenska, ktoré ho vyhralo 25:16. O krok vpred boli slovenské volejbalistky aj v treťom sete, v ktorom vyhrávali 12:9. Švédky potom síce vyrovnali skóre, ale od stavu 17:17 získali slovenské volejbalistky tri dôležité body a viedli 20:17. Slovenky vyhrali tretí set 25:19 a získali dôležité tri body.

Povedali po zápase
Marek Rojko, tréner SR:
"Družstvo vedelo, že potrebujeme vyhrať 3:0, aby sme sa udržali v hre o postup. Od rána bolo cítiť veľmi dobrú klímu a koncentráciu na zápas. Nepodcenili sme nič v príprave a hráčky pristúpili k duelu zodpovedne. Hneď od prvej rotácie súpera s ich najväčšou hviezdou Haakovou na sieti sme odskočili na 6:1, čo bolo dôležité. Hráčky vyriešili rozumne veľa neštandardných situácií, využili sme slabiny súpera v obrane a v medzihre a potvrdili sme, že sme od Švédska jasne lepší. Získali sme dôležité tri body a verím, že budú stačiť na postup."