Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Slováci prehrali v Turecku 0:3. Kravárik: Zaostali sme o tri triedy

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Turci sú bez straty bodu na čele skupiny, Slovákom s 3 bodmi patrí 3. priečka.

Malatya 8. júna (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali vo svojom štvrtom vystúpení v Zlatej európskej lige, keď v sobotu podľahli domácemu Turecku hladko 0:3 (-15, -11, -17). Zverenci trénera Andreja Kravárika sa najbližšie stretnú v rámci 5. kola A-skupiny v Humennom s Lotyšmi v stredu 12. júna.

Turci sú bez straty bodu na čele skupiny, Slovákom s 3 bodmi patrí 3. priečka. Slovenský výber ešte má na konte prehru v Belgicku 2:3, víťazstvo 3:2 v Lotyšsku a domácu prehru 0:3 s Tureckom.

Tréner Kravárik nechal na lavičke kapitána Kriška, Gavendu aj Luxa, príležitosť od začiatku popri nahrávačovi Palgutovi dostali Firkaľ, Lamanec či Pavelka. V úvode Ondrovič znížil na 5:7, ale po viacerých technických chybách hostí Turci odskočili (10:5), hviezda duelu z Nitry Lagumdzija neskôr zvýšil na 13:6.

O chvíľu sa na ihrisko dostali Gavenda a Goč a neskôr aj Jendrejčák, ale Turci mali naďalej výrazne navrch v útoku aj obrane (20:11). Pred koncom ešte Slovákov potešili body Gavendu (14:22), posledné slovo mal Lagumdzija - 15:25.

Okrem tureckého univerzála sa darilo aj blokárovi Durmazovi - v prvom sete bol neomylný v útoku a pridal dva bloky, celkovo pre tím získal 8 bodov. Na začiatku druhej časti Turci získali náskok pri servise Lagumdziju, z 5:3 zvýšili na 10:3. O chvíľu išiel hviezdny univerzál z ihriska, na slovenskej strane dostal príležitosť Kyjanica. Za stavu 5:15 si kouč Kravárik vyžiadal oddychový čas a pri Firkaľovom podaní Slováci zabodovali (7:15).

Turci boli vo veľkej pohode, pred koncovkou viedli aj o 12 bodov (20:8). Nevýrazného Pavelku nahradil Lux, nasledovala séria pokazených servisov na oboch stranách. Set napokon ukončil blokár Karasu (25:11).

Do tretieho setu poslal slovenský kormidelník Luxa, Gavendu i Jendrejčáka. Gavenda blokom vyrovnal na 4:4, o chvíľu Firkaľ pridal ďalšiu "stopku" a Slováci viedli 7:6. Turci však rýchlo otočili vývoj na svoju stranu (9:7), pravidelne pridávali bod k bodu aj pri svojom servise a za stavu 14:10 hru prerušil ďalší slovenský timeout.

Slováci vydarenou pasážou znížili smečmi Ondroviča a Gavendu na 14:16, nevyužili však príležitosť zabojovať o výrazne priaznivejší výsledok setu - domáci najmä zásluhou skúseného univerzála Toya opäť odskočili (22:15) a aj záver zvládli bez problémov, premenili druhý mečbal (25:17).

Andrej Kravárik, tréner SR: "Turci podľa očakávania nastúpili v najsilnejšej zostave, nenechali nič na náhodu a týmto víťazstvom v podstate spečatili svoje prvenstvo v našej skupine. My sme v žiadnej hernej činnosti nedokázali reagovať na veľmi dobrú hru súpera, dokonca ani v prvom a treťom sete, keď sme mali výnimočne dobre prihrané."

"Vo všetkých herných činnostiach sme zaostali o dve alebo tri triedy. Šancu vyskúšať si špičkový európsky level dostali aj chlapci z lavičky, je to pre nich veľká škola. Prehra je krutá a tvrdá, je však potrebné pozerať sa na veci triezvo."

"Čakajú nás dva ťažké zápasy v domácom prostredí, kde okrem Mateja Kubša budeme v plnej zostave, a to sú pre nás dôležitejšie stretnutia ako dnešné. Doma proti Lotyšsku a Belgicku chceme predviesť minimálne také výkony ako na pôde týchto súperov."


Filip Palgut, nahrávač SR: "V dnešnom zápase bol najväčší rozdiel v útoku. Nedarilo sa nám, najmä preto sme Turkom podľahli."

Marián Vitko, libero SR: "Turci nám ukázali, kde sa nachádza svetový volejbal. Vo všetkých herných činnostiach boli lepší a nedokázali sme ich viac potrápiť. Dominovali suverénne, my sme sa trápili."

Zlatá európska liga mužov 2019



A-skupina, 4. kolo:

Turecko - Slovensko 3:0 (15, 11, 17)

Druhý sobotňajší zápas:

Kotrijk

Belgicko - Lotyšsko 1:3 (16, -21, -22, -23)

Ďalší program Slovákov:

Streda, 12. júna: Slovensko - Lotyšsko (Humenné, 16.00)

Sobota, 15. júna: Slovensko - Belgicko (Poprad, 18.00)


Tabuľka A-skupiny:

1. Turecko 4 4 0 12:1 12

2. Lotyšsko 4 2 2 8:8 7

3. SLOVENSKO 4 1 3 5:11 3

4. Belgicko 4 1 3 6:11 2