Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Vonnová aj s rukami na snehu vyhrala super-G Svetového pohára

Víťazka Lindsey Vonnová, 25. januára 2015 Foto: TASR/AP

Americká lyžiarka Lindsey Vonnová vyhrala nedeľňajší super-G Svetového pohára vo švajčiarskom St. Moritzi.

St. Moritz 25. januára (TASR) - Americká lyžiarka Lindsey Vonnová vyhrala nedeľňajší super-G Svetového pohára vo švajčiarskom St. Moritzi. Tridsaťročná zjazdárska "superstar sa iba ku koncu uplynulého roka po ročnej pauze vrátila na súťažné svahy a slávila svoje piate víťazstvo sezóny a druhé v najmladšej alpskej disciplíne.

Vonnová dosiahla svoj 64-ty triumf kariéry o 24 stotín pred Rakúšankou Annou Fenningerovou, tretia skončila ďalšia reprezentantka alpskej veľmoci číslo jeden, Nicole Hospová (+1,10 s). Vonnová i Fenningerová výdatne stiahli z hrozivého náskoku Tiny Mazeovej na čele celkového hodnotenia SP, lebo Slovinka na ceste za 3. miestom nezvládla vo veľkej rýchlosti nasadenie oblúka v bránke na zlome pred cieľovým spádom. V priebežnom poradí super-G sa Američanka dostala pred Fenningerovú.

"Bol to veľmi náročný kurz, bolo treba ísť aktívne a agresívne. Ale aj množstvo vypadnutých pretekárok svedčí o to, že bez určitej taktiky to nebolo ono. Včera som išla na limite a v zjazde mi to nevyšlo, ale dnes to všetko sadlo. Dole som urobila pár menších chýb, ale ináč to bolo ok," cituje Vonnovú APA.

Vonnová dominovala spôsobom, ktorý je v kĺzavých disciplínach jej vlastný. Išla rozdielom jednej výkonnostnej kategórie oproti konkurencii a o vyšší náskok ju pripravili chybičky z vysokého pretekárskeho rizika. Opäť tak aj vo všeobecnej generálke na februárové ME demonštrovala svoje zlaté ambície. Na vrchole formy je v zjazdoch a superobrovských slalomoch prakticky nezdolateľná a nevyhráva len vtedy, ak spraví hrubú chybu. Od nej nemá nikdy ďaleko, lebo jazdí so špecifickým nasadzovaním do oblúkov a nebola od pádu ďaleko ani v nedeľu. V strednej časti v extrémnej a tiahlej ľavotočivej zákrute takmer ležala bokom na svahu, ale vnútornú lyžu udržala na jej hrane v pokračujúcom sklze a to vďaka podpore ruky, ktorou sa odrazila od snehového povrchu.

Výsledky super-G SP v St. Moritzi:
1. Lindsey Vonnová (USA) 1:23,55 min., 2. Anna Fenningerová (Rak.) +0,24 s, 3. Nicole Hospová (Rak.) +1,10, 4. Kajsa Klingová (Švéd.) +1,48, 5. Cornelia Hütterová (Rak.) +1,55, 6. Nicole Schmidhoferová (Rak.) +1,80, 7. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,85,, 8. Viktoria Rebensburgová (Nem.) a Regina Sterzová (Rak.) +1,99, 10. Francesca Marsagliová (Tal.) +2,00

Celkové poradie SP (po 24 súťažiach): 1. Tina Mazeová (Slov.) 985 b., 2. Fenningerová 721, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) 605, 4. Vonnová 546, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) 459, 6. Kathrin Zettelová (Rak.) a Lara Gutová (Švaj.) obe 450, ... 44. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ 83, 74. Petra VLHOVÁ (obe SR) 27

Priebežné poradie v super-G (4): 1. Fenningerová 192, 2. Gutová 190, 3. Vonnová 180, 4. Mazeová 170, 5. Görglová 154, 6. Hütterová.