Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Lindsey Vonnová ukončila sezónu: Jedno z najťažších rozhodnutí

Lindsey Vonnová Foto: TASR/AP

Cesta k vôbec prvému zisku veľkého krištáľového glóbusu sa tak otvára Švajčiarke Lare Gutovej.

Barcelona 2. marca (TASR) - Americká lyžiarka Lindsey Vonnová ukončila sezónu pre zranenie kolena, ktoré utrpela v sobotu v superobrovskom slalome Svetového pohára v Andorre. Nebude tak štartovať ani cez víkend na pretekoch SP v Jasnej a je zrejmé, že nezíska piaty triumf v celkovom hodnotení prestížneho seriálu.

Cesta k vôbec prvému zisku veľkého krištáľového glóbusu sa tak otvára Švajčiarke Lare Gutovej. Tá osem pretekov pred koncom sezóny stráca z druhej pozície na vedúcu Američanku 28 bodov, resp. pred treťou Nemkou Viktoriou Rebensburgovou má pohodlný náskok 293 bodov.

Vonnová informovala, že po páde v Soldeu a následnom vyšetrení v nemocnici sa ukázalo, že má vlásočnicovú zlomeninu v ľavom kolene. Lekári jej vytiahli z kolena krv a aj napriek bolestiam išla v nedeľu kombináciu, v ktorej skončila 13. V stredu ale 31-ročná Vonnová oznámila, že ďalšie vyšetrenia v Barcelone ukázali vážnejší problém. "Nie je to len jedna zlomenina, ale tri. Je to príliš veľké riziko. A to vzhľadom na budúcoročné MS a zimnú olympiádu v roku 2018 nechcem podstúpiť," uviedla.

"Je veľmi smutné, že sa pre zranenie Lindsey taký vzrušujúci súboj o celkový triumf nebude konať až do konca. Prajem jej skoré uzdravenie a úspešný návrat v novej sezóne. Budem teraz tvrdo pracovať v každých pretekoch, aby som získala potrebné body na celkové víťazstvo," citovala agentúra APA Gutovú.

Vonnová v tejto sezóne vyhrala deväť pretekov SP. V sobotu 20. februára získala v talianskom stredisku La Thuile už svoj ôsmy malý glóbus za celkový triumf v hodnotení zjazdu SP alpských lyžiarok. Jeho ziskom prekonala Rakúšanku Annemarie Moserovú-Pröllovú (7). Američanka tak má v kariére na konte celkovo už 20 glóbusov (4 celkovo, 8 v zjazde, 5 v super-G, 3 v kombinácii) a bilančne sa tak dostala aj pred legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka. "Keďže som líderkou celkového poradia, bolo to jedno z najťažších rozhodnutí v kariére," dodala.