Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

VŠC Dukla predstavila projekt centralizovanej starostlivosti o talenty

Za druhé miesto v kategórii jednotlivci si prevzal cenu na galavečere Športovec roka 2015 Matej Tóth (atletika) 22. decembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Nová koncepcia mládežníckeho športu má prispieť k vybudovaniu nových, úspešných reprezentačných tímov pre olympijský cyklus Tokio 2020 a Peking 2022.

Banská Bystrica 19. januára (TASR) - Na pôde Vojenského športového centra (VŠC) Dukly Banská Bystrica predstavili v utorok projekt Dukla Future Team. Ide o druhý z troch najdôležitejších projektov súvisiacich so zmenou organizačnej štruktúry VŠC, ktorý sa realizoval v posledných štyroch mesiacoch.

Podľa slov riaditeľa VŠC Dukla Banská Bystrica Richarda Galoviča sa už na začiatku roka uviedol do života projekt Elite Team na zabezpečenie a optimalizáciu športovej prípravy najšpičkovejších športovcov v príprave na vrchol olympijského cyklu, ktorým budú OH v Riu de Janeiro. V utorok na tlačovej konferencii predstavil Galovič projekt zabezpečenia pre mladé talenty.

"Druhý hlavný projekt v roku 2016 je Dukla Future Team. Je to vlastne obnovenie strediska vrcholového športu mládeže pri VŠC. V roku 2002 bol elitný mládežnícky šport vyčlenený zo systémovej starostlivosti VŠC a ukázalo sa, že práve tých posledných 15 rokov bez systematickej podpory a koncepčnej práce s talentovanou mládežou je zrejme jednou z najvýznamnejších príčin zníženia priemernej úspešnosti štátnej reprezentácie a stále menšieho počtu športovcov schopných splniť kvalifikačné limity pre reprezentáciu našej krajiny na olympiádach a iných podujatiach. Systematická robota s mládežou chýba," povedal Galovič

Ďalej dodal: "Len samotné finančné zdroje na zabezpečenie kvalitnej športovej prípravy nestačia a musíme športovú prípravu opäť centralizovať a systematizovať, aby sme športovcom dokázali vytvoriť komplexné zabezpečenie, tréningové podmienky, najlepších trénerov či pozitívne vzory. Len takéto komplexné zabezpečenie z nich urobí špičkových športovcov. Práve na tomto je postavená naša nová koncepcia moderného mládežníckeho strediska vrcholového športu. Ide o spojenie športovej prípravy najvýznamnejších mládežníckych talentov s našimi najúspešnejšími seniorskými športovcami pod dohľadom našich najkvalitnejších trénerov a rozsiahlych realizačných tímov."

Základná filozofia projektu Dukla Future Team, ktorý významne podporuje ministerstvo obrany Slovenskej republiky, vychádza s úzkej spolupráce s Národným Športovým Centrom a športovými zväzmi pri identifikácii športových talentov vo veku 14 - 18 rokov, ktoré budú na základe športových výsledkov dosiahnutých počas dvoch rokov a testovaných parametrov výkonnostného potenciálu zoradení do rebríčka mládežníckych športovcov, z ktorého budú vo veku 18 - 23 rokov, zaraďovaní do starostlivosti VŠC Dukla Banská Bystrica. Mládežnícke kategórie rozširujú základnú výkonnostnú kategorizáciu (A – Elite Team, B, C) strediska o dve výkonnostné kategórie z najvýznamnejších mládežníckych podujatí.

Parametre v kategórii D (t.j. mládežnícka A-kategória-pozn.) sú nastavené pre mimoriadne úspešných a talentovaných športovcov do 10. miesta na svete, ktorí cez mládežnícky projekt vstupujú priamo do hlavného tímu VŠC Dukla. V prípade vyššej výkonnostnej úrovne sú títo športovci automaticky zaraďovaní do podpory v seniorských kategóriách A, B, C a tí najúspešnejší z nich, majstri sveta v mládežníckych kategóriách, budú mať spoločne so svojimi osobnými trénermi možnosť využívať najvyšší status sociálneho a športového zabezpečenia VŠC Elite Teamu.

"Parametre v kategórii E (mládežnícka B-kategória-pozn.) sú nastavené na výkonnostnú úroveň mládežníckych športovcov do 20. miesta na svete. Ich podpora bude riešená rovnako ako pri športovcoch hlavného tímu VŠC Dukla cez individuálne harmonogramy športovej prípravy, sledované naším novým Informačným systémom Dukla a trénerské a metodické zabezpečenie bude riešené profesionálnymi trénermi v tréningových skupinách so seniorskými športovcami. Pre zachytenie všetkých potenciálnych talentov zriadi VŠC Dukla v spolupráci so športovými zväzmi tréningové skupiny bez nastavenia exaktných športových výsledkov. Tieto skupiny športovcov (maximálne 20% z celého množstva zabezpečovaných športovcov-pozn.) budú do kolektívnej starostlivosti prijímané na základe nominácie športového zväzu a precízneho testovania výkonnostných predpokladov naším novým odborom Podporného tímu. Podpora športovcov v tejto kategórii bude prebiehať cez združený rozpočet tréningovej skupiny, zabezpečovaný profesionálnym trénerom, ktorého činnosť bude navyše ponúknutá športovému zväzu s možnosťou zaradenia na úroveň hlavného trénera mládežníckych reprezentačných výberov," vysvetlil Galovič.

Nová koncepcia mládežníckeho športu má prispieť k vybudovaniu nových, úspešných reprezentačných tímov pre olympijský cyklus Tokio 2020 a Peking 2022.