Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Vůjtek spravil tesne pred zrazom zmenu, do Mníchova nejde Hudáček

Na snímke tréner tímu Vladimír Vůjtek. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vypadol pre zranenie brankár Július Hudáček zo švédskeho Örebro, jeho miesto tak zaujal Marek Čiliak z Komety Brno.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek musel tesne pred utorňajším zrazom urobiť jednu zmenu v nominácii. Z kádra na Nemecký pohár, ktorý sa koná od 7. do 9. novembra v Mníchove, vypadol pre zranenie brankár Július Hudáček zo švédskeho Örebro, jeho miesto tak zaujal Marek Čiliak z Komety Brno. Už predtým nahradil zraneného Dávida Skokana útočník HK Poprad Tomáš Sýkora.

Vůjtek nominoval do Mníchova dokopy 24 hráčov - dvoch brankárov, osem obrancov a 14 útočníkov. Na utorňajšom popoludňajšom tréningu ešte nemohol počítať s obrancami Marekom Ďalogom a Jurajom Mikušom a útočníkom Lukášom Cingeľom. Trojica si totiž plnila klubové povinnosti, keďže ich Sparta Praha hrala v utorok večer duel Ligy majstrov so švédskym Linköpingom a k reprezentačnému tímu sa mali pripojiť až v noci na stredu. Menšie zdravotné problémy mal obranca Slavie Praha Juraj Valach. "Mal horúčky, nehral posledné dva zápasy v klube. Teraz sa už ale cíti dobre. Poslednou zmenou v kádri je Julo Hudáček, ktorý sa zranil v uplynulom zápase, takže sme na jeho miesto povolali Mareka Čiliaka," povedal Vůjtek.

Pôvodne plánoval tréner na turnaj nominovať aj Tomáša Záborského, ktorý sa však ospravedlnil s tým, že si chce plniť klubové povinnosti. Jeho rozhodnutie vyvolalo vlnu kritiky u hokejových funkcionárov i fanúšikov, načo 26-ročný krídelník IFK Helsinki reagoval ukončením reprezentačnej kariéry.

V nominácii figuruje jediný hráč z KHL Ivan Švarný z Dinama Minsk, ktorý je so 79 štartmi v národnom drese zároveň najskúsenejším v súčasnom výbere. Slováci sa v bavorskej metropole predstavia bez hráčov z tímu Slovana Bratislava, keďže KHL počas série zimných turnajov neprerušila svoj program. Hlavný tréner tak povolal do mužstva až šesť nováčikov Adama Jánošíka, Oldřicha Kotvana, Lukáša Kozáka, Dalibora Bortňáka, Romana Ráca a Cingeľa.

Hokejisti pred odletom



"Obchádzal som v každom kole extraligové štadióny v Česku a na Slovensku a hráčov, ktorí mi padli do oka, som nominoval na tento turnaj. Nie je to prvýkrát, čo je v nominácii viac debutantov. Po nástupe do národného tímu sme tiež zobrali na Nemecký pohár veľa nováčikov a niektorí z nich sa dostali na majstrovstvá sveta a pravidelne reprezentujú Slovensko, ako napríklad Marcel Haščák či Michel Miklík. Na každom turnaji sa ukážu nejakí hráči, ktorí sú schopní hrať medzinárodný hokej," uviedol Vůjtek.

Z extraligy ide sedem hráčov

Najvyššiu slovenskú súťaž bude zastupovať sedem hráčov. Kapitánom bude obranca Švarný. "Asistentov sme ešte neurčili. Šancu dostanú obaja brankári, jeden odchytá dva zápasy a druhý jeden, ale ešte neviem povedať, ktorý ako," pokračoval Vůjtek.

Prvým súperom Slovákov v mníchovskom Olympijskom parku bude výber Kanady, s ktorým si zmerajú sily v piatok 7. novembra o 16.30 h. Nasledujúci deň vyzvú Vůjtekovi zverenci domácu reprezentáciu (16.15 h). Účinkovanie na Nemeckom pohári uzavrú Slováci v nedeľu 9. novembra o 13.15 h súbojom proti Švajčiarsku. "Kanada a Nemecko majú podobné hokejové štýly. Švajčiarsko by malo hrať viac technický hokej."

Vůjtekovi zverenci si chcú v Mníchove napraviť reputáciu, keďže na vlaňajšej edícii turnaja obsadili posledné štvrté miesto. Vtedy zdolali iba neskorších víťazov podujatia - výber USA 4:3 po predĺžení a nájazdoch. "Náš výber nie je až tak mladý, ale je medzinárodne neskúsený. Očakávam dobrý pohyb, agresivitu, hru v osobných súbojoch, ich vyhrávanie a taký živý hokej," dodal tréner.

Jedným z novicov v tíme je Rác. Dvadsaťtriročný krídelník Olomouca patrí k príjemným prekvapeniam prebiehajúcej sezóny. V 16 zápasoch strelil štyri góly, pridal 14 asistencií a s 18 bodmi figuruje na 10. priečke v tabuľke produktivity českej extraligy. Napriek dobrým výkonom pozvánku na Nemecký pohár nečakal. "Veľmi sa na to teším, je to pre mňa veľký skok. Nečakal som to, dúfam, že si to tu užijem. Z klubu som si priniesol formu, celkom sa darí aj tímu, takže pohoda. S pánom trénerom som sa ešte nestretol. Keď sa bol pozrieť v Olomouci, tak som akurát nehral, potom bol ešte v Zlíne, ale po zápase sme sa nerozprávali. O nominácii som sa dozvedel cez e-mail, ale sledoval som to aj na internete," uviedol Rác.

Najvyššiu českú súťaž zastupuje aj Martin Bakoš z Liberca. Dvadsaťštyriročný útočník tak môže pridať ďalšie štarty k doterajším desiatim v národnom drese. "Pozvánka do reprezentácie vždy poteší. Pre mňa je to šanca ukázať sa a dokázať trénerovi, že do tímu patrím. Ideme tam s mladým tímom a na turnaji môžeme prekvapiť. Uvidíme, ako nám to pôjde," povedal.

Kotvan si splnil kúsok sna, Jánošík sa teší najmä na Kanadu


Z 24-členného kádra slovenskej reprezentácie, ktorý sa predstaví na nadchádzajúcom Nemeckom pohári, si až šesť hokejistov odkrúti v Mníchove debut v národnom tíme. Jedným z nováčikov je obranca HC Košice Adam Jánošík, ktorý si vyslúžil pozvánku solídnymi výkonmi v domácej extralige.

"Pozvánka ma veľmi potešila. Mal som možnosť už predtým vidieť širšiu nomináciu, takže som vedel, že mám šancu dostať sa do užšieho výberu na Nemecký pohár. Nakoniec to vyšlo a som za to rád. Budem sa snažiť ukázať všetko, čo vo mne je," vyslovil sa na utorkovom zraze v Bratislave Jánošík, ktorý dosiaľ reprezentoval Slovensko iba na mládežníckej úrovni. Z kádra, ktorý vybral tréner Vladimír Vůjtek, pozná takmer všetkých hráčov: "Teším sa najmä na skúsených hráčov a aj na Dalibora Bortňáka, s ktorým sme spoločne pôsobili v Liberci."

Slováci sa v Mníchove predstavia s medzinárodne málo ostrieľaným tímom, ktorý bude najmä naberať skúsenosti. "Každý z nás ide na turnaj s ambíciou predviesť sa v čo najlepšom svetle. Dúfam, že prídu aj výsledky," verí Jánošík. Na turnaji sa Vůjtekovi zverenci postupne stretnú s Kanadou, Nemeckom a Švajčiarskom. "Osobne sa najviac teším na Kanadu, keďže som tam v minulosti pôsobil. Čakám, že to bude rýchly, tvrdý hokej. Určite si ešte pozriem kanadskú súpisku, čo niektorého z hráčov náhodou nepoznám," poznamenal 22-ročný zadák, ktorý sa v minulosti predstavil na majstrovstvách sveta hráčov do 18 i 20 rokov. V roku 2010 ho draftovala z 72. miesta Tampa Bay Lightning, no do NHL sa neprebojoval, keď po troch sezónach v juniorskej QMJHL zamieril späť do Európy.

V reprezentačnom mužstve bude jeho kolegom v defenzíve ďalší nováčik, obranca PSG Zlín Oldřich Kotvan. "O nominácii na Nemecký pohár som sa dozvedel cez klub, kam prišiel papier so žiadosťou o moje uvoľnenie na reprezentačnú akciu, a potom dodatočne e-mailom. Určite ma pozvánka príjemne prekvapila. Som rád, že som si tu vybojoval miesto a určite vydám zo seba maximum," povedal pre TASR 24-ročný bek, ktorý tak naplnil jeden zo svojich hokejových cieľov. "Hokej hráte od malička a jedným z vašich snov je dostať sa do reprezentácie. Ďalším kúskom sna je pobiť sa o miesto v kádri na majstrovstvá sveta," vyznal sa Kotvan, ktorý zo súčasného Vůjtekovho kádra pozná iba Romana Ráca a Patrika Lušňáka. Ako jedného z nováčikov ho čakajú v tíme niektoré nepopulárne úlohy ako napríklad zbieranie pukov na ľade po tréningu. "Už som si tým v živote prešiel. Sú v kádri aj mladší hráči, ktorí by sa mohli tejto úlohy zhostiť. Uvidíme, snáď sa tomu vyhnem," usmieval sa Kotvan.

V reprezentácii si bude chcieť napraviť chuť po nevydarenom vstupe jeho klubu do sezóny. Zlín figuruje po 18 kolách s 15 bodmi na samom dne tabuľky českej extraligy. "Z tímového hľadiska je to zatiaľ veľmi zlá sezóna. Musíme sa zdvihnúť a makať ďalej, nič iné nám nezostáva. Verím, že play off tento rok urobíme," neskladá zbrane odchovanec trnavského hokeja, ktorý hrá v Česku už druhú sezónu. Nekompromisný zadák nepatrí medzi veľkých zberateľov kanadských bodov, v Mníchove bude mať za úlohu najmä zodpovedne brániť. "Som viac defenzívnym obrancom, takže chcem predviesť najmä dobrú defenzívu. Všetci musíme podať zodpovedný tímový výkon, ak chceme uspieť," dodal.

Káder SR pred Nemeckým pohárom 2014:
brankári
- Marek Čiliak (HC Kometa Brno/ČR), Branislav Konrád (Dukla Trenčín)

obrancovia - Peter Čerešňák (HC Vítkovice/ČR), Marek Ďaloga (Sparta Praha/ČR), Adam Jánošík (HC Košice), Oldřich Kotvan (HC Zlín/ČR), Lukáš Kozák (Dukla Trenčín), Juraj Mikuš (Sparta Praha/ČR), Ivan Švarný (Dinamo Minsk/KHL, Biel.), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR)

útočníci - Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Dalibor Bortňák (Hkm Zvolen), Lukáš Cingeľ (Sparta Praha/ČR), Rastislav Dej (HK Hradec Králové/ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Adam Lapšanský (HC Košice), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Bielorus.), Tomáš Marcinko (HC Pardubice/ČR), Roman Rác (HC Olomouc/ČR), Tomáš Sýkora (HC Poprad), Ján Sýkora (HC Plzeň/ČR), Roman Tománek (HK Nitra), Michael Vandas (HC Vítkovice/ČR), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.)

Program turnaja:
piatok 7. novembra: Kanada - Slovensko (16.30), Nemecko - Švajčiarsko (20.00)
sobota 8. novembra: Nemecko - Slovensko (16.15), Švajčiarsko - Kanada (19.45)
nedeľa 9. novembra: Slovensko - Švajčiarsko (13.15), Kanada - Nemecko (16.45)