Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Výberová chronológia významných športových udalostí vo svete 2015

Na snímke Patrick Kane podáva víťaznú trofej spoluhráčovi Mariánovi Hossovi po šiestom finálovom zápase série o Stanley Cup v pondelok 15. júna 2015 v Chicagu. Foto: TASR/AP

TASR vydáva výberovú chronológiu významných športových udalostí roku 2015.

Bratislava 26. decembra (TASR) - Výberová chronológia významných športových udalostí roku 2015 - 1. polrok:

JANUÁR:


6. Rakúsky skokan na lyžiach Stefan Kraft sa stal celkovým víťazom 63. ročníka Turné štyroch mostíkov. Sošku "Zlatého orla" si definitívne zabezpečil tretím miestom na záverečnom podujatí v rakúskom Bischofshofene.

6. Hokejisti Kanady zvíťazili vo finále MS hráčov do 20 rokov nad tímom Ruska 5:4 a vybojovali si zlaté medaily. Domáci výber "javorového listu" sa tešil už zo 16. najcennejšieho kovu v histórii juniorských šampionátov, ten predošlý ešte v roku 2009. Bronzové medaily získali slovenskí reprezentanti, ktorí v súboji o tretie miesto zdolali favorizovaných Švédov 4:2. Najužitočnejším hráčom turnaja sa stal slovenský brankár Denis Godla.
Na snímke zľava kapitán "bronzového" výberu slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Martin Réway, brankár Denis Godla a útočník Peter Cehlárik pózujú s medailami a trofejou 7. januára 2015 v Bratislave. Slovenskí hokejoví reprezentanti si vybojovali bronzové medaily na majstrovstvách sveta do 20 rokov v Kanade. V noci na utorok 6. januára 2015 zdolali v súboji o tretie miesto favorizovaných Švédov 4:2.
Foto: TASR/Martin Baumann

9. Africkým futbalistom roka sa štvrtýkrát za sebou stal Yaya Touré. Stredopoliar Pobrežia Slonoviny a anglického šampióna Manchestru City štvrtým triufom v prestížnej ankete vyrovnal rekord bývalého útočníka Kamerunu Samuela Eto'oa.

10. Víťazom 27. ročníka Hopmanovho pohára miešaných družstiev v tenise sa v austrálskom Perthe stalo Poľsko, ktoré vo finále zdolalo USA 2:1. V rozhodujúcej štvorhre bola úspešnejšia poľská dvojica Radwaňská - Janowicz, ktorá zdolala Serenu Williamsovú s Isnerom 7:5, 6:3. Poľsko získalo Hopmanov pohár prvýkrát v histórii.

11. Holanďan Sven Kramer a jeho krajanka Ireen Wüstová sa stali v ruskom Čeľjabinsku majstrami Európy v rýchlokorčuliarskom viacboji.

11. Nórski bežci na lyžiach ovládli 9. ročník prestížnej série Tour de Ski. Medzi mužmi obhájil prvenstvo Martin Johnsrud Sundby, medzi ženami sa premiérovo z celkového triumfu tešila Marit Björgenová.

11. Švajčiarsky tenista Roger Federer dosiahol ďalší významný míľnik vo svojej kariére, keď zaznamenal 1000. triumf vo dvojhre. Stalo sa tak na turnaji ATP v Brisbane, kde si vo finále poradil s Kanaďanom Milosom Raonicom 6:4, 6:7(2), 6:4.
Švajčiarsky tenista Roger Federer
Foto: TASR/AP

12. Cristiano Ronaldo z Realu Madrid sa stal tretíkrát držiteľom Zlatej lopty FIFA určenej pre najlepšieho futbalistu roka 2014. Portugalský útočník triumfoval v prestížnej ankete magazínu France Football a Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pred nemeckým brankárom Manuelom Neuerom (Bayern Mníchov) a štvornásobným držiteľom ocenenia Lionelom Messim z Argentíny (FC Barcelona). Za Hráčku roka 2014 podľa FIFA vyhlásili nemeckú futbalistku Nadine Kesslerovú z Wolfsburgu, ktorá na tróne mení krajanku Nadine Angererovú.

17. Víťazom Rely Dakar 2015 v kategórii motocyklov sa stal piatykrát Španiel Marc Coma časom 46:03:09 h. Počtom víťazstiev tak vyrovnal francúzskeho jazdca Cyrila Despresa. Celkovým víťazom sa medzi automobilmi stal štyri roky po svojom premiérovom triumfe na Rely Dakar Katarčan Nasser Al-Attiyah na Mini. Celkovým víťazom štvorkoliek sa stal Poliak Rafal Sonik na Yamahe. V celkovom poradí kamiónov triumfoval Rus Ajrat Mardejev na Kamaze.

30. Olympijská víťazka v behu na 3000 m cez prekážky Julia Zaripovová z Ruska dostala za doping trest zastavenia činnosti na 2,5 roka. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) oznámila, že Zaripovová mala extrémne hodnoty v biologickom pase, čo naznačuje užívanie dopingových látok.

31. Absolútnym triumfom ruských krasokorčuliarok sa skončila súťaž sólistiek na majstrovstvách Európy v Štokholme. Triumfovala iba 18-ročná Jelizaveta Tuktamyševová pred svojimi krajankami Jelenou Radionovovou a Annou Pogorilou. Titul majstra Európy na krasokorčuliarskom šampionáte v Štokholme získal obhajca Javier Fernandez zo Španielska.

31. Americká tenistka Serena Williamsová sa stala šiestykrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V strhujúcom finále si ako nasadená jednotka poradila s dvojkou "pavúka" Ruskou Mariou Šarapovovou 6:3, 7:6 (5). Američanka získala celkovo 19. titul z podujatí veľkej štvorky.

FEBRUÁR:


1. Hádzanári Francúzska získali rekordný piaty titul majstrov sveta. Vo finále 24. svetového šampionátu zdolali domáci Katar 25:22 a na tróne vystriedali Španielov. Tí po prehre 28:29 s Poľskom po predĺžení v súboji o tretie miesto zostali bez medaily. Francúzi potvrdili svoju dominanciu vo svetovej mužskej hádzanej, keď sú aj úradujúcimi majstrami Európy a olympijskými víťazmi.

1. Srbský tenista Novak Djokovič sa stal piatykrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Vo finále si ako nasadená jednotka poradil s Britom Andym Murraym 7:6, 6:7, 6:3, 6:0 a v Melbourne Parku sa stal najúspešnejším hráčom v Open ére.

2. Hráči amerického futbalu Seattle Seahawks neobhájili víťazstvo v Super Bowle. Nad ich sily bol tím New England Patriots, ktorý po výsledku 28:24 triumfoval vo finále NFL. Podľa údajov televíznej spoločnosti NBC si 49. Super Bowl pozrelo v USA 114,4 milióna divákov. Doterajší rekord v sledovanosti držal Super Bowl 2014, ktorý vzhliadlo 112,2 milióna ľudí.
Brandon LaFell z New England Patriots oslavuje víťazstvo vo 49. finále amerického futbalu NFL, ktoré sa pod tradičným názvom Super Bowl hralo v nedeľu 1. februára 2014 v americkom Glendale.
Foto: TASR/AP


3. Hokejisti švédskeho tímu Lulea Hockey sa stali premiérovými víťazmi Ligy majstrov. Vo finálovom zápase otočili nepriaznivý vývoj s Frölundou z 0:2 na 4:2.

8. Austrálsky cyklista Rohan Dennis vytvoril na velodróme vo švajčiarskom Grenchene nový svetový rekord v hodinovke. Dvadsaťštyriročný jazdec tímu BMC výkonom 52,491 km zlepšil o 639 m starý rekord Rakúšana Matthiasa Brandla z októbra 2014.

12. Taliansky olympijský šampión z Pekingu 2008 v chôdzi na 50 km Alex Schwazer dostal dodatočný 6-mesačný trest za doping. Ten vstúpi do platnosti po odpykaní si plynúceho 3,5-ročného trestu, má však v sebe trojmesačnú podmienečnú lehotu a Talian by sa tak mohol vrátiť do hry už od 26. apríla 2016.

13. Americký lyžiar Ted Ligety obhájil na 43. MS v alpských disciplínach titul svetového šampióna v obrovskom slalome. Stal sa prvým mužom v histórii, ktorý dokázal na MS trikrát v rade získať titul v obrovskom slalome. Na domácej pôde vo Vaile triumfoval s náskokom 45 stotín sekundy pred svojím veľkým rivalom Rakúšanom Marcelom Hirscherom, ktorý sa stal vďaka triumfu v alpskej kombinácii najúspešnejším mužom. Celkovo ho tromfli jeho krajanka Anna Fenningerová a Slovinka Tina Mazeová, ktoré zhodne získali po dvoch zlatách a jednom striebre. Rakúšania ako najúspešnejšia krajina získali z 9 až 5 zlatých kovov.

15. Keňanka Florence Kiplagatová zlepšila o tri sekundy svoj vlastný svetový rekord v polmaratóne. Dvadsaťsedemročná atlétka v Barcelone zvíťazila časom 1:05:09 h.

15. Američanka Polina Edmundsová a Denis Ten z Kazachstanu vyhrali súťaž sólistov na krasokorčuliarskych majstrovstvách Štyroch kontinentov v juhokórejskom Soule.

19. Etiópska vytrvalkyňa Genzebe Dibabová vytvorila na halovom atletickom mítingu v Štokholme svetový rekord v behu na 5000 metrov, keď túto vzdialenosť pokorila časom 14:18,86 minút.

22. Švajčiarsky reprezentant v dráhovej cyklistike Stefan Küng získal na MS zlatú medailu v stíhacích pretekoch jednotlivcov na 4000 m.

24. Katarský atlét Hamza Driouch dostal od IAAF dvojročný dištanc. Juniorský majster sveta v behu na 1500 m z roku 2012 príde o možnosť štartovať na OH 2016 v Rio de Janeiro. Jeho trest vyprší až 30. decembra 2016.

28. Na MS v severskom lyžovaní vo švédskom Falune získalo Nórsko až 11 zlatých medailí, celkovo 20. Štyri titul získal bežec na lyžiach Petter Northug, o jeden menej jeho kolegyňa Therese Johaugová. Ďalšie dve zlatá pridal skokan na lyžiach Rune Velta a rovnaký úlovok zdobí aj Nemca Severina Freunda. Velta získal ešte ďalšie dva cenné kovy, Freund jeden. Dve zlaté medaily ukoristil aj nemecký severský kombinátor Johannes Rydzek.

MAREC


6. Nemecký reprezentant v severskej kombinácii Eric Frenzel si tretíkrát v rade zaistil veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.

8. Nórsky bežec na lyžiach Martin Johnsrud Sundby obhájil veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.

10. Fantastický výkon predviedol na Svetovom pohári v streľbe z brokových zbraní v Acapulcu Američan Vincent Hancock, keď v súťaži skeetarov trafil všetkých 157 terčov. Olympijský víťaz z Pekingu i Londýna najprv v kvalifikácii vyrovnal svetový rekord ziskom 125 bodov, následne neminul ani raz v semifinále a všetkých 16 terčov zostrelil aj vo finále.

11. Európsky šampión v džude Loic Korval dostal od Francúzskej federácie desaťmesačný trest po tom, čo vynechal tri dopingové testy. Korval v roku 2014 vyhral kontinentálny titul do 66 kilogramov a dostal trest za to, že sa trikrát za 18 mesiacov nedostavil na plánované dopingové testy.

11. Úradujúca olympijská víťazka v behu na lyžiach Maiken Caspersen Fallová triumfovala v záverečnom šprinte Svetového pohára 2014/2015 v nórskom Drammene a dominanciu domácich pretekárok podčiarkli na druhom mieste Heidi Wengová a tretia Marit Björgenová, ktorá tak k celkovému prvenstvu vo SP pridala aj malý glóbus v šprinte. V konečnom hodnotení šprintu sa ušli všetky pódiové priečky Nórsku a stalo sa tak prvou krajinou, ktorej sa to od roku 1996 podarilo.

18. Bývalá majsterka sveta v behu na 400 m Amantle Montshová dostala dvojročný trest zákazu činnosti za doping. Atlétka z Botswany mala pozitívny test na zakázaný stimulant metylhexaneamín na Hrách Commonwealthu.

18. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) potrestala 15-ročným zákazom činnosti za druhý dopingový prehrešok Waynea Odesnika. Amerického hráča už v roku 2010 potrestali za to, že do Austrálie priviezol ampulky s ľudským rastovým hormónom. ITF mu vtedy udelila dvojročný zákaz, no neskôr ho o polovicu znížila za to, že spolupracoval s vyšetrovateľmi. Aktuálny trest vyprší 29. januára 2030.

21. Francúz Martin Fourcade sa opäť stal celkovým víťazom Svetového pohára v biatlone, pričom sa mu to podarilo už rekordnú štvrtú sezónu v rade.

22. Celkovou víťazkou SP v biatlone sa stala prvýkrát v kariére Bieloruska Darja Domračevová

22. Nemecký boxer Jürgen Brähmer obhájil titul majstra sveta v polotažkej hmotnostnej kategórii organizácie WBA. V súboji v mestskej hale v Rostocku zdolal technickým k.o. krajana Robina Krasniqiho.

22. Nemecký skokan na lyžiach Severin Freund získal prvýkrát v kariére veľký glóbus. Celkové prvenstvo vo Svetovom pohári si zabezpečil vďaka siedmemu miestu vo finálových letoch na mamuťom mostíku v slovinskej Planici. Nazbieral rovnaký počet bodov ako jeho konkurent Slovinec Peter Prevc, no v jeho prospech rozhodol väčší počet víťazstiev v sezóne.

22. Malý slalomový glóbus Svetového pohára v alpskom lyžovaní získal po tretí raz v rade Rakúšan Marcel Hirscher. Získal ale najmä štvrtý veľký glóbus v rade, čo sa predtým nikomu nepodarilo a už iba jeden titul mu chýba na vyrovnanie rekordu Luxemburčana Marca Girardelliho. Celkové prvenstvo v SP žien dosiahla Rakúšanka Anna Fenningerová.

Novak Djokovic s trofejou po víťaznom finále s Rogerom Federerom na turnaji v Indian Wells
Foto: TASR/AP
23. Srbský tenista Novak Djokovič obhájil titul na prestížnom turnaji série ATP v Indian Wells. Najvyššie nasadený hráč vo finále zdolal turnajovú dvojku Rogera Federera 6:3, 6:7, 6:2. v ženskej časti premiérovo triumfovala Rumunka Simona Halepová, ktorá zdolala Srbku Jelenu Jankovičovú 2:6, 7:5, 6:4.

23. Bývalý olympijský šampión v plávaní, Kórejčan Park Tae-hwan dostal 18-mesačný trest za doping. Medzinárodná plavecká federácia (FINA) uviedla, že Park mal pozitívny nález na testosterón počas mimosúťažných testov v septembri 2014. Trest mu začal retroaktívne plynúť od dňa, kedy mal pozitívny nález a vyprší 2. marca 2016, čo môže ohroziť Parkove šance štartovať na olympijských hrách 2016 v Rio de Janeiro.

28. Španiel Javier Fernandez sa stal v čínskom Šanghaji prvýkrát v kariére majstrom sveta v krasokorčuľovaní. Po voľnej jazde mužov predstihol dovtedy vedúceho olympijského víťaza Japonca Juzuru Hanyu a dosiahol životný úspech. Medzi ženami si titul vybojovala úradujúca európska šampiónka Jelizaveta Tuktamyševová z Ruska.

APRÍL:


4. Americké hokejistky obhájili na MS vo švédskom Malmö zlaté medaily. Vo finále zdolali rovnako ako pred dvoma rokmi Kanadu 7:5 a tešili sa zo šiesteho najjagavejšieho kovu. V historickej tabuľke majú na konte dovedna 16 medailí (6-10-0) rovnako ako reprezentantky "javorového listu" (10-6-0). Na tretej priečke skončili hráčky Fínska. V roku 2014 sa pre ZOH v Soči svetový šampionát v tejto kategórii neuskutočnil.

5. Volejbalistky Eczacibasi Istanbul sa stali víťazkami Ligy majstrov. Vo finále v poľskom Štetíne zdolali Yamamay Busto Arsizio 3:0. Hráčky Vakifbank Istanbul získali bronzové medaily po triumfe nad Chemik Police 3:0.

12. Basketbalistky USK Praha so slovenskou trénerkou Natáliou Hejkovou sa stali víťazkami Euroligy žien v sezóne 2014/2015. Vo finále na záverečnom turnaji Final Four v českej metropole vyhrali nad UMMC Jekaterinburg 72:68.

18. Britský plavec Adam Peaty vytvoril na národnom šampionáte v Londýne nový svetový rekord na 100 m prsia. Časom 57,92 s pokoril doterajší rekordný zápis Juhoafričana Camerona van der Burgha z OH 2012 v Londýne o 54 stotín. Dvadsaťročný Peaty je tiež držiteľom najlepšieho času na 50 m prsia.

18. Americkí krasokorčuliari ovládli Svetový pohár tímov v japonskom Tokiu. Po rokoch 2009 a 2013 tak získali už ich tretí titul. Druhí skončili Rusi a tretí domáci Japonci.

19. Hokejisti SKA Petrohrad získali prvýkrát v histórii Gagarinov pohár. V piatom finálovom dueli play off KHL vyhrali na ľade AK Bars Kazaň presvedčivo 6:1 a v sérii triumfovali 4:1 na zápasy. Na tróne nadnárodnej súťaže vystriedali Metallurg Magnitogorsk.

20. Etiópsky vytrvalec Lelisa Desisa sa stal víťazom 119. ročníka Bostonského maratónu. Trať dlhú 42,195 km zvládol za 2:09:17 h a zopakoval svoj triumf z roku 2013. Medzi ženami v chladnom počasí (6 stupňov Celzia) triumfovala Keňanka Caroline Rotichová, ktorá dosiahla čas 2:24:55.

Na snímke ukrajinský boxer Vladimir Kličko potvrdil pozíciu majstra sveta v ťažkej váhe. V sobotu 25. apríla 2015 zdolal v newyorskej Madison Square Garden Američana Bryanta Jenningsa jednoznačným verdiktom rozhodcov a obhájil tituly vo verziách WBO, IBF a WBA.
Foto: TASR/AP
26. Ukrajinský boxer Vladimir Kličko potvrdil pozíciu majstra sveta v ťažkej váhe, keď v newyorskej Madison Square Garden zdolal Američana Bryanta Jenningsa jednoznačným verdiktom rozhodcov a obhájil tituly vo verziách WBO, IBF a WBA. Kličkovi prisúdili víťazstvo na body všetci traja rozhodcovia (118:109, 116:111, 116:111). Bolo to už jeho 64. víťazstvo zo 67 súbojov v profesionálnom ringu.

26. Triumfom kenských vytrvalcov sa skončil 35. ročník Londýnskeho maratónu, keď zvíťazil časom 2:04:42 h Eliud Kipchoge s náskokom 5 sekúnd pred obhajcom Wilsonom Kipsangom a držiteľom svetového rekordu Dennisom Kimettom (+1:08 min). Medzi ženami triumfovala Tigist Tufová s časom 2:23:22 h a po štrnástich rokoch získala v Londýne triumf pre Etiópiu.

MÁJ:


2. Britský cyklista Alex Dowsett prekonal svetový rekord v hodinovke. Pôvodne sa chcel pokúsiť o vylepšenie doterajšieho maxima ešte vo februári, avšak jeho ambície prekazilo zranenie. Podarilo sa mu to tak až na velodróme v Manchestri výkonom 52,937 km. Dvadsaťšesťročný cyklista prekonal rekord Rohana Dennisa, ktorý vo švajčiarskom Grenchen zajazdil 52,491 km.

3. Futbalisti londýnskej FC Chelsea sa po piaty raz v klubovej histórii stali šampiónmi Anglicka. Zverenci trénera Joseho Mourinha v zápase 35. kola zdolali v mestskom derby Crystal Palace 1:0 a tri kolá pred koncom súťaže mali pred druhým Manchesterom City nedostihnuteľný 13-bodový náskok.

3. Floyd Mayweather Jr. sa stal víťazom boxerského "súboja storočia". Tridsaťosemročný Američan zdolal v MGM Grand Garden Arena v Las Vegas jednomyseľným výrokom rozhodcov Filipínca Mannyho Pacquiaa a predĺžil svoju sériu nezdolateľnosti. Víťaz prestížneho duelu získal titul absolútneho majstra sveta vo welterovej hmotnostnej kategórii.

10. Hádzanárky čiernohorského tímu Budučnost Podgorica sa stali víťazkami Final Four Ligy majstrov. Vo finále v Budapešti zdolali nórsky Larvik HK 26:22. Tretie miesto obsadil macedónsky Vardar Skopje.

11. Legendárny etiópsky vytrvalec Haile Gebrselassie oznámil, že končí s vrcholovou kariérou a behaniu sa bude venovať už len mimosúťažne. Držiteľ dvoch zlatých olympijských medailí a osemnásobný majster sveta to povedal po pretekoch v Manchestri, na ktorých obsadil 16. priečku. Štyridsaťdvaročný Etiópčan vytvoril počas kariéry 27 svetových rekordov a patril medzi najväčšie postavy atletiky.

13. Taliansky cyklista Matteo Rabottini dostal dvojročný dištanc za pozitívny nález na EPO. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) oznámila, že tri mesiace z trestu mu podmienečne odložila za spoluprácu pri vyšetrovaní prípadu. Dvadsaťsedemročný dopingový hriešnik z tímu Neri Sottoli vyhral vrchársku súťaž a jednu z etáp na Giro d'Italia v roku 2012.

13. Americká mužská štafeta v behu na 4x100 m prišla o strieborné medaily z olympijských hier 2012 v Londýne. Dôvodom je dopingová kauza Tysona Gaya. O cenný kov tak prišli Trell Kimmons, Justin Gatlin, Ryan Bailey, Jeffery Demps a Darvis Patton.

14. Futbalistky 1. FFC Frankfurt zvíťazili vo finále ženskej Ligy majstrov nad Parížom St. Germain 2:1. V Berlíne o rekordnom štvrtom triumfe Nemiek v prestížnej súťaži rozhodla gólom z 90.+2 minúty Mandy Islackerová.

17. Kanadskí hokejoví reprezentanti získali na 79. majstrovstvách sveta v Česku zlaté medaily. Vo finále zdolali Rusko 6:1 a po suverénnych výkonoch počas celého turnaja získali 25. titul v histórii. Bronzové medaily vybojovali hráči USA, ktorí v zápase o tretie miesto zdolali domácich Čechov. Najproduktívnejším hráčom MS sa stal Kanaďan Jason Spezza (14 bodov), titul MVP pre najužitočnejšieho hráča získal Jaromír Jágr.
Kanadský hráč Jason Spezza (v strede) oslavuje so spoluhráčmi Nathanom Mackinnonom (vľavo) a Brentom Burnsom (vpravo) druhý gól do bránky Česka v semifinále zápasu Kanada - ČR na MS v hokeji 2015 v Prahe 16. mája 2015.
Foto: TASR/AP Photo

17. Futbalisti FC Barcelona získali 23. španielsky ligový titul. V dueli 37. kola La Ligy triumfovali na pôde jeho obhajcu Atletica Madrid 1:0 a kolo pre koncom mali v tabuľke pred druhým Realom Madrid nedostihnuteľný štvorbodový náskok.

22. Francúzski futbaloví reprezentanti do 17 rokov sa stali majstrami Európy tejto vekovej kategórie. Vo finále v Burgase zdolali nemeckých rovesníkov presvedčivo 4:1.

27. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) suspendovala 11 funkcionárov, vrátane dvoch viceprezidentov v súvislosti s korupčným škandálom, ktorý vypukol dva dni pred 65. kongresom v Zürichu.

27. Futbalisti FC Sevilla sa druhý rok za sebou stali víťazmi Európskej ligy UEFA 2014/2015. Vo varšavskom finále zdolali FC Dnepr Dnepropetrovsk vďaka dvom gólom Carlosa Baccu 3:2 a štvrtýkrát zodvihli nad hlavu cennú trofej európskeho pohára číslo dva.

29. Joseph Blatter sa stal staronovým prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). V tajnom hlasovaní o tom rozhodlo 209 delegátov na 65. kongrese FIFA v Zürichu. Švajčiarsky funkcionár zdolal svojho protikandidáta, jordánskeho princa Aliho bin Al-Husseina a bol zvolený do piateho štvorročného cyklu za sebou.

31. Španiel Alberto Contador dosiahol celkový triumf na 98. ročníku cyklistických pretekov Giro d'Italia. Hoci v záverečnej 21. etape z Turína do Milána (178 km) nefiguroval na čele poradia, jazdu si od úvodných kilometrov užíval vo víťaznom duchu s pohárom šampanského v ruke. Ružový dres na Apeninskom polostrove získal druhýkrát v kariére.

31. Hádzanári FC Barcelona sa stali víťazmi Ligy majstrov, keď zvíťazili na turnaji Final four v Kolíne nad Rýnom. Po finálovom víťazstve nad maďarským MKB-MVM Veszprém 28:23 získali deviaty titul v najvýznamnejšej pohárovej súťaži a zároveň potvrdili pozíciu najúspešnejšieho klubu v LM.

JÚN:


2. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA Sepp Blatter oznámil svojui budúcu rezignáciu na svoju funkciu. Oznámil to počas narýchlo zvolanej tlačovej konferencii v Zürichu s tým, že zvolá mimoriadny kongres, kde zvolia jeho nástupcu.
Prezident FIFA Sepp Blatter počas prejavu na 65. kongrese FIFA pred voľbou nového prezidenta v Zürichu 29. mája 2015.
Foto: TASR/AP

6. Americká tenistka Serena Williamsová sa stala tretíkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na Roland Garros v Paríži a získala jubilejný 20. grandslamový titul. Svetová i nasadená jednotka si vo finále poradila s turnajovou trinástkou Češkou Luciou Šafářovou 6:3, 6:7, 6:2.

6. Víťazmi Ligy majstrov 2014/2015 sa stali futbalisti FC Barcelona, ktorí v berlínskom finále zdolali Juventus Turín 3:1. Barcelona pridala do vitríny piatu trofej, predtým vyhrala Ligu majstrov v rokoch 1992, 2006, 2009 a 2011. Týmto počtom sa zaradila po bok Bayernu Mníchov a FC Liverpool.
Neymar s trofejou pre víťaza Ligy majstrov po víťazstve vo finále nad Juventusom Turín 3:1 na Olympijskom štadióne v Berlíne 6. júna 2015.
Foto: TASR/AP

7. Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka sa stal prvýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na Roland Garros v Paríži. Vo finále si ako turnajová deviatka poradil s najvyššie nasadeným Srbom Novakom Djokovičom v štyroch setoch 4:6, 6:3, 6:2, 6:4. Zverenec švédskeho trénera Magnusa Normana získal druhý grandslamový titul, v roku 2014 nenašiel premožiteľa na Australian Open.

7. Britský cyklista Bradley Wiggins pokoril na londýnskom olympijskom velodróme iba mesiac starý svetový rekord v hodinovke svojho krajana Alexa Dowsetta. Víťaz Tour de France, viacnásobný olympijský šampión a majster sveta, prekonal vzdialenosť 54,526 km. Dowsettov výkon z Manchestra bol 52,936 km.

16. Hokejisti Chicaga Blackhawks sa stali víťazmi finálovej série play off NHL nad Tampou Bay Lightning v pomere 4:2. "Čierni jastrabi" v tíme so Slovákom Mariánom Hossom triumfovali v bojoch o Stanleyho pohár tretíkrát v uplynulých šiestich rokoch.
Na snímke Slovák Marián Hossa bozkáva víťaznú trofej po šiestom finálovom zápase série o Stanley Cup v pondelok 15. júna 2015 v Chicagu.
Foto: TASR/AP

17. Basketbalisti Golden State Warriors sa stali šampiónmi zámorskej NBA. Rozhodlo o tom šieste stretnutie finále play off, v ktorom kalifornský tím zvíťazil na palubovke Clevelandu Cavaliers 105:97, v celej sérii triumfoval 4:2 na zápasy a po rokoch 1947, 1956 a 1975 získal štvrtý majstrovský titul v klubovej histórii.

18. Waleský vzpierač Andrew Riddiford sa stal prvým britským športovcom, ktorý dostal na základe nových antidopingových pravidiel štvorročný dištanc za doping namiesto doterajšieho dvojročného.

25. Brankár Montrealu Carey Price sa stal hlavnou hviezdou slávnostného galavečera v Las Vegas, na ktorom sa odovzdávali individuálne ocenenia za sezónu 2014/2015 v zámorskej hokejovej NHL. Price získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny (MVP), Ted Lindsay Award (najužitočnejší hráč podľa NHLPA), Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára a William Jennings Trophy pre brankára tímu s najnižším počtom inkasovaných gólov.

28. Brazílčan Nelson Piquet junior, syn trojnásobného majstra sveta automobilov F1 Nelsona Piqueta, sa stal prvým šampiónom Formuly E, keď v premiérovom seriáli majstrovstiev sveta monopostov s elektrickým pohonom o jeden bod zdolal Švajčiara Sebastiena Buemiho.

28. Basketbalistky Srbska sa po prvý raz v histórii stali majsterkami Európy. Vo finále ME v Budapešti zdolali Francúzsko 76:68 a ako víťazky kontinentálneho šampionátu získali priamy postup na OH 2016 do Ria de Janeiro. Z bronzových medailí sa tešili hráčky Španielska, ktoré zdolali Bielorusko 74:58.

JÚL:


5. Nemec Jan Frodeno sa stal vo Frankfurte nad Mohanom majstrom Európy v triatlone na dlhých tratiach, keď na trase pozostávajúcej z 3,89 km plávania, 180 km cyklistiky a maratónskeho behu dosiahol čas 7:49:48 h. Medzi ženami si titul vybojovala Švajčiarka Daniela Ryfová (8:51:00 h.).

7. Americký boxer Floyd Mayweather prišiel o titul majstra sveta vo welterovej váhe, ktorý získal po víťazstve v "zápase storočia" nad Filipíncom Mannym Pacquiaom. Najlepšie platený športovec sveta neposlal do stanovenej lehoty na účet WBO povinný poplatok za zápas vo výške 200-tisíc dolárov a nevzdal sa titulov organizácií WBC a WBA v ľahkej strednej váhe a v rozpore s pravidlami bol držiteľom majstrovských opaskov vo viacerých váhových kategóriách.

11. Americká tenistka Serena Williamsová sa stala šiestykrát v kariére víťazkou dvojhry na prestížnom Wimbledone. Svetová i nasadená jednotka si vo finále poradila so Španielkou Garbine Muguruzovou Blancovou v dvoch setoch 6:4, 6:4 a získala celkovo 21. grandslamový titul.
Serena Williamsová pózuje s víťaznou trofejou po triumfe na Wimbledone 2015.
Foto: TASR/AP


12. Srbský tenista Novak Djokovič sa stal tretíkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na prestížnom Wimbledone a obhájil prvenstvo z minulého roka. Najvyššie nasadený hráč zdolal v repríze vlaňajšieho finále Švajčiara Rogera Federera 7:6, 6:7, 6:3, 6:3 a získal celkovo deviaty grandslamový titul.

15. Bieloruský atlét Anis Ananenka dostal štvorročný zákaz profesionálnej činnosti za doping. Ananenka obsadil na halových ME 2013 v behu na 800 m štvrtú priečku, keď mu medaila ušla len o jednu stotinu sekundy.

26. Chris Froome sa stal víťazom 102. ročníka najslávnejších cyklistických pretekov sveta Tour de France. Jazdec stajne Sky tak zopakoval celkový triumf z roku 2013 a zároveň sa stal najlepším vrchárom. Na druhej priečke skončil, rovnako ako pred dvoma rokmi, Kolumbijčan Nairo Quintana (Movistar) a tretie miesto obsadil jeho tímový kolega Alejandro Valverde. Zelený dres získal už štvrtýkrát v rade Slovák Peter Sagan.

AUGUST:


1. Poľská kladivárka Anita Wlodarczyková vytvorila na mítingu v Cetniewe nový svetový rekord v tejto atletickej disciplíne, ktorý má hodnotu 81,08 metra. Dvadsaťdeväťročná Poľka sa zároveň stala prvou ženou, ktorá sa dostala za hranicu 80 metrov. Svoj predošlý najlepší zápis prekonala až o 1,50 metra.

17. Turecká atlétka Asli Cakir Alptekinová prišla o zlatú medailu z behu na 1500 metrov z olympiády v Londýne 2012 a dostala osemročný zákaz činnosti za krvný doping. Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne odsúhlasil dohodu medzi dvadsaťdeväťročnou bežkyňou a Medzinárodnou asociáciou atletických federácií (IAAF). Alptekinová tak prišla o všetky výsledky od 29. júla 2010, vrátane olympijského zlata i titul z ME 2012.

24. Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryceová si vyslúžila prívlastok najrýchlejšej na planéte na MS v atlétov v Pekingu. S obhajobou titulu problém nemala, finišovala časom 10,76. Jej krajan Usain Bolt sa stal opäť hrdinom, keď okrem stovky (9,79) dominoval aj na dvojnásobnej trati (19,55).

29. Slovenský chodec Matej Tóth sa stal majstrom sveta na 50 km. Do cieľa na štadióne pekinského Vtáčieho hniezda dopochodoval triumfálne s časom 3:40:32 po úžasnom sóle. Pre slovenskú atletiku vybojoval v samostatnej ére premiérový titul.
Slovenský chodec Matej Tóth oslavuje víťazstvo na 50 km v chôdzi na Majstrovstvách sveta v atletike v Pekingu 29. augusta 2015.
Foto: TASR/AP

SEPTEMBER:


6. Volejbalistky Číny sa stali víťazkami Svetového pohára a získali miestenku na OH 2016 v Rio de Janeiro. V ich poslednom súboji na FIVB World Cup zdolali v Nagoji rivalky z Japonska 3:1 a dosiahli v seriáli bilanciu 10 výhier a jedna prehra.

12. Talianska tenistka Flavia Pennettová sa stala víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Vo finálovom derby si ako nasadená dvadsaťšestka poradila s krajankou Robertou Vinciovou 7:6, 6:2 a dosiahla životný úspech.

13. Taliansky cyklista Fabio Aru z Astany sa stal celkovým víťazom Vuelty 2015. Aru triumfoval celkovým časom 85:36:13 hodín. Kapitán stajne Astana si obliekol červený dres pre lídra v predposledný deň podujatia, keď z neho vyzliekol Holanďana Toma Dumoulina.

13. Americký boxer Floyd Mayweather zdolal v súboji svojho krajana Andreho Berta a obhájil titul majstra sveta welterovej váhe vo verziách WBC a WBA. Tridsaťosemročný Mayweather si vylepšil bilanciu na 49 výhier, 0 prehier a vyrovnal rekord legendárneho Rockyho Marciana.

13. Francúzsky automobilový pretekár Sebastien Ogier na Volkswagene Polo R-WRC triumfoval na Rely Austrálie, desiatom podujatí seriálu MS v rely a v predstihu si zabezpečil titul svetového šampióna. Pre Ogiera je to tretí titul majstra sveta za sebou.

14. Srbský tenista Novak Djokovič sa stal druhýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na US Open. Vo finále si ako nasadená jednotka poradil s dvojkou "pavúka" Švajčiarom Rogerom Federerom v štyroch setoch 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 a získal jubilejný desiay grandslamový titul.

20. Basketbalisti Španielska sa stali majstrami Európy, keď vo finále v Lille zvíťazili nad Litvou 80:63. Po triumfoch v rokoch 2009 a 2011 získali tretí titul kontinentálnych šampiónov.

22. Útočník Bayernu Mníchov Robert Lewandowski sa postaral o rekordný zápis v nemeckej Bundeslige. Poľský futbalista strelil najrýchlejší hetrik v histórii súťaže, keď skóroval trikrát v priebehu štyroch minút a celkovo dal päť gólov za neuveriteľných deväť minút.

27. Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal majstrom sveta v cestnej cyklistike. V americkom Richmonde triumfoval 25-ročný Žilinčan po vynikajúcom finiši. Na druhej priečke skončil Austrálčan Michael Matthews a bronz pripadol Ramunasovi Navardauskasovi z Litvy.
Slovák Peter Sagan sa stal novým majstrom sveta v cestnej cyklistike v kategórii Elite v pretekoch s hromadným štartom mužov 27. septembra 2015 v americkom Richmonde.
Foto: TASR/AP

OKTÓBER:


4. Volejbalistky Ruska obhájili titul majsteriek Európy. Vo finále v Rotterdame si poradili s domácimi Holanďankami hladko 3:0 na sety. V súboji o bronz zdolali Srbky Turkyne 3:0.

11. Tím F1 Mercedes sa po VC Ruska radoval z prvenstva v Pohári konštruktérov. Titul mu po VC v Soči prisúdili až od "zeleného stola", keď fínskeho pilota Ferrari Kimiho Räikkönena komisári dodatočne potrestali 30-sekundovou penalizáciou.
Britský jazdec F1 Lewis Hamilton na Mercedese na trati počas Veľkej ceny Ruska v Soči 11. októbra 2015.
Foto: TASR/AP
15. Basketbalistky Minnesoty Lynx získali v zámorskej WNBA tretí titul od roku 2011. V rozhodujúcom piatom finálovom zápase zvíťazili na domácej palubovke nad Indianou Fever 69:52 a v celej sérii triumfovali 3:2.

18. Francúzski volejbalisti si vybojovali titul na majstrovstvách Európy v Sofii. Vo finálovom zápase zdolali súperov zo Slovinska 3:0. Bronzové medaily získali talianski reprezentanti, ktorí vyhrali nad domácim Bulharskom 3:1.

20. Zdravotne hendikepovaného atléta Oscara Pistoriusa prepustili do domáceho väzenia. Pistorius si odpykáva päťročný nepodmienečný trest za neúmyselné zabitie svojej priateľky Reevy Steenkampovej vo februári 2013. Odsúdili ho v októbri 2014, za mrežami väznice v hlavnom meste Pretórii strávil takmer rok.
Oscar Pistorius
Foto: TASR/AP
25. Britský jazdec Lewis Hamilton sa stal tretíkrát v kariére majstrom sveta v pretekoch F1. Pilot Mercedesu si definitívne zabezpečil prvenstvo vďaka triumfu VC USA na okruhu v Austine, ktorý bol jeho desiatym v sezóne. Tri kolá pred koncom aktuálnej sezóny mal pred v poradí druhým Nemcom Sebastianom Vettelom už nedostihnuteľný náskok.

27. Taliansky cyklista Mauro Santambrogio z tímu Amore & Vita-Selle SMP dostal za druhý dopingový prehrešok trojročný dištanc. Tridsaťjedenročného jazdca prvýkrát pozitívne testovali v júni 2013, keď mu po úvodnej etape na Giro d'Italia našli vo vzorke EPO. V októbri 2014 mal pozitívny nález na testosterón, zvýšená hladina bola podľa neho zapríčinená užívaním liekov, ktoré mali vyriešiť jeho problémy s erekcio u.

31. Reprezentanti Nového Zélandu v ragby sa stali prvým tímom, ktorý obhájil titul majstrov sveta. V Londýne zdolali ivala Austráliu 34:17 a získali rekordný tretí titul svetových šampiónov, resp. pohár Webba Ellisa.

NOVEMBER:


1. Keňanka Mary Keitanyová sa stala časom 2:24:25 h víťazkou Newyorského maratónu. Po Britke Paule Radcliffeovej v roku 2008 sa stala prvou ženou, ktorej sa podarilo obhájiť tiumf na tomto podujatí. Medzi mužmi zvíťazil časom 2:10:34 h Keňan Stanley Biwott, pre ktorého to bol po druhom mieste na Londýnskom maratóne v minulom roku prvý triumf na veľkom podujatí.

2. Bejzbalisti tímu Kansas City Royals sa stali víťazmi Svetovej série. V piatom finále zámorskej Major League Basseball (MLB) triumfovali na ihrisku New Yorku Mets 7:2 a celú sériu vyhrali 4:1.

8. Španielsky motocyklový pretekár Jorge Lorenzo sa na "domácom" okruhu vo Valencii stal tretíkrát v kariére majstrom sveta v kategórii MotoGP. Predošlé dva tituly v kráľovskej kubatúre získal v rokoch 2010 a 2012.

13. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) provizórne suspendovala Ruskú atletickú federáciu s okamžitou platnosťou. Dôvodom je obrovský dopingový škandál v krajine, ktorý sa prevalil na jeseň. Ruskí športovci tak odteraz nebudú môcť súťažiť na atletických podujatiach pod hlavičkou IAAF. Zákaz platí na dobu neurčitú a môže zahŕňať aj budúcoročné olympijské hry v brazílskom Rio de Janeiro.

28. Dvojnásobná majsterka sveta v krose Emily Chebetová a šesť ďalších keňských atlétov dostali viacročné suspendácie za užívanie dopingu. Chebetovú, ktorá triumfovala v krose v rokoch 2010 a 2013, dištancovali na obdobie štyroch rokov za užitie zakázaných diuretík.

28. Japonec Juzuru Hanju vytvoril na pretekoch krasokorčuliarskej Grand Prix v Sappore dva nové svetové rekordy. Olympijský víťaz a úradujúci majster sveta dosiahol v krátkom programe rekordný zisk 106,33 b a vo voľnej jazde sa ako prvý krasokorčuliar v histórii dostal cez dvestobodovú hranicu a v konečnom hodnotení pokoril ako prvý hranicu 300 bodov.

29. Britský boxer Tyson Fury sa stal novým absolútnym majstrom sveta v ťažkej váhe. V nemeckom Düsseldorfe nečakane zdolal obhajcu Vladimira Klička z Ukrajiny po plných 12 kolách na body a získal štyri opasky svetového šampióna verzií WBA, WBO, IBO a IBF. Vladimir Kličko panoval na svetovom tróne 11 rokov, ale ringoví arbitri jednomyseľným verdiktom jeho éru ukončili.
Na snímke vľavo Ukrajinec Vladimir Kličko, vpravo Brit Tyson Fury počas zápasu o majstra sveta v ťažkej váhe WBA, IBF, WBO a IBO v nemeckom Düsseldorfe
Foto: TASR/AP
29. Američanka Mikaela Shiffrinová vyhrala oba prvá slalomy Svetového pohára na domácom kopci v Aspene. Dominovala s priepastným rozdielom - 2,65 s na Švédku Fridu Hansdotterovú a deň predtým dokonca nadelila neskutočné 3 sekundy a 7 stotín celej konkurencii na čele s druhou v poradí, Slovenkou Veronikou Velez-Zuzulovou. Odstup 3,07 je nový svetový rekord v ženskom slalome, naposledy získala 3 sekundy na druhú v poradí v roku 1968 Francúzka Florence Steurerová v Abetone.

DECEMBER:


3. Najvyšší odvolací súd Juhoafrickej republiky rekvalifikoval trest paralympionika Oscara Pistoriusa z neúmyselného zabitia na vraždu. Účastníkovi OH 2012 v Londýne tak hrozí zvýšenie trestu na minimálne 15 rokov odňatia slobody nepodmienečne. Pistoriusa v roku 2014 odsúdili za to, že na Valentína 2013 zastrelil svoju priateľku Reevu Steenkampovú. Ten si doteraz v domácom väzení odpykával päťročný trest za neúmyselné zabitie.

12. V otváracom zápase XV. ME vo futbale 2016 sa stretne organizátor Francúzsko s Rumunskom v piatok 10. júna v Saint-Denis. Rozhodol o tom žreb kontinentálneho šampionátu v Paríži. Na šampionáte sa premiérovo predstavia aj reprezentanti Slovenska, ktorí sa v B-skupine postupne stretnú s Walesom, Ruskom a Anglickom.

16. Mikaela Shiffrinová sa podľa vlastných slov neplánuje vrátiť do súťažného kolotoča v tejto sezóne. Znamená to, že slalom vo Svetovom pohári stratil v tejto zime svoju najväčšiu hviezdu a suverénnu víťazku prvých dvoch pretekov. Zvýraznili sa tak šance slovenských lyžiarok Petry Vlhovej a Veroniky Velez-Zuzulovej na zisk malého glóbusu.