Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Výkonný výbor EOC pridelil Európske hry 2027 Istanbulu

Ilustračná snímka. Foto: TASR / Lukáš Grinaj

Rozhodnutie bolo prijaté po tom, ako športový riaditeľ EOC Slovák Peter Brüll predložil podrobnú hodnotiacu správu.

Istanbul 27. marca (TASR) - Výkonný výbor Európskych olympijských výborov (EOC) na svojom zasadnutí jednomyseľne pridelil štvrtý ročník Európskych hier (EH) v roku 2027 Istanbulu. Premiérovo sa EH konali v Baku (2015), po nich nasledovali Minsk (2019) a Krakov (2023).

"EOC s potešením schválil kandidatúru Istanbulu na usporiadanie EH 2027. Je to skvelá správa pre európskych športovcov aj pre mesto. Istanbul a Turecko sú už dlho dobrými priateľmi medzinárodného športu, pričom Istanbul začlenil šport do každodenného života v prospech svojich občanov. Vieme, že bude ideálnym miestom pre najlepších európskych športovcov, aby zažiarili v roku 2027," uviedol Spyros Capralos, prezident EOC.

Rozhodnutie bolo prijaté po tom, ako športový riaditeľ EOC Slovák Peter Brüll predložil podrobnú hodnotiacu správu. Tá bola vypracovaná po návšteve Istanbulu, ktorú začiatkom marca uskutočnila delegácia odborníkov EOC. Preskúmali všetky aspekty schopností mesta usporiadať hry vrátane športovísk, dopravy, bezpečnosti, ubytovania a zázemia pre športovcov.

Rozhodnutie výkonného výboru bude predložené valnému zhromaždeniu EOC v júni v Bukurešti na konečné schválenie a podpísanie príslušných zmlúv. Informovala o tom oficiálna stránka EOC.