Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Vyšetrovanie pridelenia MS 2022 Kataru sa skončí najskôr v septembri

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Katarskí organizátori obvinenia z korupcie popreli. Ak by ich však vyšetrovanie FIFA potvrdilo, Katar môže prísť o šampionát.

Zürich 21. júla (TASR) - Vyšetrovanie pridelenia futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022 Kataru, ktoré malo byť hotové už v júli, sa neskončí skôr ako v septembri. V pondelok to oznámila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

"Očakávame, že našu správu odovzdáme súdnej komore v prvý septembrový týždeň," agentúra Reuters cituje stanovisko organizácie. Vyšetrovanie Etického výboru FIFA ohľadne údajnej korupcie pri výbere dejiska MS 2022 vedie niekdajší americký právnik Michael Garcia. Voľby hostiteľskej krajiny sa uskutočnili v decembri 2010.

Garcia odštartoval vyšetrovanie pred 18 mesiacmi a očakával, že bude hotový v priebehu júla. Obvinenia priniesol krátko pred štartom MS 2014 britský Sunday Times. Podľa neho "osoba zasvätená do pomerov v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA)" poskytla "stovky miliónov emailov, účtov a ďalších dokumentov", ktoré dokumentujú platby vo výške päť miliónov dolárov od katarského funkcionára Mohameda bin Hammama pre ďalších predstaviteľov organizácie. Bývalý člen výkonného výboru FIFA a niekdajší prezident Ázijskej futbalovej konfederácie mal podplácaním získať podporu pre svoju krajinu pri voľbe dejiska šampionátu.

Katarskí organizátori akékoľvek obvinenia z korupcie popreli. Ak by ich však vyšetrovanie FIFA potvrdilo, Katar môže teoreticky prísť o šampionát.