Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VYŠETROVATELIA: Dopovali zrejme aj futbalisti, atléti či cyklisti

Na archívnej snímke z 12. decembra 2016 v Londýne fľaše na odber A a B vzoriek pre ľudský moč. Foto: TASR/AP

Deň po policajných raziách na majstrovstvách sveta v severských lyžiarskych disciplínach v rakúskom Seefelde a nemeckom meste Erfurt o tom informoval denník Süddeutsche Zeitung.

Seefeld 28. februára (TASR) - Vyšetrovatelia najnovšieho dopingového škandálu vo štvrtok uviedli, že sa netýka len bežeckého lyžovania, ale mali by doň byť zapletení aj futbalisti, hádzanári, plavci, atléti či cyklisti.

Deň po policajných raziách na majstrovstvách sveta v severských lyžiarskych disciplínach v rakúskom Seefelde a nemeckom meste Erfurt o tom informoval denník Süddeutsche Zeitung. "Určite sú zapojené aj ďalšie športové odvetvia," povedal Dieter Csefan z rakúskej kriminálnej polície. Neznamená to však, že všetci z nich používali krvný doping.

Medzinárodná dopingová skupina operovala z Erfurtu. "Táto kriminálna skupina je podozrivá, že roky poskytovala krvný doping elitným športovcom, zvyšovala ich výkon a tým získavala nezákonné príjmy," uviedli nemeckí vyšetrovatelia. Operácia "Púšťanie žilou" trvala niekoľko mesiacov. Mníchovskí prokurátori uviedli, že ju odštartovali na základe nedávnych výrokov rakúskeho bežca Johannesa Dürra, ktorý mal pozitívny nález na EPO na ZOH 2014 v Soči.

Polícia zatkla v Seefelde sedem ľudí, z toho piatich bežcov: Rakúšanov Maxa Haukeho a Dominika Baldaufa, Estóncov Karla Tammjarva a Andreasa Veerpalua a Kazacha Alexeja Poltoranina. V Erfurte zatkli nemeckého lekára, ktorý bol podozrivý z dopingových praktík už v minulosti, keď pracoval ako tímový lekár v cyklistike, a jeho spolupáchateľa.

Nemecký lyžiarsky zväz uviedol, že s lekárom nebol v žiadnom kontakte. "Lekár, ak ho tak ešte vôbec môžeme volať, nemal žiadne spojenie so zväzom, o ktorom by sme vedeli. Preto veríme, že do toho neboli zapletení ani nemeckí športovci," povedal pre agentúru APA predstaviteľ zväzu Stefan Schwarzbach.