Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

WADA pripravuje pre dopingových previnilcov tvrdšie postihy

Doping Foto: TASR/AP

Nový a pre všetky krajiny záväzný kódex by mali schváliť v novembri 2013 na svetovej konferencii v Johannesburgu.

Montreal 2. júna (TASR) - Dopingoví hriešnici musia od roku 2015 rátať s tvrdšími postihmi.

Podľa oznámenia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) na záver jej druhej konzultačnej fázy o novom antidopingovom kódexe totiž zmenila príslušný článok 10.15.

Podľa neho v prípade "mimoriadnych okolností" by športovec, ktorému zistili doping, mohol byť postihnutý aj "dodatočným trestom". Ten by mal platiť pre nasledujúci štvorročný olympijský cyklus - letný alebo zimný.

Nový, pre všetky krajiny záväzný kódex by mali schváliť v novembri 2013 na svetovej konferencii v Johannesburgu. Tretia konzultačná fáza sa skončí 1. marca 2013.

WADA odôvodnila revíziu tohto mimoriadne háklivého paragrafu snahou o docielenie všeobecnej harmonizácie. Táto by mala byť všeobecne platná, pretože jednotlivé krajiny sa doteraz riadili vlastnými pravidlami.

Britský olympijský výbor (BOA) mal napríklad ako jediný národný olympijský výbor vo svojich pravidlách za doping doživotný zákaz štartu na olympiáde, túto tvrdú sankciu však koncom apríla Športový arbitrážny súd (CAS) zrušil.

V minulom roku CAS vyhlásil za neplatné aj tzv. pravidlá z Osaky Medzinárodného olympijského výboru (MOV), podľa ktorých bol dopingový previnilec automaticky vylúčený z nasledujúcich OH. Aj tieto pravidlá sú však v rozpore s novým kódexom WADA.

MOV preto chce nový kódex, ktorý má vstúpiť do platnosti od 1. januára 2015, zjednotiť s pravidlami z Osaky.