Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

WADA zhromaždila dôkazy, ďalší ruskí športovci budú čeliť obvineniam

Na archívnej snímke fľaše na odber A a B vzoriek pre ľudský moč. Foto: TASR/AP

WADA informovala, že dôkazy sa týkajú športovcov z 27 športových odvetví, no konkrétne ich nemenovala.

Montreal 30. apríla (TASR) - Ďalšia vlna ruských športovcov by mohla čeliť dopingovým obvineniam po tom, čo Svetová antidopingová agentúra (WADA) vo štvrtok oznámila dokončenie vyšetrovania rozsiahleho množstva dôkazov. Po získaní archívnych údajov z moskovského antidopingového laboratória sa vyšetrovatelia WADA zamerali na cieľovú skupinu 298 športovcov a zostavili balíčky dôkazov pre ďalšie orgány činné v trestnom konaní, aby ich mohli stíhať.

WADA informovala, že dôkazy sa týkajú športovcov z 27 športových odvetví, no konkrétne ich nemenovala. Postúpila ich 29 antidopingovým organizáciám, 27 medzinárodným federáciám a jednej organizácii, ktorá usporadúva významné športové podujatie. Až v 145 súboroch z celkového počtu 298 našla WADA známky manipulácie.

"WADA v uplynulých piatich rokoch venovala svoj čas a zdroje predovšetkým ruskej dopingovej kríze. Chcel by som sa poďakovať našim vyšetrovateľom za usilovnosť, profesionalitu a odbornosť, ako aj jednotlivým organizáciám za ich pokračujúcu spoluprácu pri ochrane čistého športu," uviedol vo vyhlásení prezident WADA Witold Banka. Informácie pochádzajú z agentúr AP a AFP.