Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Walesania majú zákaz hovoriť o štvrťfinále so Severným Írskom

Na archívnej snímke Gareth Bale (Wales) sa raduje zo svojho gólu. Foto: TASR/Michal Svítok

Do parížskeho Parku Princov sa vrátia Severní Íri na súťažný zápas po piatich dňoch.

Paríž 24. júna (TASR) - Waleských futbalistov čaká v druhom sobotňajšom osemfinále EURO 2016 Severné Írsko, ktoré chce v súboji britských národov potvrdiť výkonnostný progres. Tréner favorizovaných ""drakov"" Chris Coleman upozornil, že jeho hráči musia pred vyraďovacou fázou zostať nohami na zemi. Aj preto zakázal hráčom, aby sa rozprávali o potenciálnom štvrťfinálovom súperovi.

Wales sa stal menším prekvapením "slovenskej" B-skupiny. V ostrovnom derby zaváhal len s Anglickom, keď inkasoval gól na 1:2 od Daniela Sturridgea až v 92. minúte. Za tri body však zvládol stretnutia so Slovákmi (2:1) aj Rusmi (3:0) a do vyraďovačky postúpil z prvej priečky. Na meno svojho súpera si musel počkať až do záveru skupinovej fázy. Vďaka postupu Írska z tabuľky tretích tímov sa ním nestali Turci, ale Severní Íri. "Majú rýchlejší a priamočiarejší prechod do útoku v porovnaní s Turkami, jednoducho sa s tým nepárajú. V tom je ich najväčšia sila. Majú veľmi dobre organizovanú defenzívu, ktorú bude náročné prelomiť. Každý hráč na ihrisku si dokáže zastať svoju pozíciu, majú to excelentne rozvrhnuté," varoval pred silou súpera Coleman.

Jeho zverenci strelili v základnej fáze šesť gólov, čím poslali ostrovnému súperovi varovný signál. Gareth Bale narozdiel od niektorých iných hviezd na turnaji úlohu lídra vo svojom tíme zvládol a do osemfinále mu pomohol tromi gólmi. Z podhrotu ho úspešne podporil Aaron Ramsey s dvomi asistenciami. Walesania vedia, že tentoraz budú mať proti sebe skalopevnú defenzívu a pred súperom majú rešpekt. Svedčí o tom aj fakt, že reči o štvrťfinálovom súperovi, ktorým bude lepší z dvojice Maďarsko - Belgicko, sú v tábore "drakov" tabu. "Musíme stáť nohami pevne na zemi, nech ide o akéhokoľvek súpera. V mojom mužstve sa nikto nebaví o tom, proti komu by sme mali nastúpiť vo štvrťfinále, keď postúpime. Zakázal som to," zdôraznil Coleman.

Severní Íri sa do parížskeho Parku Princov vrátia na súťažný zápas po piatich dňoch. V utorok v ňom podľahli úradujúcim svetovým šampiónom Nemcom 0:1 a museli si počkať na vývoj tabuľky pre tímy z tretích miest. Nie však dlho, už po večerných dueloch v D-skupine bolo jasné, že miestenka v osemfinále im neujde. Otázny bol len ich ďalší súper a víťazstvo Írska nad Talianskom (1:0) im napokon namiesto domáceho Francúzska prisúdilo práve Wales. "Záverečné výsledky boli možno trošku prekvapivé, ale pre divákov vznikli atraktívne dvojice. My sa z toho tešíme," povedal severoírsky kouč Michael O'Neill.

Dobrá defenzíva, z ktorej budú jeho zverenci vyrážať do rýchlych brejkov, je základom úspechu šampionátového nováčika. Výhodou môže byť aj fakt, že v Parku princov odohrali Severní Íri stretnutie už v utorok a s prostredím i trávnikom sú oboznámení. "Môžeme vyťažiť z toho, že sme tam už hrali. Túto cestu sme absolvovali, rovnako tak aj zápas na ihrisku. Môžeme to z tohto pohľadu zvládnuť lepšie," priznal O'Neill. Nezabudol však dodať, že o postupujúcom do štvrťfinále nerozhodnú len vonkajšie vplyvy, ale najmä ťažký boj na trávniku. "Niet pochýb o tom, že to bude ťažký zápas. Pôjdeme doň s vierou vo víťazstvo a môžeme potvrdiť náš progres," dodal.



osemfinále:

Wales - Severné Írsko (sobota 25. júna, 18.00 h, Paríž, Park princov)

predpokladané zostavy:

Wales:
Hennessey - Gunter, Chester, A. Williams, Davies, N. Taylor - Allen, Ledley, Ramsey - Bale, Vokes

Severné Írsko:
McGovern - Hughes, Cathcart, McAuley, J. Evans - Ward, C. Evans, S. Davis, Norwood, Dallas - Lafferty