Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vo finále Roland Garros si zahrá Wawrinka proti Nadalovi

Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka Foto: TASR/AP

Nadal si v pozícii turnajovej štvorky poradil so šiestym nasadeným Rakúšanom Dominicom Thiemom 6:3, 6:4, 6:0 a v nedeľu od 15.00 h bude bojovať o svoj jubilejný desiaty titul z parížskej antuky.

Paríž 9. júna (TASR) - Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka q Španiel Rafael Nadal sa stretnú vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Tretí nasadený Wawrinka zdolal v piatkovom semifinále svetovú jednotku Brita Andyho Murrayho po päťsetovej dráme 6:7 (6), 6:3, 5:7, 7:6 (3), 6:1 a odplatil mu prehru z rovnakej fázy vlaňajšieho turnaja na parížskej antuke. Duel trval 4:34 h. Nadal si v pozícii turnajovej štvorky poradil so šiestym nasadeným Rakúšanom Dominicom Thiemom 6:3, 6:4, 6:0 a v nedeľu od 15.00 h bude bojovať o svoj jubilejný desiaty titul z parížskej antuky.

Vyrovnaný súboj medzi Wawrinkom a Murraym predznamenal už prvý set, ktorý trval 68 minút a rozhodol ho až tajbrejk. Wawrinka sa síce ako prvý dočkal brejku v ôsmej hre na 5:3, napokon ale doplatil na výrazne vyšší počet nevynútených chýb. Murray si trpezlivo počkal na svoje šance, v skrátenej hre odvrátil za stavu 5:6 setbal a tromi víťaznými loptičkami za sebou získal set na svoju stranu. Pre Wawrinku to znamenalo prvú stratu setu v priebehu turnaja.

V druhom dejstve si obaja tenisti držali servis až do stavu 3:3, potom ale doľahla na Murrayho kríza. Škót dvakrát za sebou stratil podanie a záver setu mal jednoznačne v moci jeho súper, ktorý po výsledku 6:3 vyrovnal semifinálové skóre. Dominancia Wawrinku pokračovala aj na začiatku tretieho setu, sedem víťazných hier v sérii pretavil do sľubného náskoku 3:0. Murray ale zabojoval, vyrovnal na 4:4 a po ďalšom brejku v jedenástej hre otočil nepriaznivý vývoj na 7:5 vo svoj prospech.

Psychologickú výhodu pred štvrtým setom držal v rukách Murray, ale Švajčiar ho v ňom ani raz nepustil k brejkbalu a keďže si takúto možnosť nevypracoval ani Wawrinka, vyrovnaná partia s bojom o každú loptičku sa zákonite prehupla do ďalšieho tajbrejku. V ňom od začiatku dominoval švajčiarsky zástupca, viedol 2:0, 4:2 i 6:3 a napokon premenil hneď prvý setbal. Rozhodujúci piaty set bol už jednoznačne v réžii Wawrinku, ktorému Murray už nedokázal plnohodnotne vzdorovať a napokon mu zobral jedinú hru až za stavu 0:5.



Wawrinka tak znížil v bilancii vzájomných stretnutí s Murraym na 8:10 a vo veku 32 rokov a 75 dní sa stal najstarším finalistom na Roland Garros od ročníka 1973, keď v rozhodujúcom súboji neuspel 33-ročný Niki Pilič. V nedeľu bude môcť Švajčiar pridať do svojej zbierky štvrtý grandslamový titul a druhý v Paríži, na konte má zatiaľ víťazstvá na Australian Open 2014, Roland Garros 2015 a US Open 2016. Muraymu zostanú na konte tri tituly z grandslamu, na parížskej antuke na celkový triumf stále čaká. Vlani prehral vo finále s Novakom Djokovičom.

"V takejto úžasnej atmosfére musíte dostať zo seba všetko. Za stavu 1:2 na sety som sa mohol na to pozerať tak, že som premárnil náskok a zbytočne prehrávam, alebo sa sústrediť na fakt, že môžem dominovať a kontrolovať výmeny. Spoliehal som sa na to druhé a zápas sa mi podarilo otočiť. Proti Andymu vždy očakávam veľa výmen, on dokáže zahrať rôzne typy úderov, ale ja som sa stále spoliehal na svoje zbrane. Užívam si to, nie každý deň sa do grandslamového finále dostanem po takomto priebehu. Preto si to teraz chcem vychutnať," povedal Wawrinka bezprostredne po postupe do svojho štvrtého grandslamového finále.

Murray po zápase zložil Švajčiarovi kompliment. "Stan hral v závere zápasu príliš dobre a zvíťazil zaslúžene. Napriek semifinálovej prehre tohtoročný Roland Garros hodnotím pozitívne. Počas antukovej sezóny som mal veľa problémov, v Paríži som sa však od zápasu k zápase zlepšoval. Vo štvrtom sete som bol blízko k postupu do finále, nezvládol som však tajbrejk, z čoho som sklamaný a frustrovaný," povedal rodák zo škótskeho Dunblane pre akreditované médiá.

Rakúsky tenista Dominic Thiem odvracia úder Španiela Rafaela Nadala v druhom semifinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 9. júna 2017.
Foto: TASR/AP


Thiem hneď v úvodnom geme prelomil podanie Nadala. Španiel však následne získal štyri hry za sebou a prvý set sa stal jeho korisťou. Nadal mal navrch v dlhých výmenách od základnej čiary, bol trpezlivejší a robil menej nevynútených chýb. Z forhendu tlačil Thiema do defenzívy a dokázal eliminovať jeho jednoručný bekhend, ktorý bol Rakúšanovou veľkou zbraňou vo štvrťfinálovom dueli proti obhajcovi titulu Srbovi Novakovi Djokovičovi.

V druhom sete mal Thiem za stavu 1:0 k dispozícii dva brejkbaly. Nadal ich však vďaka kvalitným podaniam odvrátil, vzápätí zobral súperovi servis a výhodu brejku pretavil vo vedenie 2:0 na sety. Na začiatku tretieho dejstva po dvoch brejkoch odskočil Thiemovi na 4:0 a uštedril mu "kanára". Nadal postúpil do svojho 22. grandslamového finále v kariére. Thiemovi, ktorý v Paríži vyrovnal svoje maximum z vlaňajška, odplatil prehru z turnaja ATP v Ríme a upravil vzájomnú bilanciu na 5:2.

Nadal sa môže stať v nedeľu prvým hráčom, ktorý vyhrá ten istý grandslamový turnaj desaťkrát. V Paríži naposledy triumfoval v roku 2014. Predvlani skončil na rakete Djokoviča, vlani na Roland Garros neštartoval pre zranenie. V prípade zisku 15. titulu z podujatí veľkej štvorky sa v historických tabuľkách osamostatní od Američana Petea Samprasa, s ktorým sa momentálne delí o druhé miesto. Na čele je s 18 grandslamovými trofejami víťaz Australian Open Švajčiar Roger Federer, ktorý sa rozhodol vynechať celú antukovú sezónu.

Nadal bol po víťazstve nad Thiemom spokojný. "Očakával som náročný zápas. Dominic hral v Paríži skvele, no dnes sa mi podarilo presadiť mojimi zbraňami. Už sa teším na finále. Tohtoročný Roland Garros ma zastihol v dobrej forme, no Stan Wawrinka hrá v Paríži neuveriteľne. Bude to mimoriadne ťažký zápas. Ak chcem uspieť, musím podať stopercentný výkon," povedal Španiel v prvom pozápasovom interview.

Muži - dvojhra - semifinále:

Rafael Nadal (4-Šp.) - Dominic Thiem (6-Rak.) 6:3, 6:4, 6:0
Stan Wawrinka (3-Švajč.) - Andy Murray (1-V.Brit.) 6:7 (6), 6:3, 5:7, 7:6 (3), 6:1