Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Wellens víťazom 6. etapy BinckBank Tour, Sagan doplatil na defekt

Slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: TASR/AP

Sagan mal na dosah pozíciu lídra celkového poradia, pred sobotňajšou etapou strácal len dve sekundy na vedúceho Larsa Booma.


Houffalize 12. augusta (TASR) - Belgický cyklista Tim Wellens z tímu Lotto-Soudal sa stal víťazom šiestej etapy pretekov BinckBank Tour. V najdlhšej 196,6 km merajúcej etape celých pretekov z mesta Riemst do Houffalize sa presadil po úspešnom úniku na Rue Bois de Moines, v závere bojoval o triumf s Holanďanom Tomom Dumoulinom, ktorý sa dostal na čelo celkového poradia. Slovák Peter Sagan doplatil približne 20 kilometrov pred cieľom na defekt predného kolesa, do cieľa s takmer dvojminútovou stratou na 21. mieste. Jeho tímového kolegu Michaela Kolářa klasifikovali na 113. pozícii.

Sagan mal na dosah pozíciu lídra celkového poradia, pred sobotňajšou etapou strácal len dve sekundy na vedúceho Larsa Booma. V úvode sa aj napriek náročným poveternostným podmienkam vytvoril silný šesťčlenný únik, v ktorom figuroval mimo iného Tony Martin (Kaťuša-Alpecin), Dylan Van Baarle (Cannondale-Drapac) či Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale). Na pelotón si postupne vybudovali náskok viac ako piatich minút. Z pretekov medzi tým odstúpili viacerí cyklisti vrátane Marcela Kittela, ktorý výsledkovo na BinckBank Tour neoslnil.

Pelotón začal s blížiacim sa cieľom postupne zrýchľovať, o tempo sa staral hlavne André Greipel. Neskôr prebrali taktovku jazdci tímu Lotto-NL Jumbo, ktorým sa darilo úspešne znižovať manko na čelo pretekov. Ku kľúčovým okamihom etapy prišlo približne 30 km pred cieľom, pelotónu sa spolu so Saganom podarilo zlikvidovať únik. Vytvorilo sa viacero skupiniek, slovenský cyklista sa držal na čele spolu s Timom Wellensom (Lotto-Soudal) a Tomom Dumoulinom (Sunweb). Sagan však dostal defekt na prednom kolese, čo zmarilo jeho snahu o jubilejné sté víťazstvo v profesionálnej kariére.

Jeho následná snaha o návrat do boja o etapový triumf nepriniesla želaný efekt, v žiadnej zo skupiniek totiž nenašiel spolupracujúcich súperov. "Opäť to bola v rámci BinckBank Tour ťažká etapa v neľahkých poveternostných podmienkach. Tím pracoval dobre, v správnom čase som bol na správnej pozícii. Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom som bol na čele spolu s favoritmi v rámci celkového poradia. Zaútočil som, ale žiaľ, v najnevhodnejšom čase som dostal defekt, keďže v tejto časti etapy bolo tímové auto až vzadu. Navyše nikde naokolo nebolo asistenčné vozidlo, takže som stratil drahocenný čas, pokiaľ som sa dočkal výmeny kolesa. Potom už bolo príliš neskoro dotiahnuť sa na vedúcu skupinu. Je to škoda, mal som dobrú formu a náš plán vychádzal perfektne," povedal Sagan pre oficiálnu tímovú webstránku.

Na čelo pretekov sa pred záverečnou etapou dostal Dumoulin, pred Wellensom má náskok štyroch sekúnd. Cyklistov čaká v nedeľu 186 km dlhá etapa z Essenu do Geraardsbergenu.

výsledky 6. etapy (Riemst - Houffalize, 196,6 km):
1. Tim Wellens (Bel./Lotto-Soudal) 5:04:36 h, 2. Tom Dumoulin (Hol./Sunweb) rovnaký čas ako víťaz, 3. Jasper Stuyven (Bel./Trek-Segafredo), 4. Greg Van Avermaet (Bel./BMC), 5. Tiesj Benoot (Bel./Lotto-Soudal) všetci +17, 6. Michael Valgren Andersen (Dán./Astana), 7. Oliver Naesen (Bel./AG2R La Mondiale) obaja +20, 8. Nils Politt (Nem./Kaťuša-Alpecin), 9. Sep Vanmarcke (Bel./Cannondale-Drapac), 10. Dion Smith (N.Zél./Wanty-Groupe Gobert) všetci +1:42, ..., 21. Peter SAGAN +1:42, 113. Michael KOLÁŘ (obaja SR/Bora-hansgrohe) +21:08

celkové poradie:
1. Dumoulin 20:27:49 h, 2. Wellens +4 s, 3. Van Avermaet +46, 4. Stuyven +52, 5. Valgren Andersen +1:02, 6. Naesen +1:09, 7. Lars Boom (Hol./LottoNL-Jumbo) +1:46, 8. P. SAGAN +1:48, 9. Jasha Sütterlin (Nem./Movistar) +2:13, 10. Philippe Gilbert (Bel./Quick-Step Floors) +2:15, 131. KOLÁŘ +35:05